curtea suprema

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, vineri, redeschiderea urmăririi penale în dosarul „Papici", cel în care au fost filaţi şi interceptaţi şefii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, inclusiv Viorel Dosaru – fost inspector şef, în prezent subsecretar de stat în MAI, dar şi procurori cu funcţii importante în Prahova, şefii ANAF şi DGA Ploieşti.  Surse judiciare au precizat că deocamdată urmărirea penală se face in rem, adică asupra faptei, urmând ca după reanalizarea probelor să se stabilească și persoanele care vor avea calitatea de suspecți. Cel mai probabil dosarul va ajunge la DNA Ploiești. Solicitarea de redeschidere a urmăririi penale vine din partea DNA București.

 

În acest extrem de important dosar au calitate de făptuitori/intimați: Viorel Dosaru, fost inspector şef al IJP Prahova, în prezent subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Cristian Manea, comandantul Poliţiei Municipale Ploieşti, Nicolae Zecheru, şef Serviciu Judiciar în cadrul IJP Prahova,  Ionuţ Botnaru, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA), Liviu Matei, procuror şef DIICOT Ploieşti, Gheorghe Gârbea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel  (fost procuror general adjunct al PCA Ploieşti) Cristian Daniel Petre, fost director Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Prahova, Dinu Cătălin Ştefan, director adjunct Direcţia Generală Regională a Finantelor Publice Prahova, Mihaila Aurelian fost procuror general adjunct al PCA Ploiesti, Ispas Constantin, fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Ploieşti, Emanuel Saghel, ofiţer BCCO, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi Vlad Cosma, deputat PSD.

Toate cele 13 persoane menţionate mai sus au fost citate să se prezinte astăzi în instanţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca judecătorul să decidă dacă îşi va da sau nu acceptul pentru redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Iniţial toată această poveste a pornit de la o anchetă realizată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) care urmărea afacerile ilegale din dosarul "Alexe –Păvăleanu", care a şi fost deferit justiţiei şi se află pe rolul instanţei penale din cadrul Tribunalului Prahova.

 

 PCA Ploieşti a disups însă declinarea competenţei de soluţionare în favoarea DNA Bucureşti în ceea ce priveşte partea din dosar care le viza pe cele 13 persoane cu funcţii în conducerea DIICOT-Ploieşti, IPJ Prahova, BCCO Ploieşti, DGA Ploieşti, DGRFP Prahova, PCA Ploieşti şi CJ Prahova.

Cauza a fost  instrumentată de procurorul DNA Bucureşti, Lucian Papici (de unde şi numele dosarului) şi a fost clasat la începutul anului 2014, pe motiv că faptele anchetate nu există. Trebuie precizat faptul că în timpul cercetărilor (sfârşitul anului 2013) DNA a interceptat 38 de telefoane, aparţinând celor 13 şefi din Poliţiei şi Parchete din Prahova.

 

Observatorulph.ro a scris despre acest subiect în 2014: ŞEFI DIN FINANŢE, MAI, JUSTIŢIE, FILAŢI ÎN DOSARUL COSMA – EXPLOZIV