Marele jaf de vară al bugetului Ploieștiului: cum s-au aranjat vacanțe de lux pe banii contribuabililor

0
WhatsApp Image 2018-09-27 at 14.44.50.jpeg

WhatsApp Image 2018-09-27 at 14.44.50.jpeg

Dragă cititorule din Ploiești, te informez pe această cale că, pe banii tăi, între 500 și 700 de oameni buni, angajați ai primăriei Ploiești sau ai instituțiilor din subordine, s-au bucurat în această vară de servicii de lux, la hoteluri de patru stele. Sau de trei, dar cu aceleași condiții de cazare, masă all inclusiv sau doar mic dejun, SPA, acces rapid la plajă sau piscină, jacuzzi și așa mai departe.

Cursurile s-au ținut în special la mare, în special în hoteluri de patru stele cu acces direct pe plajă și în special în lunile de vârf, în care, în special pe litoral, prețurile explodează: luna iulie și luna august.

Trebuie să știi că și angajații din primării și instituții publice din alte localități au fost la astfel de cursuri, dar greu vei mai găsi o instituție în care bătaia de joc în care s-a făcut achiziția și s-au organizat cursurile să fie mai mare.
Odată terminat stilul epistolar să intrăm nervos în textul intransigent al primului episod.

Abia stabilizată după acuzațiile de corupție din ultimii ani, Primăria Ploiești are toate șansele să (re)devină epicentrul unui nou scandal național de proporții, de aceea am și realizat o documentare exhaustivă pe această temă. Este vorba despre modul în care s-a derulat anul acesta ”formarea profesională” a angajaților instituției.

La începutul anului, pe 16 februarie, în ședința de aprobare a bugetului pe anul 2018, primarul și consilierii au ajuns la concluzia că Ploieștiul stă cam prost cu banii. Principala cauză a lipsei acestora: majorarea salariilor angajaților din administrația locală și instituțiile din subordine.

Pentru ca instituția să nu intre în colaps și orașul în faliment, dar mai ales ca urmare a faptului că și la acea dată primăria și instituții din subordine primeau la plată facturi de cazare, masă și cursuri pentru cursurile din anul anterior și exista riscul dezechilibrării bugetului, administrația și Consiliul au decis că în anul 2018 cursurile de formare se vor ține doar în Ploiești.

Citește și: Lovitură pentru angajații Primăriei. Cursurile de formare profesională se vor face în Ploiești

Așa a apărut Hotărârea Consiliului Local (HCL) 31/16.02.2018 care, la articolul 8 sună atât de frumos pentru contribuabil: ”Odată cu intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, pregătirea profesională a funcționarilor publici și a personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului și serviciilor subordonate se va efectua exclusiv în municipiul Ploiești”. Această decizie a fost luată, prin diferite HCL aprobate în aceeași zi, pentru angajații tuturor instituțiilor din subordinea primăriei.

Pentru corectitudinea istorică, să menționăm că cel care a promovat intens această soluție înaintea ședinței de consiliu a fost primarul Adrian Dobre pe care majorările salariale îl lăsaseră fără buget de investiții, că inițiatorul propunerii a fost consilierul local ALDE Paul Palaș, și că hotărârea a fost votată de majoritate, de la vot abținându-se doi consilieri.

Pe 27 iunie anul curent, fără ca bugetul orașului să înregistreze vreo creștere și în timp ce erau majorate prețurile la cam toate serviciile oferite de primărie: abonament de transport în comun, intrare la Zoo, banii negri pentru ”xerox” etc, consiliul local se reunește în ședință de rectificare a bugetului local.

În documentele acestei ședințe, apar niște chestii numite ”Notă de fundamentare”, documente emise de directori ai diferitelor instituții din subordinea prefecturii. Aici apare primul semn al jafului care se prefigura – aproape toți directorii încheie respectiva mizerie cu următoarea sintagmă: ”Având în vedere faptul că nu se organizează cursuri de perfecționare în municipiul Ploiești avem rugămintea de a anula art.___ din HCL ___/16.02.2018”. Acest tip de documente au stat la baza abrogării HCL-urilor restrictive din luna februarie.

