Observatorulph.ro a publicat recent articolul ”Viermi, sânge și miros de cadavru în putrefacție în Parcul Industrial Brazi. Bodyguardul marilor poluatori, Garda de Mediu, tace complice” prin care semnalam o adevărată bombă ecologică. În urma imaginilor publicate de noi, prefectul de Prahova a solicitat mai multor instituții de control să verifice pe teren situația de fapt. În urma controalelor, mizeria s-a confirmat, însă singura sancțiune luată împotriva poluatorului a fost un avertisment verbal al ITM! Garda de Mediu s-a mulțumit doar să ceară ”intrarea în legalitate”.
Observatorulph.ro a publicat pe 14 august imagini trimise de cititori cu poluarea din incinta Parcului Industrial Brazi. Era vorba de deșeuri degradate, mizerie de nedescris, sânge, fum, viermi și un miros insuportabil. Deși observatorulph.ro a trimis imaginilerespective Gărzii de Mediu Prahova cu aproape două săptămâni înainte de publicare, pentru a demara o anchetă, conducerea instituției nu a catadicsit să ne răspundă, motiv pentru care am solicitat un punct de vedere prefectului de Prahova, Mădălina Lupea.
Imaginile pentru care Eco Burn nu a rimit nicio sancțiune de la Mediu:
La ordinul prefectului a fost constituită o comisie de control din care au făcut parte reprezentanți ai Gărzii de Mediu, DSP, APM, ITM, DSV și IJP. În urma verificărilor, deși poluarea a fost confirmată de autorități, singura sancțiune aplicată a fost un avertisment verbal de la ITM!!!!!
La solicitarea observatorulph.ro, Prefectura Prahova a transmis următorul punct de vedere în urma controlului comun efectuat la Eco Burn:
Referitor la verificarea aspectelor semnalate cu privire la activitatea SC ECO Burn SRL, cu sediul in comuna Brazi, sat Negoieşti, punct de lucru Parcul Industrial Brazi, vă comunicăm următoarele:
Prin Ordinul de Prefect nr.258/14.08.2019 s-a constitutit o Comisie Mixta pentru verificarea aspectelor pe care ni le-aţi sesizat, având următoarea componenţă : Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Prahova, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.
In data de 20 august 2019, reprezentanţii comisiei mai sus menţionate, s-au deplasat la sediul societăţii SC Eco Burn SRL, unde au verificat toate aspectele semnalate, potrivit domeniului de competenţă.
Reprezentanţii comisiei au constatat că, la momentul controlului, din cauza volumului mare de comenzi, curtea era plină de containere cu deşeuri, circulaţia fiind îngreunată, situaţie care a fost remediată până la următorul control din data de 23 august 2019. Totodată s-a constatat că zona nu era salubrizată corespunzător, precum şi existenţa unor deşeuri depozitate necontrolat şi neetichetate în totalitate. La momentul controlului din 20 august s-a constatat un miros dezagreabil olfactiv pe platformă, provenit de la instalaţia de incinerare care a funcţionat în regim continuu.
Ulterior, la recontrolul din data de 23 august 2019, s-a observat că în urma măsurilor adoptate de către societate, cantitatea de deşeuri colectată este mai mică decât cantitatea de incinerare a instalaţiei, permiţând astfel diminuarea stocurilor acumulate şi constatate cu ocazia controlului anterior, iar deşeurile erau depozitate pe platformele autorizate. De asemenea, societatea are contract cu o firmă pentru eliminarea apelor uzate tehnologic, urmând a se obţine aprobările necesare transportului deşeurilor periculoase.
Facem precizarea că SC Eco Burn SRL a mai fost controlată în data de 20.06.2019 de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu care au găsit anumite nereguli, operatorului lăsându-i-se în sarcină aplicarea mai multor măsuri. Cu ocazia controalelor din 20, respectiv 23 august 2019 s-a constatat că măsurile fuseseră realizate.
În urma controalelor, au fost dispuse următoarele măsuri cu termen permanent:
-deşeurile se vor descărca numai în zone de lucru din incinta societăţii fără a afecta căile de acces în/şi din incinta Parcului Industrial Brazi
-societatea va face inspecţia mijloacelor de transport deşeuri şi nu va recepţiona transporturile de deşeuri neconforme returnându-le generatorilor
-evacuarea/predarea europubelelor standard goale către generatori/transportatori pentru a menţine libere căile de acces şi incinta societăţii în scopul evitării supraaglomerării spaţiilor de depozitare
-societatea va notifica APM Prahova în momentul repornirii instalației de incinerare. Se va face mențiunea că în timpul fazei de pornire, pana cand este atinsa temperatura de incinerare pentru fiecare camera de ardere, instalația nu va fi alimentată cu deșeuri, dar se ia în considerare faptul că în camerele de ardere există deșeuri nearse în totalitate.
-societatea are obligaţia ca în managementul depozitării temporare a deşeurilor în incinta societăţii să evite formarea de stocuri care pot genera riscuri pentru componentele mediului
Modul de realizare a măsurilor impuse va fi comunicat Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova.
DSVSA Prahova a constatat că pe platforma verificată nu au fost depozitate produse de origine animalieră.
DSP Prahova a recomandat SC Brazi Industrial Parc SA să procedeze la salubrizarea terenului și a aleilor din imediata vecinătate a ECO Burn, unde s-au identificat recipienți cu diferite tipuri de deșeuri, resturi de materiale sanitare (ace seringă, seringă preumplută, diverse ambalaje de medicamente) la data controlului efectuându-se manevre de descărcare a unor recipienți cu deșeuri medicale.
Operatorul economic a prezentat monitorizarea privind calitatea aerului ambiental efectuată de către APM Prahova în perioada 2-17.07.2019 din care a reieşit că nu s-au constatat depăşiri ale valorilor limită legal admise şi nici depăşiri ale concentraţiei maxime admise (gaze şi pulberi).
ITM Prahova a constatat următoarele: la data controlului, din cauza volumului mare de comenzi, curtea era plină de containere de deșeuri, circulația fiind îngreunată și s-a acordat un set de echipament de protecție lucrătorilor conform listei de distribuție a echipamentului individual de protecție.
Ca urmare a celor constatate, ITM Prahova a sancţionat contravenţional operatorul cu avertisment verbal, conform art.5, al.2 litera a coroborat cu art.38 (1) din OG nr.2/2001, pentru circulaţie îngreunată din cauza containerelor din curte şi echipament de protecţie neutilizat în mod permanent de către angajaţi.
Lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Prahova vor dispune măsuri de cercetare în situația constatării unor infracțiuni din competența proprie.