Vremea caniculară își face de cap în Prahova, iar fenomenul de secetă se resimte în zeci de localități din județ. La Vărbilău nu există apă potabilă, iar în satul Coțofenești fântânile au apă sărată. Oamenii sunt nevoiți să care apă în bidoane din alte localități, în condițiile în care de ani buni au început lucrările de introducerea a rețelei de apă, investiție cifrată la aproximativ 10 milioane de lei.
Seceta și-a pus amprenta în mai multe localități din Prahova, unde au fost introduse restricții de furnizare a apei, pe timpul nopții.
Citește și: Lista localităților din Prahova vizate de restricțiile de apă, pe timpul nopții, din cauza secetei
La Vărbilău lucrurile sunt un pic mai complicate. În localitate nu seceta este de vină că nu e apă curentă. În comună au început, de ani buni, lucrările pentru introducerea rețelei de apă, dar nici până acum nu a avut loc recepția acestora.
„La 25 de km de Ploiești, în satul Coțofenești, comuna Vărbilău, nu este apă curentă de 2022 de ani. Conducta este montată. Cișmelele sunt montate, dar niciodată nu a fost apă curentă. De altfel, la Vărbilău este un standard de viață ca în Evul Mediu. Oamenii cară apa în căruțe, pentru că nu avem apă potabilă. În satul Coțofenești nici apa din fântâni nu este bună pentru că este sărată. ”, ne-a semnalat un cititor al Observtorulph.ro.
Probleme cu recepția
Contactat telefonic, primarul comunei Vărbilău, Ion Ioniță, susține că sesizarea este corectă.
Cele patru sate din comună nu au apă curentă, chiar dacă au fost introduse rețelele de apă. De vină, susține edilul comunei, ar fi faptul că au existat câteva divergente pe tema recepției lucrărilor.
„Informația este corectă. Investiția pentru rețeaua de apă este gata, dar nu este recepționată lucrarea din cauza constructorului. Încercăm să-i impunem recepționarea lucrărilor în jurul datei de 20 – 25 iulie. Investiția de înființare și distribuție apei este de aproximativ 10 milioane de lei, prin PNDL 1. Lucrarea a început în 2018 și ar fi trebuit să fie gata în 15 noiembrie 2019.
În fapt a fost gata pe 4 martie 2022, deși constructorul susține că termenul de finalizare al lucrărilor a fost 31 iulie 2021, ceea ce nu este real. De altfel, constructorul spune că a efectuat autorecepție lucrărilor, dar nu există așa ceva. Trebuie să existe o comisie care să facă recepția pe tot tronsonul de 53 de km”, susține Ion Ioniță, primarul comunei.
Edilul recunoaște că situația din satul Coțofenești este și mai dificilă față de celelalte sate unde există și alte surse de apă.
„În Coțofenești apa este sărată în fântâni, pentru că stratul de apă este la 3-4 metri adâncime. Dorința locuitorilor de a avea apă este corectă, dar nu depinde acest lucru de primărie. Noi sperăm să aibă loc recepția astfel încât să putem alimenta cu apă satele”, susține primarul comunei.