Anul trecut a început programul pilot cu privire la implementarea catalogului electronic în școlile din România. Dacă pentru anul școlar 2021-2022 au fost aproximativ 200 de școli care au intrat în acest program, în acest an școlar sunt nu mai puțin de 742 de unități de învățământ.
Este cazul și Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava. Această unitate de învățământ deși se află pe lista programului pilot de școli care pot folosi catalogul electronic, pe poziția 665, nu are un astfel de program implementat.
Astfel, mai mulți părinți ai elevilor care învață acolo, au reclamat faptul că, de la începutul anului școlar, diriginții le-au solicitat suma de 60 de lei pentru fiecare copil pentru ca școala să poată achiziționa acest catalog electronic.
Ordinul de ministru prin care se reglementează acest program pilot, interzice explicit ca achiziționarea catalogului electronic să se facă pe banii elevilor sau reprezentanților acestora: “Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”, se arată în respectivul document.
Citește și: Inspectorii școlari vor implementa un proiect pilot privind combaterea consumului de droguri în școli
Cu toate acestea, unele școli nu țin cont de această condiție și solicită părinților sume de bani pentru achiziționarea catalogului.
Contactată de Edupedu, directoarea Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, Eugenia Trufin, spune că părinții nu sunt obligați să achite acest catalog, doar cine dorește și are posibilitatea poate dona în contul Asociației de părinți. Și susține că are deja bani să cumpere catalogul, în contul acelei asociații. Directoarea susține că nu este nimic ilegal.
Pe de altă parte, Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, spune că acest lucru nu este posibil, deoarece “asociația nu poate lua o hotărâre care să devină obligatorie pentru toți părinții. De asta nu cred că poate funcționa acest sistem în care să plătească prin asociația de părinți. Ce facem dacă 3 părinți nu vor? Nu beneficiază de catalog electronic?”.
Având în vedere cazul liceului din Suceava, oare în Prahova s-a solicitat părinților în vreo unitate de învățământ o sumă de bani pentru catalogul electronic?
Sursa: Edupedu