09a0e422-7ddf-4fce-882e-8d25ae19280b.jpg

Am un mare handicap – nu mă pricep deloc, dar absolut deloc la ”sport”. Nici la fotbal, nici la tenis, nici la baschet, nici la gimnastică. La niciunul. Ceea ce e nasol pentru că nu pot socializa la fel de ușor în unele contexte, nu pot să fac pariuri, nu pot să mă oftic de înfrângeri sau să mă bucur de victorii. E frustrant rău, vă rog să mă credeți pe cuvânt.

Există însă o lege a compensației care m-a ajutat să îmi dezvolt o aptitudine, un instinct, mai mult decât altele. Este vorba despre un al șaptelea simț care mă avertizează când ceva e în neregulă, un fel de anticipare a viitoarei evoluții strâmbe, dubioase a unor situații.

Ce se întâmplă acum în baschetul din Ploiești mă face să anticipez o nouă situație în care Clubul Sportiv Municipal (CSM) începe să evolueze într-o direcție dubioasă. Ceea ce ar fi cu adevărat cumplit pentru ideea de sport de masă finanțat din banul public.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Avem astăzi două echipe de baschet seniori care evoluează în aceeași ligă. Una este a CSM și este antrenată/administrată de fostul mare baschetbalist Cătălin Burlacu, cealaltă este a CSU Ploiești, un fel de descendentă a fostei echipe CSU Asesoft, administrată de Ionuț Urzeală. Cine este Ionuț Urzeală? Un entuziast care face minuni de câțiva ani cu baschetul junior în Ploiești.

Habar nu am dacă o fi bine sau o fi rău că cei din conducerea CSM n-au reușit să armonizeze interesele astfel încât orașul să aibă o singură echipă de baschet. Ce constat eu este că echipa primăriei a pornit la drum strâmb și schimonosit. Adică dubios și urât.

Primul lucru care mi-a atras atenția au fost aceste două declarații publicate de republikanews.ro marți, 10 octombrie:

Cătălin Burlacu (CSM Ploiești):

“La acest moment, nu se poate emite altă pretenție decât să fim una dintre echipele care vor fi calificate la faza semifinală! Apoi, în funcție de ceea ce se va întâmpla cu bugetul CSM-ului, putem ataca sau nu culmile!”

Ionuț Urzeală (CSU Ploiești):

“Ambiția noastră era să fim una și aceeași echipă cu CSM Ploiești! Dacă nu s-a putut, sau nu s-a vrut, rămâne doar dorința de a ne prezenta în fața cât mai multor suporteri! Care să aprecieze dorința și ambiția noastră de a juca baschet frumos, de calitate. Că vom fi ultimii, penultimii sau antepenultimii… nu vom face decât să ne bucurăm de sport, de baschet! Vrem să aducem cel puțin 1000 de spectatori la sală!”

Adică echipa primăriei se gândește la cum să consume cât mai mulți bani din bugetul orașului în timp ce echipa care nu primește bani de la primărie se gândește cum să umple sala cu ploieșteni.

E ceva strâmb, nefiresc și nedrept aici? Este! Pentru că înțeleg că în sport determinantă în obținerea rezultatelor este ținta, iar ținta echipei CSM este bugetul, ceea ce este mai degrabă un obiectiv financiar contabil, nu unul sportiv.

Citind declarațiile celor doi am rămas din nou cu acel gust amar al omului care simte cum îi este băgată mâna în buzunar să-i fie șterpelit impozitul. Poate m-aș fi rezumat la a-mi păstra această observație pentru discuțiile cu colegii și n-aș fi scris aceste rânduri dacă n-aș fi văzut pe pagina lui Ionuț Urzeală următorul text:

Vreau sa ma ajutati sa inteleg lumea.

Cum se numeste o persoana care nu binevoieste, de 3 saptamani, sa-si puna semnatura pe contractul dintre CSU Ploiesti si CSM Ploiesti pentru inchirierea Salii Olimpia?

Spun asta in conditiile in care programul este stabilit, functioneaza si suntem singura echipa care detine o singura pozitie dintr-un total de 40 ale celor 5 cluburi.

Oare n-ar fi mai bine ca cineva sa ne spuna direct ca nu mai avem ce cauta in Sala Olimpia?

Poate mie ar trebui sa imi spuna cineva sa nu mai fac sport, sa nu mai fac performanta si sa stau in banca mea, linistit acasa.

Momentan ma ambitionez sa cred si sa arat in continuare ca putem face lucruri frumoase fara sa cheltuim bani aruncati in zadar.

Asadar, prieteni, care credeți voi ca este cheia rezolvarii acestei probleme?”

Adică șefii CSM nu vor să-l lase echipa CSU să se antreneze în Sala Sporturilor. Ciudată atitudine a domnului director Silviu Crângașu. Dubioasă și nedreaptă față de ploieștenii din contribuțiile cărora își construiește bugetul pentru propria echipă de baschet. Adică și sportivii de la CSU tot ai Ploieștiului sunt, dar nu iau bani de la primărie, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

Că o fi Crângașu duplicitarul mizerabil, că o fi altcineva, habar nu am. Cert este că nu doar CSU-ul lui Urzeală se bucură de un astfel de tratament preferențial din parte conducerii CSM. Din data de 10 mai a.c. Observatorul Prahovean este supus unui blocaj informațional complet din partea conducerii CSM, indiferent cine a fost director.

Deși am pus întrebări precise și pertinente referitoare la modul în care a fost și este cheltuit banul public de către această instituție, am primit doar promisiuni, răsunsuri evazive, documente nesolicitate și relefoane trântite în nas.

Mă folosesc de prilej să vă rog să rămâneți aproape. De săptămâna viitoare veți afla rezultatele documentărilor pe care le-am făcut ocolind tălpile puse de camarila de la vârful CSM Ploiești. 

09a0e422-7ddf-4fce-882e-8d25ae19280b.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.