Primăria Ploiești a dat în judecată mai mulți proprietari de terenuri din Bereasca, solicitând ca, prin ordonanță președințială, aceștia să fie obligați să igienizeze zona, pe cheltuiala lor, în condițiile în care, de ani de zile, alte persoane certate cu legea depozitează gunoaiele aici. Instanța a admis apelul formulat de unul dintre proprietarii de terenuri și a obligat administrația locală la plata cheltuielilor de judecată.
Observatorulph.ro a prezentat, săptămâna trecută, situația terenurilor proprietate privată din zona Drumul Serii, Cartier Bereasca, transformate abuziv într-o groapă de gunoi, după ce, ani la rând, diverse persoane au abandonat deșeurile aici.
Totul a început, potrivit proprietarilor de terenuri, după ce administrația locală, în 2012, a efectuat asfaltări în zonă, iar deșeurile rezultate au fost abandonate chiar pe terenurile proprietate private, dată la care s-a produs și o încălcare a proprietății pentru lățirea unui drum și construirea trotuarului.
Citește și: Caracatița deșeurilor ilegale din Bereasca. Proprietarii de terenuri chemați în instanță, cei care aruncă gunoaiele stau fără nicio grijă
Proprietarii de terenuri, chemați în instanță
În ciuda faptului că proprietarii de terenuri, dar și ceilalți locuitori din zona străzii Drumul Serii au semnalat faptul că depozitarea de gunoaie a devenit un adevărat fenomen, din cauza unor persoane certate cu legea, autoritatea locală a considerat ca singură soluție notificarea celor care dețin proprietăți în zonă și chemarea acestora în instanță.
Tot proprietarii de terenuri private, deși nu sunt vinovați de depozitarea deșeurilor, au fost sancționați, li s-a solicitat să curețe zona și să plătească impozite majorate cu 500%.
De-a lungul timpului, pe terenurile din zona străzii Drumul Serii, au fost mai multe acțiuni de ecologizare a zonei, însă fără succes. Aici a continuat depozitarea de deșeuri de către diverse persoane. De fiecare dată cei depistați că aruncă gunoaie au fost sancționați cu amenzi, fără să li se solicite efectuarea curățeniei. Cât privește solicitarea edificării unui gard de către proprietarii de terenuri acest lucru era practic imposibil atâta timp cât limitele de proprietate nu au fost clarificate.
Decizia instanței
Instanța a admis, săptămâna trecută, apelul unuia dintre proprietarii de terenuri și a respins solicitarea administrației locale de a fi emisă ordonanță președințială. Pe de o parte instanța a apreciat că proprietarul de terenuri nu a depozitat deșeuri în zonă, iar pe de altă parte acesta a făcut dovada că au fost întreprinse demersuri pentru igienizarea zonei.
Administrația locală, la rândul său, avea obligația luării unor măsuri concrete, având posibilitatea să solicite intervenția și a altor instituții, astfel încât în zonă să nu mai fie focar de infecție.
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot hotărârea atacată în sensul că respinge cererea ca neîntemeiată. Obligă intimatul la plata către apelanţi a sumei de 1520 lei reprezentând onorariu avocat şi taxă de timbru, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 16 martie 2023. Document: Hotarâre 294/2023 16.03.2023
Soluții pentru igienizarea zonei
Soluții pentru igienizarea zonei ar exista, bineînțeles dacă s-ar dori acest lucru. Important este ca întreaga zonă, inclusiv strada și trotuarul de pe domeniul public, să nu mai fie acoperite cu gunoaie.
„Trecând peste faptul că cei din administrația locală sunt depășiți de situație, deși sunt de bună-credință, ce am putea face noi, proprietarii de terenuri să gestionăm acest fenomen? Pentru că este un adevărat fenomen legat de depozitarea deșeurilor. Soluția ar fi să se găsească o utilitate publică a acestor terenuri și sunt convins că majoritatea proprietarilor ar fi de acord să fie expropiați, dar legal și cu o evaluare corectă”, a explicat cel care a câștigat procesul cu Primăria Ploiești.
Ploiești, Cartierul Bereasca…
După publicarea articolului „Caracatița deșeurilor ilegale din Bereasca. Proprietarii de terenuri chemați în instanță, cei care aruncă gunoaiele stau fără nicio grijă” am vrut să vedem dacă, printr-o minune, zona a fost igienizată.
Miercuri, 22 martie, am revenit pe strada Drumul Serii din Cartierul Bereasca. Imaginea de la fața locului era îngrozitoare.
Pe jumătate de stradă, pe trotuar, dar și pe proprietățile private cantitatea de gunoaie era mult mai mare. Tone întregi de deșeuri, inclusiv materiale de construcții, erau abandonate peste tot.
Interesant ar fi să vedem cine plătește amenda pentru deșeurile de pe domeniul public? Cine este găsit „vinovat” de Primăria Ploiești?