Subliniem că textul este același la toți directorii care au făcut cererea, diferind doar numerele articolului și al hotărârii fapt care ne face să credem că aceștia fie au capacități paranormale, vise, gânduri și idealuri comune, fie au fost dirijați/învățați cum să o facă de către același suplinitor.

Din informațiile noastre, a doua variantă este cea corectă, suplinitorul fiind o grea piesă a unei organizații locale de partid și interesant membru al administrației ploieștene pe care îl așteptăm să se autodenunțe.

Atașăm în facsimil poze după două dintre mizerii: cea făcută de directorul filarmonicii și cea făcută de către directorul teatrului. Vă repetăm și subliniem apăsat că nu sunt singurii care se copiază la virgulă. Dacă suplinitorul nu se autodenunță, îi așteptăm pe ei, cu interes, respect și prevederi concesive ale Noului Cod Penal, să îl denunțe.

Pentru respectarea adevărului istoric este de menționat faptul că înaintea abrogării hotărârii, singurul funcționar care și-a manifestat nemulțumirea față de abrogarea HCL-urilor care limitau la dragul nostru Ploiești aria geografică a susținerii cursurilor a fost primarul Adrian Dobre. Motivul acestei opoziții era același ca în februarie: orașul rămâne fără bani de investiții.

Tot pentru adevărul istoric trebuie spus că opoziția făcută de primar a fost înainte de ședință și a fost singulară. Toți consilierii prezenți la ședință, inclusiv cei de la PNL, subordonații primarului pe linie politică, au votat abrogarea hotărârilor care restricționau accesul angajaților la distracție și dezmăț pe banii contribuabililor.

Cumva atitudinea este de înțeles având în vedere faptul că marea lor parte își au neamuri și obligații angajate în primăriei sau instituții din subordinea acestea. Rețineți numărul HCL: 234 din 27 iunie 2018! pentru că ea este documentul care reglementează cadrul pentru începerea dezmățului plătit din banii ploieștenilor pentru, estimăm noi, între 500 și 700 de persoane.

Pe repede înainte au fost găsiți și banii – aproximativ un milion de lei doar pentru școlirea aparatului propriu al primăriei, alte mii sau zeci de mii fiind alocate pentru cei din instituțiile subordonate. În acest timp, vă reamintim ca să nu uitați, pentru voi, contribuabilii plătitori de taxe, prostimea – după cum mai sunteți alintați de conducătorii aleși, se punea problema majorării tarifului la transportul în comun, de exemplu.

Citește și: Un milion de lei pentru cursurile de pregătire profesională ale funcționarilor publici din Primăria Ploiești

Până vom ajunge la descrierea jafului de proporții epice din banii orașul, marcăm primul indiciu că operațiunea de fraudare/rapt a banului public a fost premeditată și orchestrată cu grijă. În mod curios niciunul dintre consilierii prezenți la ședința din 27 iunie nu au sesizat un amănunt stânjenitor. O chestiuță care poate fi baza, regina probelor, temeiul legal al viitoarelor audieri în grup pe 23 August, dacă înțelegeți ce vrem să spunem cu asta.

Cel puțin una dintre Notele de Fundamentare care au stat la baza abrogării făcea notă disonantă cu restul. Este vorba despre Fundamentarea făcută de directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești, Raul Petrescu. Din ea reiese următorul fapt care li s-o fi părut un moft consilierilor care au votat în unanimitate ridicarea restricției: funcționarii primăriei Ploiești puteau fi școliți la Ploiești.

Adică primăria ar fi putut economisi grosul milionului alocat pentru perfecționarea angajaților și să bage economia astfel făcut în dotarea școlilor, să zicem. Adică nu trebuia să mai plătească masă și casă pentru minimum minimorum 500 – 700 de persoane, dintre care doar cel mult jumătate angajați ai instituției.

Exprimarea, care nu a trecut pe la suplinitor și este făcută de un director responsabil, sună așa: ”(…) Cheltuieli cu pregătirea profesională în sumă de 5.000 de lei reprezentând cursuri de perfecționare, servicii achiziționate în Municipiul Ploiești”. Publicăm documentul în facsimil.

