Printre condamnații care au scris opere științifice în urma cărora au ieșit mai repede din pușcărie se numără și Nica Valerian (ex-Sfârloagă), fostul director al Parcului Industrial Ploieşti. Acesta a primit în 2011 cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi uz de fals. El a ieșit cu un an mai devreme din pușcărie după ce a publicat două cărți.
Citelte și LISTA PROFESORILOR DIN UPG PLOIEŞTI CARE AU COORDONAT LUCRARILE STIINTIFICE ALE PUSCARIASILOR
Nica Valerian a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi uz de fals, acesta şi alţi doi inculpaţi fiind obligaţi să despăgubească PIP cu 7,5 milioane lei, scria la vremea respectivă România Liberă. Potrivit surse citate, el a fost condamnat de Judecătoria Ploieşti la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată. Pedepsele aplicate au fost contopite şi, în final, Valerian Sfârloagă avut de executat cinci ani de închisoare, fiind încarcerat la 2 decembrie 2011.
Descarcă de AICI lista completă a profesorilor care au coordonat lucrările științifice prin care sute de condamnați au ieșit din pușcărie mai devreme.
A scris două opere din pușcărie
Pentru că a scris două lucrări științifice, fostul director al PIP a fost eliberat cu aproape doi ani mai devreme, adică la 19.01.2015. Lucrările au fost coordonate de un profesor din UPG Ploiești, Cornel Trifan, respectiv de către profesorul Nicolae Boaru, fostul director al Bibliotecii Județene Nicolae Iorga din Ploiești.
Prima lucrare, intitulată "Trovantii intre mit si realitate", a fost publicată la Editura Estfalia, coordonatorul operei fiind Prof dr ing Cornel Trifan din UPG. Potrivit adevarul.ro, în 2010, Agenţia Naţională pentru Integritate s-a sesizat din oficiu în privinţa falsului din declaraţia de avere a profesorului universitar ploieştean. Acesta a "uitat" să declare peste 10.000 de lei şi 4.800 de euro (detalii AICI).
CUM A AJUNS NUMELE RECTORULUI UPG PE LUCRAREA ŞTIINŢIFICĂ A UNUI CONDAMNAT
Profesorul Boaru a murit înainte ca lucrarea științifică din spatele gratiilor să fie finalizată
Ce-a de-a doua lucrare a fostului director a fost publcată la editura Mega din Cluj Napoca. Intitulată "Monografia Orasului Campina", opera a fost coordonată de profesorul Nicolae Boaru, fostul director al Bibliotecii Județene Nicolae Iorga din Ploiești. Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Justiției și publicate de Hotnews.ro AICI, monografia orașului Câmpina a fost redactată în perioada 05.07.2013- 15.05.2014, însă profesorul Boaru a murit în octombrie 2013. Ministerul Justitiției ar trebui astfel să răspundă la întrebarea cum a fost posibil ca o lucrare științifică să fie girată de un profesor care a decedat înainte de finalizarea acesteia?