În cursul acestei săptămâni, miercuri, un incendiu a izbucnit de la Fenix Battery Recycling din Scoția, Marea Britanie, la un an de la un alt incendiu pe amplasament. Imaginile spectaculoase cu fumul degajat au devenit virale, însă interpetările au ajuns în sfera fake news.
Cu certitudine, poluarea a fost una masivă, incidentul fiind investigat de autoritățile britanice, mai ales că este al doilea incendiu la un centru care reciclează acumulatori.
Serviciul Scoțian de Pompieri și Salvare (SFRS) a trimis 10 mașini de pompieri pentru a combate incendiul, iar echipajele au rămas peste noapte pentru a amortiza locul. Localnicii din proximitate au fost evacuați.
Consiliul North Ayrshire a spus că este „în mod clar o chestiune de îngrijorare” faptul că un al doilea incident a avut loc la fața locului și că va căuta răspunsuri.
Un purtător de cuvânt a declarat: „Continuăm să colaborăm cu Agenția Scoțiană pentru Protecția Mediului (SEPA).
De la un incident realmente grav, la interpretări aberante, nu a fost decât un pas pentru cei care nu se obosesc să verifice informațiile, dar se arată oripilați de urmările fanteziste.
Povestea felului în care acumulatorii pentru mașinile electrice sunt foarte periculoși este deja o temă de dezbatere publică, de cele mai multe ori având la bază supoziții și mai puțin informații științifice. Așa se face că tema a devenit una care dă naștere unul val de informații tip fake news, alimentând nemulțumiri.
Imaginile date publicității de BBC au fost folosite pentru a se acredita ideea că ceea ce se vede acolo se întâmplă permanent și că autoritățile sunt insensibile, contribuind la poluarea masivă a planetei și implicit la afectarea gravă a stării de sănătate a populației.
Oricât de mult ne preocupă tehnologiile de producere și apoi de reciclare, tehnologii aflate încă la început de drum, necontestând totodată gravitatea celor două incidente din Scoția, nu putem să nu remarcăm că, de aici și până la a se acredita ideea că astfel de surse de poluare sunt permanente, este cale lungă. Suficientă însă pentu a-i panica pe cei care refuză să verifice foarte ușor dacă știrile ”impresionante” sunt cu adevărat reale.
Video în sursa BBC de AICI