Mamă din Ploiești sancționată cu avertisment pentru că ”a apelat abuziv 112”, după ce fiul său a fost acostat și fotografiat de un bărbat de proximativ 50 de ani

0
062ffe02-7b9c-4bef-9406-45b1308d339e.jpg

062ffe02-7b9c-4bef-9406-45b1308d339e.jpg

Scenele s-au petrecut la finele weekend-ului trecut, în cartierul ploieștean Mihai Bravu, în apropiere de pârâul Dâmbu.

Intrigată atât de ceea ce susține că ar fi pățit fiul său, dar și de urmare, ploieșteanca ne-a contactat la redacție, relatând cele întâmplate:

”Băiatul meu, în vârstă de 12 ani, a plecat după amiază către locuința unui coleg și prieten din apropiere. În drum către acesta, a observat un bărbat cu părul grizonat, care stătea pe o bancă, având în brațe un laptop și un aparat foto. 

Mi-a spus că i s-a părut puțin ciudat, dar și-a văzut de drum, ajungând la prietenul său. După câteva minute au revenit spre locuința noastră. Când s-au apropiat de bărbatul cu pricina, acesta s-a ridicat brusc de pe bancă și a început să îi fotografieze. mai mult decât atât, a încercat să converseze cu ei… ”ce băieți frumoși!”… 

Întâmplarea a făcut să îl sun pe băiatul meu chiar în acel moment, el relatându-mi la telefon situația. I-am spus să se grăbească spre casă, pentru că voi suna la poliție. Bărbatul l-a auzit pe băiat repetând ceea ce am spus, iar la cuvântul poliție și-a luat imediat bagajele și s-a îndepărtat rapid.

Am coborât din casă, împreună cu mama mea, însă bărbatul dispăruse. Nu am ezitat să sunt la 112, serviciu care a trimis un echipaj de poliție. După ce i-am relatat polițistului, stupoare: mi-a spus că am apelat abuziv 112 și mă va amenda!!! Mi s-a părut halucinant, așa că am refuzat să semnez procesul verbal, hotărâtă să îi sesizez pe superiorii acestuia.”, ne-a povestit ploieșteanca stupefiată.

La începutul acestei săptămâni, am preluat sesizarea acesteia și am adus-o la cunoștința IPJ Prahova. Purtătorul de cuvânt al instituției, subinspector Raluca Brezeanu, ne-a precizat că se va derula o anchetă internă, pentru a elucida povestea femeii și a deciziei polițistului, a modului în care acesta a procedat, urmând ca rezultatul cercetării să fie adus la cunoștința opiniei publice.

Pentru că femeia a refuzat să semneze și să ridice procesul verbal, acesta i-a sosit prin poștă, în cursul zilei de joi (vezi fotocopie la finalul textului). Nu a mai fost vorba despre o amendă, așa cum i s-a spus inițial, ci despre un avertisment pentru aceeași faptă: ”apelarea abuzivă a serviciului 112”. Acestă schimbare nu modifică însă datele problemei.

Până la finalizarea cercetării din cadrul IPJ Prahova, merită să luăm în discuție demersul mamei din Ploiești, respectiv ajutorul solicitat la Poliție. Poate că fiul domniei sale s-a speriat, poate că și domnia sa a reacționat în consecință, însă este vorba de o reacție firească a unui părinte, în contextul descris anterior. Și dacă nu a fost vorba doar despre un moment de panică nejustificată? Dacă demersul ei constituie un punct de pornire pentru depistarea unui pedofil, a unui infractor care poate oricând să recidiveze, având consecințe deosebit de grave? 

Chiar dacă poate mama s-a panicat, faptul că într-o asemnea situație părintele este sancționat, fie și cu avertisment, poate să fie un moment care să îi descurajeze pe alți părinți, să procedeze în consecință, fiind tentați mai mult să își facă singuri dreptate, situația urmând să degenereze. Părintele și-a asumat apelul, iar acesta ar fi putut fi tratat pe linie preventivă, în cazul în care nu au reușit să identifice presupusul bărbat care a avut un comportament nefiresc, suspect. Ar fi putut constitui un semnal de alarmă pentru polițiști, puși astfel în gardă cu un posibil caz. Se pare însă că au preferat varianta în care s-au simțit deranjați, puși pe drumuri degeaba.  

Deocamdată suntem în stadiul relatării unei situații, a momentului în care ne putem permite să ne punem astfel de întrebări firești, urmând să revenim cu detaliile comunicate de IPJ Prahova, la finalizarea cercetării.

062ffe02-7b9c-4bef-9406-45b1308d339e.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău