curte

SGU Ploiești a prestat ilegal activitatea de iluminat public din 2013 până în prezent, potrivit unei sentințe a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care este definitivă și irevocabilă. Acum, atât SGU cât și Consiliul Local Ploiești sunt pasibile de amenzi usturătoare. Cine răspunde?

 

Rușinea din cartierul Tineretului a scos la iveală incompetența autorităților din Ploiești în ceea ce privește iluminatul public.

Am scris despre asta aici: De ce nu se poate monta un bec în Ploiești? Pentru că..prostie

Șirul ilegalităților

 

În anul 2013, după expirarea contractului cu Luxten, Consiliul Local Ploiești a atribuit serviciul de iluminat public Societății de Gospodărire Urbană, fără organizarea unei licitații, potrivit prevederilor legale. În momentul respectiv, SGU nu avea nicio legătură cu acest tip de activitate, precum licență de la ANRSC, specialiști, echipamente tehnice sau utilaje de intervenție. Și, totuși, consilierii locali au votat încredințarea directă a serviciului.

Mai mult, SGU Ploiești a fost amendat de ANRMAP pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice cu privire la licitaţia organizată pentru închirierea instalaţiilor de iluminat public ornamental din 2013. Amenda primită a fost de 80.000 de lei, din care societatea ploieşteană, aflată în subordinea Consiliului Local, a plătit jumătate din sumă (detalii AICI).

Deși ANRSC a refuzat să acorde licență, SGU, cu complicitatea majorității consilierilor locali, a continuat să presteze serviciul și a dat în judecată instituția abilitată.

 

Ieri, SGU Ploiești a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITĂŢI PUBLICE. Decizia este definitivă și irevocabilă. Asta înseamnă că SGU Ploiești a prestat serviciul de iluminat public, din 2013 până în prezent, ilegal, adică fără licență ANRSC.

Observatorulph.ro a publicat încă din vara anului trecut Documentul ANRSC privind lipsa licenței de prestare a serviciului de iluminat public de către SGU Ploiești (detalii AICI: Un document bombă obţinut de observatorulph.ro poate lăsa în beznă Ploieştiul):

 

adresa sgu iluminat

 

Acum, atât Consiliul Local Ploiești, cât și SGU Ploiești sunt pasibile de amenzi usturătoare. Astfel, potrivit Art. 35 din OG 42/2003, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de iluminat public, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte:

a) prestarea serviciului de iluminat public fără deţinerea licenţei de operare, a autorizaţiei de funcţionare sau fără contract de delegare a gestiunii, cu amendă de la 10.000 la 30.000 de lei
b) încredinţarea unui contract de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public fără respectarea procedurilor legale sau unui operator nelicenţiat/neautorizat, cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Respinge recursurile declarate de reclamanta S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. şi intervenienţii Municipiul Ploieşti şi Consiliul Local al Municipiului Ploieşti împotriva Sentinţei civile nr. 1596 din 21 mai 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 05 octombrie 2016.

curte

 

Vezi aici ce spunea conducerea SGU Ploiești despre procesul cu ANRSC.