- Publicitate -

Incendiul de la Halele Centrale, ”acoperit” cu ”hârtii”. Reacția ISU și Primăriei Ploiești

În Prima Zi de Paște, în clădirea Halelor Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu, soldat din fericire fără victime. Pe lângă distrugerile pe care le-a provocat, incidentul a scos la iveală și modul în care ani la rând siguranța ploieștenilor a fost pusă pe plan secund de către Primărie și SC Hale și Piețe cu ”acoperirea” ISU Prahova.

- Publicitate -

În Prima Zi de Paște, la Halele Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care focul pornește de la o instalație luminoasă lăsată în priză peste noapte la un stand de marfă.

Citește și: O cameră video a surprins momentul când izbucnește incendiul de la Halele Centrale. De la ce a pornit focul

Focul s-a extins cu repeziciune și în câteva minute a afectat o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. În urma evenimentului, doi paznici au fost intoxicați cu fum și au fost asistați medical la fața locului.

În cazul incendiului din cadrul obiectivului menționat de dumneavoastră, cauza a fost stabilită după finalizarea intervenției și înlăturarea efectelor negative generate de incident. Cercetările efectuate au indicat drept cauza probabilă un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice.”, au precizat atunci reprezentanții ISU.

- Publicitate -

Citește și: OFICIAL: Cauza incendiului de la Halele Centrale din Ploiești

În ciuda gravității evenimentului, Primăria Ploiești, prin SC Hale și Piețe, a decis deschiderea platoului marți, 26 aprilie, fără vreo expertiză tehnică privind starea construcției monument-istoric.

Detalii aici: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Plecând de la această situație,  Observatorul Prahovean a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și Primăriei Ploiești informații suplimentare despre producerea incendiului dar mai ales motivele care au stat la baza redeschiderii Halelor Centrale a treia zi după incident.

Am aflat astfel că Halele Centrale din Ploiești funcționează în baza unei autorizații de prevenire și stingere a incendiilor emisă de ISU Prahova în anul 1999, la care au fost constatate modificări/dotări suplimentare pentru care nu a fost obținută anexă la autorizația de securitate la incendiu inițială.

- Publicitate -

Citește și: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Extras din răspunsul transmis de ISU Prahova la solicitarea Observatorul Prahovean:

Ultimul control dispus la clădirea Halelor Centrale a fost în anul 2019. Pe timpul controlului au fost identificate 22 de nereguli din care o neregulă a fost soluționată pe timpul controalelor. Au fost aplicate 19 avertismente și 3 amenzi contravenționale în cuantum de 11.000 lei. Principala neregulă constatată a fost nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru modificările executate. Facem mențiunea că acest tip de neregulă în legislația în vigoare a fost abrogată. Toate neregulile constatate au fost sancționate potrivit legii.”, au precizat reprezentanții ISU Prahova.

Principalele nereguli constatate de pompieri în perioada 2018-2022 la clădirea Halelor Centrale din Ploiești:

  • Neasigurarea verificării instalației de protecție împotriva trăsnetului ce echipează construcția la toate elementele componente – dispozitiv de captare, conductori de coborâre, cu excepţia prizei de pămant;
  • Neverificarea instalației electrice ce echipează construcțiile respectiv a instalațiilor/echipamentelor care pot genera incendii;
  • Neverificarea semestrială a instalaţiei de hidranţi interiori ce echipează clădirea;
  • Neactualizarea unor documente specifice pe linia activității de apărare împotriva incendiilor;
  • Utilizarea unor siguranţe fuzibile necalibrate, respectiv a unor elemente artizanale pentru ajustarea distanţei între patronul fuzibil şi lăcaşul dedicat;
  • Exploatarea instalatiei electrice cu deficienţe, prin folosirea contactelor imperfecte la legături şi conexiuni;
  • Neobținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcția cu destinația de comerț (arie desfășurată mai mare de 600 m²), ca urmare a lucrărilor de construire/modernizare realizate (închidere cu uși automate de tip glisant pe căile de evacuare, montarea unei centrale de detecție semnalizare și alarmare incendiu).

În ceea ce privește lipsa instalației automată de stingerea focului, care putea preveni incendiul din Prima Zi de Paște, reprezentanții ISU au transmis că „pentru construcțiile monumente istorice sau de arhitectură, prevederile prezentului normativ au caracter de recomandare, urmând a fi aplicate de la caz la caz, sau înlocuite cu măsuri de îmbunătățire a cerinței fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat și care să nu afecteze caracterul monumentului”.

- Publicitate -

Primăria Ploiești contrazice ISU Prahova

Citește șiHalele Centrale Ploiești – incendiul care arată că e nevoie de manageri, nu de eternele sinecuri

Deși pompierii au stabilit drept cauza probabilă a incendiului „un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice”, Primăria Ploiești contrazice acest lucru și precizează că acestea acestea (cauzele) „nu au fost clarificate și de către reprezentanții acestei instituții (n.r. ISU Prahova), fiind în desfășurare o anchetă a parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. La data emiterii prezentei, reprezentanții SC Hale și Piețe nu cunosc cauzele care au dus la producerea acestui eveniment, dar aceștia afirmă că incendiul nu a fost generat de instalația electrică a imobilului”.

În același răspuns transmis de Primăria Ploiești este precizat că incendiul nu a afectat structura de rezistență a clădirii, nefiind necesară o expertiză în acest sens întrucât focul nu a afectat pereții și tavanul clădirii, ci doar pardoseala.

Ulterior incendiului, rapoartele întocmite de DSP și DSVSA Prahova nu au relevat necesitate reavizării autorizațiilor de funcționare de funcționare ale imobilului.

- Publicitate -

Cu privire la deschiderea pentru public în data de 26 aprilie, Primăria Ploiești a transmis că acest lucru s-a realizat în conformitate cu programul de funcționare, întrucât structura imobilului nu a fost afectată și zona de incendiu a fost izolată, efectuându-se igienizarea acesteia și evacuarea produselor arse încă din dimineața zilei de 25 aprilie.

Ulterior acestui eveniment, deși chiriașii SC Hale și Piețe au prevăzute în contractele de închiriere clauze referitoare la măsurile pe care aceștia trebuie să le întreprindă în ceea ce privește organizarea prevenirii și stingerii incendiilor, conform Legii nr. 307/2006 privind situațiile de Urgență și ordinul MAI 163/2007 SC Hale și Piețe a emis notificări prin care acestora li s-au pus în vedere să respecte aceste obligații sub sancțiunea rezilierii contractelor.

Ștefan Vlăsceanu
Ștefan Vlăsceanuhttps://www.observatorulph.ro/
Ștefan Vlăsceanu a fost interesat de presa scrisă încă din perioada liceului, când a intrat pentru prima dată pe ușa redacției ziarului Monitorul de Prahova. Este cel mai tânăr jurnalist din echipa Observatorul Prahovean, în prezent fiind redactor șef. Publică și documentează lunar zeci de articole și subiecte din domenii precum eveniment, social și investigații. În paralel administrează ziarul Observatorul de Brașov. Este absolventul facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov, promoția 2013 și câștigător al Galei Tineretului Prahovean 2023 – cel mai activ tânăr jurnalist prahovean.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...
Emisiuni
- Publicitate -