Deși prețurile materialelor de construcție au crescut considerabil în ultimii ani, asta nu i-a împiedicat pe români să își construiască, în regie proprie o casă, chiar și de 50mp.
Potrivit unei analize întocmite de platforma Vindem-Ieftin.ro, numărul persoanelor care demarează un proiect de contruire a unei case cu o suprafață mai mică de 100mp, în regie proprie, a crescut cu aproximativ 15% în ultimii cinci ani.
Această analiză indică un cost de pornine de aproximativ 40.000 de Euro pentru construirea unei care în regie proprie, de aproximativ 50mp. Costurile pot crește și cu 30-40% în funcție de materialele utilizate și caracteristicile construcției.
„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli.
Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou.
Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric.
Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO-ul Vindem-Ieftin.ro.
Citește și Primăria Ploiești a pierdut procesul cu unul dintre proprietarii de terenuri din Bereasca, transformate în depozit ilegal de gunoaie – VIDEO, FOTO
În urma analizei s-au observat creșteri și de peste 25% la anumite materiale de construcție, necesare pentru construirea unei case.
La începutul anului 2023, materiale precum cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mai creșteri de prețuri, de de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%.
Au fost înregistrate creșteri și în dreptul țevii rectangulare – 18,92% și în dreptul țiglei metalice – 9,29%.
Au existat și materiale care au înregistrat scăderi la preț la începutul anului 2023, mai exact, oțelul beton este mai ieftin cu aproximativ 10% decât anul 2022, iar OSB-ul este mai ieftin cu 27,84%.
Însă, diferența prețurilor este considerabila mai mare dacă ne raportăm la anul 2021, creșterile ajungând chiar și cu peste 100% în cazul unor materiale.
Așadar, în 2021, țigla metalică se vindea cu aproxmativ 23lei/mp, în timp ce la începutul acestui an se vinde cu 41lei/mp.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în cadrul panourilor de tip-sandwich, care au înregistrat o creștere de la 52,95lei/mp în 2021, la 130lei/mp în 2023.
Prețurile apartamentelor au crescut în ultimii opt ani cu aproximativ 47%.
„Conform INS, în ultimii 8 ani prețurile apartamentelor au crescut cu 47,2%, iar scumpirile nu se vor domoli nici în viitor. Piața construcțiilor nu se va opri niciodată, ci doar se adaptează în timp real în funcție de situații, tendințe sau crize. Se zice că ceea ce faci cu mâna ta, este bun făcut.
Iar vorba aceasta se aplică inclusiv în cazul celor care-și construiesc casa în regie proprie. Astfel de proiecte vor lua avânt considerabil pe fondul prețurilor tot mai mari din segmentul rezidențial și lipsei de încredere în constructori.
Datele problemei diferă acum, iar oamenii sunt mult mai interesați de case de dimensiuni mai mici, dar eficiente energetic care să genereze costuri reduse cu facturile și întreținerea”, a explicat Cosmin Răileanu.