Menționăm că RASP nu este singura instituție din subordinea primăriei ai cărei angajați au ”s-au perfecționat” în Ploiești. Au mai fost și altele, dar îi lăsăm pe consilierii locali să le identifice în timp ce se gândesc la ce jaf au conturat prin votul lor unanim. Probabil astă vară i-a orbit graba de a-și trimite soții, soțiile, neamurile, amanții și amantele la mare pe banii proștilor care-și plătesc taxele.

Realitatea este că este suficient să faci pe Google o interogare după sintagma ”formare profesională” și observi că Ploieștiul oferă prin mediul privat, care primește numai pumni în gură de la consiliu și primărie, o abundență de astfel de oferte.

Să nu mai vorbim despre firme din București și orașele învecinate care n-ar fi avut vreo problemă să organizeze cursurile în Sala Europa a consiliul județean, să zicem. Ca să rămână banii tot în bugetul public, să fie investiți în școli, spitale etc.

Recapitulând la finalul primului articol: în iarnă, din considerente care țin de sărăcia lucie a orașului, consilierii locali au votat cu două abțineri ca personalul primăriei și instituțiilor din subordine ”să se perfecționeze profesional” exclusiv pe raza municipiului Ploiești.

La începutul vârfului sezonului estival au revenit asupra deciziei, având la bază fundamentări cu motivații trase la indigo: ”Ploieștiul nu poate susține cursuri de formare profesională”și au abrogat în unanimitate hotărârea care restricționa geografic la Ploiești aria de susținere a cursurilor.

Au adoptat hotărârea de abrogare al cărui efect va fi jaful porcesc despre care vom vorbi în episoadele următoare, ignorând fundamentările a cel puțin două instituții care arătau că perfecționările pot fi făcute în Ploiești.

Abrogarea a dat drumul avalanșei de cazări la hoteluri de patru stele pe banii ploieștenilor pentru funcționari precum și pentru soți, soții, copii, prieteni, amanți, amante ale acestora, escamotați sub un cuvânt generic în caietul de sarcini: ”însoțitor”.

Interesant pentru specialiștii în drept penal poate fi și amănuntul că abrogarea a avantajat inclusiv rude ale consilierilor care s-au bucurat de tot confortul unor resorturi de renume din turismul românesc, stabilimente care s-au și auto-declasificat pe hârtie de la patru la trei stele doar ca să-i primească pe funcționarii ploieșteni puși pe perfecționare maximă.  

Da, au fost avantajați inclusiv cu mic dejun sau all inclusive, jacuzzi, acces la Spa și excursii, toate plătite cu generozitate de către primăria Ploiești, din taxele proștilor sau, mă rog, ale deștepților, ca să nu ofensez pe nimeni.

Din nefericire, nu este o fabulație, vă vom prezenta dovezile în episoadele următoare. Tot în episoadele următoare vom prezenta dovezi ale unei posibile fraudări ale bugetului local cu o sumă pe impresionantă. Ceva de genul, coincidența naibii!,  10% – 15% din buget, dacă vă spune ceva. Rămâneți pe recepție.  

Rămâneți pe recepție că vom veni cu niște descrieri care vor da frisoane reci rău atât distinsei doamne celebre Angelescu de la R.U.-ul primăriei, doamnelor și domnilor de la Achizițiile primăriei, doamnelor sau domnilor directori de prin subordonate ( cum ar fi, să zicem, fostul Crângașu de la CSM ca să nu se supere nimeni) care n-au găsit ei formatori la Ploiești, cât mai ales domnului primar Adrian Dobre și cel puțin unuia dintre viceprimari. Nu dăm nume să nu-l stresăm momentan.

Apropo, băi gușteri de contribuabili, vă vine să credeți că ați plătit cu bani grei curs de: ” Managementul priorităţilor, timpului şi stresului. Impactul asupra performanţei organizaţionale”? Ați plătit!

WhatsApp Image 2018-09-27 at 12.37.02.jpeg

WhatsApp Image 2018-09-27 at 12.10.32.jpeg

WhatsApp Image 2018-09-27 at 12.10.32(1).jpeg

WhatsApp Image 2018-09-27 at 12.38.56.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău