Sunt convins că ați văzut cam toate imaginile și că ați auzit cam toate poveștile cu variantele de până acum în cazul exploziilor de la Crevedia. Nu le voi relua, punând în text un link cu filmul evenimentelor. Ce ne interesează în acest moment este problema gravă de sistem, încă o dovadă că nicio tragedie de până acum nu a rezolvat-o.
S-a terminat nenorocirea, începe cercetarea la fața șocului. Așteptările sunt foarte mari, în condițiile în care dacă nici acum nu se schimbă radical ceva în sistem, mai departe vom continua doar să contabilizăm tragedii.
Chiar dacă detaliile anchetei sunt cele care vor face diferența, sunt suficiente elemente oficiale care că contureze tabloul unor ilegalități cu final previzibil. Și sunt câteva diferențe majore față de drama de la Colectiv, cum la fel de bine putem observa similitudini cu o altă dramă, explozia de la Mihăilești.
Fără a ne substitui traseului firesc al anchetei, singura care va spune ce anume au de urmărit judecătorii pe masa cărora va ajunge dosarul de la Crevedia, două aspecte sunt până în prezent incontestabile: un punct de lucru declarat închis de 3 ani avea în continuare activitate și faptul că tot de 3 ani nimeni nu a luat nicio măsură pentru oprirea efectivă a activității și tragerea la răspundere a celor vinovați. Într-o măsură destul de mare, tragerea la răspundere, ACUM, este tardivă pentru cei care și-au pierdut viața și pentru cei răniți. Pentru restul populației nu este tardivă, motiv pentru care cele două aspecte merită discutate.
Citește și aici despre Filmul exploziei de la Crevedia și legăturile din spatele stației care era închisă dar continua să funcționeze
Sunt elemente care indică faptul că doi ”Dorei” transvazau GPL dintr-o cisternă în alta, invocând motive tehnice. Pentru cei care nu știu exact ce presupune transvazarea unui combustibil, în cazul combustibililor este o operațiune extrem de riscantă, care se face doar în anumite condiții și cu echipament de transfer omologat și verificat periodic pentru conformitate. Nu orice poate utiliza acest echipament, fără instruire temeinică.
Cei doi șoferi nu ar fi avut această posibilitate dacă punctul de lucru era închis, acum cum s-a dispus în urma controalelor ISU. Pompierii și-au făcut datoria, doar că cei care trebuiau să monitorizeze situația erau din alte instituții.
Dacă șoferii sesizau o problemă tehnică, un potențial pericol, era obligația lor să anunțe conducerea firmei, iar aceasta să solicite sprijin din partea autorităților, dat fiind riscul. Cum ar fi fost să fie anunțate autoritățile, dacă punctul de lucru era ”oficial” închis? Urmarea era previzibilă, ceea ce iată că s-a și întâmplat.
Vor răspunde șoferii, că ”așa-i în tenis”, probabil vor răspunde și administratorii firmei, însă problema cu adevărat gravă este cea legată de răspundea oamenilor din sistem
Asemănarea cu personajele din Las Fierbinți nu este deloc întâmplătoare. Chiar dacă mulți privesc celebrul serial ca pe o comedie, unii desconsiderând și criticând calitatea actului artistic, pe fond serialul este o dramă, nicidecum o comedie, reflectând câr se poate de bine cancerul din sistem.
Într-o comunitate mică, așa cum este și cea din seria, similară celei din Crevedia, toată lumea știe ce face… toată lumea. Cum își poate imagina cineva că primarului localității îi scapă un ”amănunt” așa cum este funcționarea ilegală a unei faceri care generează profit de milioane de euro? Cum își poate imagina cineva că polițiștilor de la Crevedia le era străină situația desfășurării activității?
Acum, toți cei care au închis ochii, vor trebui să răspundă pentru urmările criminale ale complicității. Tăcerea sau inacțiunea în exercitarea unor atribuțiuni de serviciu sunt tot complicități la fapte care ai consecințe deosebit de grave.
O parte extrem de neplăcută este situația băieților de la ISU. Deși sunt singurii care și-au făcut treaba înainte de dezastru, făcând ce aveau în responsabilitate pentru oprirea activității, în condițiile în care nicio altă instituție a statului nu i-a sprijinit efectiv în finalizarea demersurilor lor, tot ei au fost nevoiți să intervină pentru limitarea consecințelor. Și tot ei au acum zeci de răniți nevinovați.
Pompierii au ajuns să-și riște viața, au ajuns să fie acum mutilați, pentru că niște loaze din sistem au ignorat demersurile lor. Suferă și ei, suferă și localnicii nevinovați. Pentru mulți suferința este ireversibilă.
Cam acesta este contextul în care ar trebui să vedem ce s-a întâmplat în Crevedia. Cam acesta este contextul în care trebuie să vedem și ce s-a întâmplat în 2 Mai, unde totul putea fi stopat, dacă polițiștii îl rețineau pe loc pe șoferul asupra căruia s-au găsit droguri.
”Robi” nu își va face niciodată datoria atât timp cât va exista primarul Vasile, cât va exista domnul senator sau domnul prefect, care pe linie de partid va pune batista pe țambal. În cel mai bun caz dispare țambalagiul, cel care face zgomot de fond. Cum de fiecare dată, după fiecare tragedie, s-a așternut liniștea, dacă și acum se întâmplă la fel, atunci vom continua să contabilizăm seria ”accidentelor” ale căror cauze sunt din sistem, nu din faptele unor Dorei.
Pe lângă ancheta Parchetului General, începe circul!
Desigur, vă amintiți cum, după tragedia de la Colectiv, a început marea circotecă a controalelor la firmele și instituțiile care primesc în spații public numeros. Să vedem dacă au aviz ISU, să vedem dacă respectă normele… Mă scuzați, dar a fost ”circ și panaramă”! Și asta pentru că tot circul nu a avut finalitate. S-a întâmplat ceva semnificativ? NIMIC!
Cititorii noștri își amintesc că atrăgeam atenția asupra faptului că Halele Centrale își desfășoară liniștite activitatea, fără aviz ISU. Ce credeți că s-a întâmplat? Au luat foc! Noroc că s-a întâmplat în zi de sărbătoare și că nu au fost victime. Apoi, deși nu s-a schimbat nimic, activitatea s-a reluat. În caz că aveți nevoie de împrospătarea memoriei, citiți Incendiul de la Halele Centrale, ”acoperit” cu ”hârtii”. Reacția ISU și Primăriei Ploiești
De ce am amintit acest episod? Pentru că acum se reia circul controalelor tematice, de această dată la stațiile care au GPL. Citiți aici despre: Primăria Ploiești convoacă ședință operativă, după tragedia de la Crevedia, pentru demararea de controale la toate stațiile GPL din municipiu
Ieri, răspunzând întrebărilor reporterilor, în declarații date la locul dezastrului, premierul Marcel Ciolacu, totodată și președinte al PSD, spunea că nu are cum să știe ce afaceri au copiii primarilor din partidul pe care îl conduce. La fel e și în PNL sau în oricare altă formațiune politică.
Șeful nu știe situația tuturor beizadelelor, dar șefii știu foarte bine că afacerile nu sunt pe numele primarilor, ci ale rudelor. Mai știu că așa funcționează sistemul și că la conducerea instituțiilor care ar fi trebuit să ia măsuri din timp sunt tot oameni puși politic. Îți dă o lacrimă atunci când îi remarci inocența lui Ciolacu. Este posibil să fie chiar și pentru el sau ceilalți mari lideri imposibil să mai schimbe ceva, la mijloc fiind mulți bani și niște încrengături imposibil de descâlcit. De aici și îndoiala că pedepsirea șoferilor, a administratorilor, dar și a vreo doi păcălici în uniformă, nu va însemna schimbarea profundă a sistemului.
Să ne auzim ”sănătoși” la următoarea tragedie!
S-au mai schimbat lucrurile – de exemplu, aducerea in legalitate a tuturor nenorocitilor fara aviz ISU, prin completarea unei declaratii ca „totul e OK boss, stai linistit ca am eu grija”. Bineinteles, asta e pentru destepti, ca prostii care vor sa fie in legalitate astepta 2 ani (!!!! da, 2 ani am asteptat!!!) pentru avizarea de catre ISU a… unui coridor intre 2 cladiri… Un coridor simplu, fara incalzire macar, fara orice, ca sa fereasca de ploaie angajatii catre trec dintr-o cladire in alta. Se pare ca daca vrei sa fii in legalitate, trebuie sa treci prin foc si para, bineinteles ca nu e nicio problema daca nu vrei, dupa cum se vede, zi de zi…