marius-orasanu-cristina-hertia-montaj.jpg

Un prieten, confident și consultant personal al arhitectului șef al Ploieștiului, Cristina Herția, a construit fără respectarea normelor, legilor și regulilor specifice domeniului, un imobil pe Aleea Someșului, nr. 2 din Ploiești. Nu o spunem noi, o spune primăria Ploiești printr-un document pe care îl publicăm mai jos.

Astăzi, apartamentele sunt la vânzare, deși, conform tuturor specialiștilor consultați, este mai mult decât sigur faptul că imobilul va trebui să suporte modificări esențiale pentru a putea fi dat în folosință. Până când am relatat despre acest caz, Direcția Generală de Dezvoltare Urbană (DGDU) Ploiești nu a luat nicio măsură, deși toți angajații care au avut contact cu situația, știau că acolo sunt ”fentate” norme  legale minimale.

De mai bine de un an, Marius Orășanu, conducătorul proiectului imobiliar de pe Someșului 2, este o prezență semi-permanentă în biroul arhitectului șef Cristina Herția. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

marius-orasanu-cristina-hertia-montaj.jpg

Prietenia strânsă este asumată public de cei doi de multă vreme. Redăm o parte din discuția avută cu cei doi în luna martie, înregistrare din care reiese cât de profundă este relația:

Cei care vor să afle detalii, pot accesa articolele scrise la această vreme. Veți avea o altă perspectivă asupra lor accesând link-urile de mai jos: Arhitectul șef al Ploieștiului, marionetă a dezvoltatorilor imobiliari

Sau: Urbanismul ploieștean, aranjamentele din spatele autorizațiilor

Prietenia cordială a fost afișată de cei doi inclusiv prin participarea ”domnului avocat” la ședințe de lucru cu angajații Direcției sau la momentele în care doamna Herția îi admonesta sau penaliza pe subordonați.

De-a lungul timpului aveam să constatăm că proiectul imobiliar de pe Aleea Someșului 2 a avut parte de un suspect de spectaculos tratament preferențial din partea angajaților DGDU Ploiești. De exemplu Autorizația de Construire nr. 372/08.09.2017 a fost în doar 6 (șase!) zile lucrătoare – 31 august (vinerea), data depunerii cererii – 8 septembrie (vinerea), data emiterii! N-a interesat pe nimeni de ce sau cum a fost posibil.

Alt exemplu, observând că pentru același amplasament și același obiectiv, au fost emise 3 certificate de urbanism: 310/01.04.2016, 1500/28.12.2016 si 229/31.03.2017, am întrebat dacă DGDU, prin departamentul de control condus cu succes de doamna Lavinia Cursaru – viitor arhitect șef al orașului după unele surse, a efectuat vreun control la fața locului. Răspunsul ne-a lăsat fără replică, dar cu o mulțime de suspiciuni confirmate:

”4. Legea nu impune verificări în teren la faze determinante, decât în cazul unor construcții speciale (nu este cazul aici). Aceste verificări pentru anumite stadii ale construcțiilor (recepții parțiale) sunt stabilite de Inspectoratul de Stat în Construcții.
În cazul de față, deși legea nu o impunea, s-a efectuat totuși o recepție parțială a lucrărilor în data 19.02.2018, pentru stadiul lucrărilor la acel moment (solicitată de beneficiar în scopul unor operațiuni notariale necesare investiției). La respectiva recepție au participat și reprezentanții serviciului responsabil cu disciplina în construcții și este atestată prin procesul-verbal de recepție aferent (s-a constatat respectarea prevederilor din proiect la execuția lucrărilor pentru stadiul respectiv).
Legea prevede obligativitatea verificării corespondenței lucrărilor executate cu proiectul autorizat în cazul recepției la finalizarea lucrărilor de execuție. În cazul de față, acestea nu sunt finalizate”.

