bara paltinu

În urma ploilor torențiale care par că nu se mai opresc în zona Valea Prahovei, nivelul apei din lacul de acumulare Paltinu a crescut până aproape de nivelul maxim de retenție, iar dacă situația hidro-meteorologică nu se va schimba în cel mai scurt timp, reprezentanții Administrației Bazinale Buzău – Ialomița vor recurge la golirea de fund a barajului, un procedeu complex care va necesita alarmarea populației din zonă.

 

Lacul se află astăzi, marți, 14 iunie la nivelul de 646,15 mdm (metri deasupra mării) în condițiile în care capacitatea maximă a barajului Paltinu este de 649 mdm. „Deocamdată nu se impune deschiderea golirii de fund, pentru că evacuarea de 15 mc/s care se produce prin intermediul grupurilor hidroelectrice este suficientă.

Doar dacă se schimbă situația hidro - meteorologică, se va lua în discuție evacuarea suplimentară a apei din baraj," a declarat Mariana Lăcătușu, purtător de cuvânt al Administrațiai Bazinale Buzău – Ialomița.

Ceea ce pare normal și sub control pentru autorități creează panică în rândul celor care au avut proasta inspirație să-și amenajeze pensiuni sau case de vacanță pe malul lacului Paltinu și care și-au mai văzut de-a lungul vremii investițiile distruse de apă.

 

Deja una dintre proprietăți este inundată (vezi video), iar îngrijorarea este mare pentru că nivelul apei din baraj nu scade deloc, ba din contră. Reprezentanții Apelor Române susțin că vina le aparține în exclusivitatea proprietarilor care au construit casele, pe riscul lor, sun nivelul normal de retenție, mai exact în zonă inundabilă.

Totuși, în cazul în care ploile vor continua și se va ajunge la deschiderea golirii de fund a barajului, populația va fi avertizată de autoritățo, iar zona din aval de baraj va fi evacuată (zona de camping) pentru că există riscul producerii unor viituri, în ciuda faptului că opreațiunea este bine controlată.