taxa auto

Statul ii invita pe cei care au platit taxa auto din 2007 pana in 2013 sa-si ceara banii inapoi. Si le promite, ca-i vor primi in urmatorii 5 ani.

 

Soferii sunt asteptati la sediile ANAF cu actele care demonstreaza ca au platit taxa. Atentie, isi pot recupera banii, doar cei care mai sunt si acum proprietarii acelei masini. Ceilalti soferi, o jumatate de milion, pot solicita banii doar in instanta explica ANAF.

Cei care au platit si nu si-au recuperat taxa auto ar urma sa mearga cu actele masinii si chitanta la ANAF. Daca nu au dovada, aceasta li se va elibera din baza de date ANAF.

Dragos Doros, presedintele ANAF: "La ghiseele ANAF vor avea formularele pe care trebuie sa le completeze, urmeaza un timp de analiza. Li se vor da si un grafic prin care vor sti cat si cand vor fi sumele pe care le vor primi."

 

Graficul il vor primi in 55 de zile. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru ca au pierdut numeroase procese.

Pana acum un milion de soferi din Romania si-au recuperat taxa auto dupa ce au dat statul in judecata. In curand insa un milion vor face acelasi lucru doar dupa ce vor depune o cerere la ANAF.

Din pacate o jumatate de milion de soferi si-au vandut deja masina si isi vor recupera banii doar dupa ce se vor adresa unui judecator.

 

Si asta pentru ca Uniunea Europeana a interzis restituirea banilor pentru masini care nu sunt in posesia petentilor, spune ministerul Mediului. O alta problema - banii va vor fi platiti in transe egale, in cinci ani.

Cristiana Palmer, ministrul mediului: "Impactul este de 3 miliarde de lei. Este o suma importanta si tocmai din acest motiv am introdus aceasta esalonare"

Taxa auto a avut o istorie agitata. A fost introdusa in 2007 pentru toate masinile noi si la mana a doua. In 2008 cuantumul ei a crescut pentru autoturismele noi. In 2009 masinile noi, cu motoare euro4 au fost scutite.

 

Exceptia a fost scoasa in 2010. Din 2011 taxa se aplica si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, iar in 2013, a fost inlocuita cu timbrul de mediu. Atentie, daca va recuperati taxa, urmatorul cumparator va fi obligat sa plateasca timbrul de mediu.
sursa: stirileprotv.ro