Certificatul de naștere este un document absolut necesar pentru stabilirea identității unei persoane. Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPLCEP) Ploiești a precizat care este termenul prevăzut de lege pentru declararea copilului nou-născut.
Potrivit legii, înregistrarea nou născutului poate avea loc numai în anumite condiții. Observatorulph.ro a solicitat Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPLCEP) Ploiești actele necesare pentru eliberarea documentui, dar și termenul până la care trebuie declarată și înregistrată nașterea copilului.
Când părinții sunt căsătoriți
- certificatul medical constatator al nou-născutului
- actele de identitate (buletin de identitate, carte de identitate, carte de identitate provizorie) valabile ale părinților
- certificatul de căsătorie în original
„În cazul în care nașterea nu este declarată de către unul dintre părinți este necesar actul de identitate al declarantului și declarația autentificată privind domiciliul copilului (dacă părinții au domicilii diferite. În cazul în care părinții au nume de familie diferit stabilirea numelui de familie al copilului se face prin declarație scrisă, semnată de ambii părinți, în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public”, a precizat SPLCEP Ploiești.
Când părinții nu sunt căsătoriți
- certificatul medical constatator al nou-născutului
- actele de identitate (buletin de identitate, carte de identitate, carte de identitate provizorie) valabile ale părinților
- certificatele de naștere în original ale părinților
- Certificatul de divorț sau sentința de divorț legalizată, timbrată, semnată, cu mențiunea definitivă, pentru mamele care au mai fost căsătorite.
- Prezența părinților este obligatorie
Când părinții sunt cetățeni străini
- certificatul medical constatator al nou-născutului
- Actul de identitate, aflat în termen de valabilitate (carte de identitate/ carte de rezidență pentru membrii familiei / permis de ședere/certificat de înregistrare a cetățeanului UE ) al ambilor părinți
- pașaportul părintelui cetățean străin/părinților cetățeni străini
- certificatul de căsătorie al părinților copilului (dacă este cazul) eliberat de autoritățile din:
- – România
- – Străinătate (simplu/cu apostilă/supralegalizat) tradus și legalizat
- -declarație dată în fața ofițerului de stare civilă, cu ajutorul unui traducător autorizat (de recunoaștere a paternității și purtare a numelui, făcută în prezența ambilor părinți (când părinții copilului, cetățean/cetățeni străini nu sunt căsătoriți)
Termenul pentru declararea și înregistrarea nașterii copilului
Conform datelor prezentate de SPLCEP Ploiești declararea nașterii copilului se resalizează într-un termen prevăzut de legislație în funcție de starea nou-noscutului.
- 30 de zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață
- 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort
- 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înlăuntrul termenului de 15 zile.
„În caz contrar, nașterea se înregistrează în termen de 30 de zile cu aprobarea Primarului municipiului Ploiești, dacă declararea nașterii se face până într-un an de la data nașterii copilului și în termen de 90 de zile, cu avizul DJEP Prahova și aprobarea Primarului Municipiului Ploiești, dacă declararea nașterii se face după trecerea unui an de la data nașterii copilului.
Citește și: Ce acte sunt necesare, în 2024, dacă ai pierdut sau deteriorat cartea de identitate. Răspunsul Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești
Au obligația de a face declarația de naștere oricare dintre părinți, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligația declarării revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, asistentul social sau, după caz, persoanei cu atribuții de asistență socială din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștință despre nașterea copilului”, se arată în răspunsul SPLCEP Ploiești.
Înregistrarea tardivă a nașterii
- Înregistrarea tardivă a nașterii după termenului de 30 de zile, prevăzut de lege
„Întocmirea actului de naștere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, precum și cu avizul DJEP Prahova (în cazul în care declararea nașterii se face după trecerea unui an de la data nașterii copilului)”, a precizat SPLCEP Ploiești.
Actele necesare în cazul înregistrării tardive a nașterii
- cererea privind înregistrarea nașterii după împlinirea termenului de 30 de zile se depune fie la SPCLEP/primăria competentă să înregistreze nașterea, fie la SPCLEP/primăria în raza căreia are domiciliul unul dintre părinți/persoana majoră, respectiv instituția interesată
- certificatul medical constatator al nașterii
- certificatul de căsătorie al părinților copilului
- actele de identitate, aflate în termen de valabilitate (buletinul/ cartea de identitate/ cartea provizorie de identitate) privind părinții și actul de identitate al declarantfului, dacă nașterea nu este declarată de mamă
- În cazul în care căsătoria părinților a fost încheiată în străinătate și nu a fost transcrisă/ înscrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea//înscrierea în regim de urgență a certificatelor de stare civilă emise de autoritățile străzine în registrele de stare civilă române, nașterea se înregistrează după transcrierea căsătoriei părinților.
Înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta de până la 14 ani – acte necesare
- Certificatul medical constatator al nașterii, întocmit pe formular – tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliu/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului.
- actul de identitate al mamei și al declarantului, dacă nașterea nu este declarată de mamei și al declarantului, dacă nașterea nu este declarată de mamă
- certificatul de căsătorie al părinților copilului, în original, iar dacă aceștia poartă nume de familie diferit declarația scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul, semnată de ambii părinți în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public.
- declarația des recunoaștere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fața ofițerului de stare civilă care înregistrează nașterea, din care să rezulte și numele de familie pe care îl dobândește copilul, la care atașează consimțământul mamei. Tatăl minor îl poate recunoaște singur pe copilul său dacă face dovada discernământului la momentul recunoașterii, prin efectuarea expertizei psihiatrice.
„În situația în care declarantul nu prezintă certificatul medical constatator al nașterii este necesară expertiza medico-legală cu privire la data nașterii, în format an. lună, zi și sexul persoanei. Dispozițiile menționate se aplică în mod corespunzător și în cazul în care nașterea unui cetățean român s-a produs în străinătate și nu a fost declarată ori a fost înregistrată cu date nereale privind identitatea părinților, iar declararea nașterii sau înregistrarea nașterii se face în țară”, mai precizează SPLCEP Ploiești.
Înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta între 14 și 18 ani
Într-un astfel de caz, potrivit SPCLEP Ploiești, „se prezintă documentele necesare nașterii copilului cu vârsta de până la 14 ani, precum și declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată și, după caz, a părinților sau ocrotitorului /reprezentantului legal ai/al persoanei, la care anexează 2 fotografii mărimea 3/4 cm, potrivit modelelor prevăzute în anexa 20, respectiv anexa 21 din Motodologia aprobată prin HG nr. 64/2016 cu modificările și completările ulterioare. Declarația se dă în fața ofițerului de stare civilă/personalului cu atribuții de stare civilă”, a precizat SPLCEP Ploiești.
Înregistrarea tardivă a nașterii personei majore
Cererea scrisă a declarantului a declarantului este însoțită de următoarele documente:
- certificatul medical constatator al nașterii
- declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată, dată în fața ofițerului de stare civilă/personalului cu atribuții de stare civilă, la care se anexează două fotografii mărimea 3/4
- declarația a 2 membri ai familiei, iar în lipsa acestora a două persoane care o cunosc, dată în fața ofițerului de stare civilă
Cum ți se pare subiectul?