De remarcat data controlului în care ”s-a constatat respectarea prevederilor din proiect” – 19.02. 2018. Adică acum vreo opt luni. De ce este de remarcat data? Pentru că la sfârșitul săptămânii trecute, în urma articolului scris de noi, doamna Lavinia Cursaru (sau un subordonat) a fost în control pe Someșului 2. În urma controlului acolo au fost descoperite ”încălcări ale legii 50/1991”, a dispus măsuri de intrare în legalitate și a aplicat o amendă de 50.000 lei.

Articolul publicat pe 18 octombrie și care a generat controlul este: Apel către primarul Dobre: nu o lăsați la greu pe doamna Cursaru. Prea suferă!.

Conform surselor noastre, articolul și controlul au dezlănțuit haosul în DGDU. Văzând măsurile dure impuse proiectului prietenului ei de către șefa Controlului, doamna arhitect șef, alături de domnul Marius Orășanu, i-ar fi convocat la o ședință ”de lucru” pe funcționarii implicați în proiectul de pe Someșului 2 și, i-ar fi tras la răspundere pentru felul în care ”și-au bătut joc de bietul om”.

În timpul acestor discuții, Herția le-ar fi comunicat că vor fi trași la răspundere și vor plăti ”pe persoană fizică” toate pierderile pe care le va suferi dezvoltatorul ca urmare a întârzierii scoaterii la vânzare a apartamentelor.

După această ședință, doamna arhitect șef a intrat într-un concediu medical de două săptămâni, nu înainte de a-i comunica adjunctei sale, doamna Rita Neagu, că i-a făcut o plângere penală. Aceste acțiuni ale șefei i-au adus în pragul revoltei pe angajații DGDU care nu înțeleg de ce să fie trași la răspundere că au făcut ceea ce le-au cerut șefii lor.

Ce este atât de grav la blocul de pe Someșului 2 încât să arunce în aer Urbanismul Ploieștiului? O serie întreagă de nereguli și încălcări ale legislației specifice pe care funcționarii, dacă nu le știau, le anticipau, și la care au închis ochii cel mai probabil dată fiind relația specială dintre coordonatorul proiectului și arhitectul șef.

Iată ce aflăm din răspunsul pe care ni l-a trimis primăria, ca reacție la articolul de pe 18 octombrie, pe care îl publicăm și în facsimil:

”(...) În urma constatărilor din teren, datorită faptului că au fost încălcate prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (...), Ordinului MTCT nr. 839/12.10.2009 (...), SC ESP Promotor 2005 SRL (firma care ridică blocul – n.n.) a fost sancționată contravențional.
Ulterior controlului și aplicării măsurilor contravenționale, orice solicitare depusă de investitor având în vedere recepția lucrărilor de construcții sau de modificare a autorizației de construire nu va fi autorizată.
Pentru intrarea în legalitate, SC ESP Promotor 2005 SRL are obligația legală de reluare a procedurii de autorizare cu respectarea prevederilor PUG și RLU în vigoare la data prezentei

Pentru necunoscători, ultima frază este echivalentul unei sentințe de demolare a cel puțin unui etaj al clădirii, pentru a fi respectate ”prevederilor PUG și RLU în vigoare la data prezentei”. Interesant este că, după toate aparențele, cei care vor fi găsiți responsabili, în special financiar, pentru aceste ”scăpări” sunt chiar funcționarii de la Urbanism care au avut tangențe cu proiectul.

Încheiem cu o întrebare deloc retorică: cum a fost posibil ca în Ploiești să ridice un bloc fără să respecte legea unul dintre cei mai buni prieteni ai arhitectului șef, consultantul și confidentul acesteia, și, pe cale de consecință, un bun cunoscător al legislației specifice? 

Încă ceva, nu putem să nu remarcăm dramatismul demn de scenariu soap-opera de succes: ea poate fi obligată să dărâme un etaj al blocului celui mai bun prieten. Sau să-l oblige să-și anuleze demisolul. Sau amândouă.

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Mihai Nicolae
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist de presă scrisă locală din 1993.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg