De ce nu poate SGU să preia activitatea de curățenie căi publice din Ploiești. Momentan nu are licență, nu are utilaje și nici angajați pentru o astfel de activitate

1

Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat că SGU ar putea să efectueze activitatea de curățenie căi publice. Întrebarea legitimă este dacă societatea din subordinea Consiliului Local poate obține licență pentru prestarea unui astfel de serviciu, în lipsa utilajelor necesare. Mai mult nu putem să nu ne întrebăm cât de legală ar putea fi delegarea contractului pentru prestarea unui astfel de serviciu fără o licitație prealabilă.

Anunțul primarului Andrei Volosevici a fost făcut într-un context dificil pentru ploieștenii care, de luni bune, cer municipalității identificarea de soluții concrete, astfel încât orașul să nu mai fie sufocat de gunoaie.

Citește și: Primarul Andrei Volosevici: În Ploiești, SGU ar putea să presteze activități de curățare căi publice (video)

La aproape trei luni după ce, în Consiliul Local Ploiești, a fost aprobată demararea procedurii de reziliere a contractului de curățenie a căilor publice din municipiu fiind invocată declararea stării de alertă pe teritoriul municipiului din cauza gunoaielor, dar și în plin proces de derulare a licitației pentru desemnarea unui nou operator, anunțul primarului este surprinzător.

Cert este Prefectura Prahova susține că nu sunt întrunite condițiile legale pentru declararea stării de alertă.

„Fără prezentarea analizei factorilor de risc, conform O.U.G. nr 21/2004 și a tipului de risc identificat conform H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, considerăm că nu sunt întrunite condițiile legale pentru acordul prefectului privind declararea stării de alertă pe teritoriul municipiului Ploiești”.

Fără o garanție că în urma licitației va fi atribuit contractul pentru delegarea serviciului de curățenie căi publice, primarul Andrei Volosevi a anunțat că s-a constituit un grup de lucru prin care  să existe „posibilitatea ca și SGU să facă activitățile legate de CCP (n.r. curățenia căilor publice”.

O astfel de variantă trebuie însă analizată din mai multe puncte de vedere.

Conform listei publicate, în luna martie 2021, de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), SGU nu figurează că deține licență pentru activitatea de măturat, spălat, întreținerea căilor publice, iar în lipsa utilajelor pentru derularea unei astfel de activități pare greu de crezut că va întruni condițiile pentru obținerea acesteia.

Scenariul vehiculat de către administrația locală este ca organigrama SGU să fie mărită cu aproximativ 200 de angajați, iar societatea aflată în subordinea Consiliului Local ar trebui să se pregătească să suplimenteze numărul de utilaje, numai că acest lucru necesită timp.

Pe lângă lipsa forței de muncă și a utilajelor, întrebarea legitimă este dacă delegarea serviciului de salubritate se poate realiza fără a avea la bază o licitație și dacă societatea aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești, în acest context, va putea obține licență pentru prestarea unui astfel de serviciu.

DÉJÀ-VU periculos

SGU Ploiești s-a mai aflat într-o astfel de ipostază începând cu anul 2013, când a preluat, fără licitație, contractul de delegare a serviciului iluminat public.

Patru ani mai târziu, SGU anunța încetarea contractului de concesiune a sistemului de iluminat public.

Citește și: „Bombă” în Primăria Ploiești. SGU a prestat ilegal un serviciu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Intreb si eu: pana sa vina ” liberalii ” astia la putere cum se gospodarea orasul, ca era mult mai curat? Mizeria a inceput-o Dobre si o desavarseste Volosevici, impreuna cu consilierii lui. Ploiestiul PUTE! De la gunoaie, de la ciori, de la gazele de esapament emise de miile de rable care circula, de la rafinarii si de la jegul gros asternut pe tot ce atingem. Se pare ca ROSAL e stat in stat, patronul ne putand fi prigonit, ca se supara sefii de partid. Indivizii astia sufera de impotenta administrativa si ar trebui sa plece. Chiar nu s-ar gasi oameni capabili sa rezolve toate problemele orasului?!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău