- Publicitate -

Incendiul de la Halele Centrale, ”acoperit” cu ”hârtii”. Reacția ISU și Primăriei Ploiești

În Prima Zi de Paște, în clădirea Halelor Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu, soldat din fericire fără victime. Pe lângă distrugerile pe care le-a provocat, incidentul a scos la iveală și modul în care ani la rând siguranța ploieștenilor a fost pusă pe plan secund de către Primărie și SC Hale și Piețe cu ”acoperirea” ISU Prahova.

În Prima Zi de Paște, la Halele Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care focul pornește de la o instalație luminoasă lăsată în priză peste noapte la un stand de marfă.

Citește și: O cameră video a surprins momentul când izbucnește incendiul de la Halele Centrale. De la ce a pornit focul

Focul s-a extins cu repeziciune și în câteva minute a afectat o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. În urma evenimentului, doi paznici au fost intoxicați cu fum și au fost asistați medical la fața locului.

În cazul incendiului din cadrul obiectivului menționat de dumneavoastră, cauza a fost stabilită după finalizarea intervenției și înlăturarea efectelor negative generate de incident. Cercetările efectuate au indicat drept cauza probabilă un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice.”, au precizat atunci reprezentanții ISU.

Citește și: OFICIAL: Cauza incendiului de la Halele Centrale din Ploiești

În ciuda gravității evenimentului, Primăria Ploiești, prin SC Hale și Piețe, a decis deschiderea platoului marți, 26 aprilie, fără vreo expertiză tehnică privind starea construcției monument-istoric.

Detalii aici: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Plecând de la această situație,  Observatorul Prahovean a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și Primăriei Ploiești informații suplimentare despre producerea incendiului dar mai ales motivele care au stat la baza redeschiderii Halelor Centrale a treia zi după incident.

Am aflat astfel că Halele Centrale din Ploiești funcționează în baza unei autorizații de prevenire și stingere a incendiilor emisă de ISU Prahova în anul 1999, la care au fost constatate modificări/dotări suplimentare pentru care nu a fost obținută anexă la autorizația de securitate la incendiu inițială.

Citește și: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Extras din răspunsul transmis de ISU Prahova la solicitarea Observatorul Prahovean:

Ultimul control dispus la clădirea Halelor Centrale a fost în anul 2019. Pe timpul controlului au fost identificate 22 de nereguli din care o neregulă a fost soluționată pe timpul controalelor. Au fost aplicate 19 avertismente și 3 amenzi contravenționale în cuantum de 11.000 lei. Principala neregulă constatată a fost nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru modificările executate. Facem mențiunea că acest tip de neregulă în legislația în vigoare a fost abrogată. Toate neregulile constatate au fost sancționate potrivit legii.”, au precizat reprezentanții ISU Prahova.

Principalele nereguli constatate de pompieri în perioada 2018-2022 la clădirea Halelor Centrale din Ploiești:

  • Neasigurarea verificării instalației de protecție împotriva trăsnetului ce echipează construcția la toate elementele componente – dispozitiv de captare, conductori de coborâre, cu excepţia prizei de pămant;
  • Neverificarea instalației electrice ce echipează construcțiile respectiv a instalațiilor/echipamentelor care pot genera incendii;
  • Neverificarea semestrială a instalaţiei de hidranţi interiori ce echipează clădirea;
  • Neactualizarea unor documente specifice pe linia activității de apărare împotriva incendiilor;
  • Utilizarea unor siguranţe fuzibile necalibrate, respectiv a unor elemente artizanale pentru ajustarea distanţei între patronul fuzibil şi lăcaşul dedicat;
  • Exploatarea instalatiei electrice cu deficienţe, prin folosirea contactelor imperfecte la legături şi conexiuni;
  • Neobținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcția cu destinația de comerț (arie desfășurată mai mare de 600 m²), ca urmare a lucrărilor de construire/modernizare realizate (închidere cu uși automate de tip glisant pe căile de evacuare, montarea unei centrale de detecție semnalizare și alarmare incendiu).

În ceea ce privește lipsa instalației automată de stingerea focului, care putea preveni incendiul din Prima Zi de Paște, reprezentanții ISU au transmis că „pentru construcțiile monumente istorice sau de arhitectură, prevederile prezentului normativ au caracter de recomandare, urmând a fi aplicate de la caz la caz, sau înlocuite cu măsuri de îmbunătățire a cerinței fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat și care să nu afecteze caracterul monumentului”.

Primăria Ploiești contrazice ISU Prahova

Citește șiHalele Centrale Ploiești – incendiul care arată că e nevoie de manageri, nu de eternele sinecuri

Deși pompierii au stabilit drept cauza probabilă a incendiului „un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice”, Primăria Ploiești contrazice acest lucru și precizează că acestea acestea (cauzele) „nu au fost clarificate și de către reprezentanții acestei instituții (n.r. ISU Prahova), fiind în desfășurare o anchetă a parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. La data emiterii prezentei, reprezentanții SC Hale și Piețe nu cunosc cauzele care au dus la producerea acestui eveniment, dar aceștia afirmă că incendiul nu a fost generat de instalația electrică a imobilului”.

În același răspuns transmis de Primăria Ploiești este precizat că incendiul nu a afectat structura de rezistență a clădirii, nefiind necesară o expertiză în acest sens întrucât focul nu a afectat pereții și tavanul clădirii, ci doar pardoseala.

Ulterior incendiului, rapoartele întocmite de DSP și DSVSA Prahova nu au relevat necesitate reavizării autorizațiilor de funcționare de funcționare ale imobilului.

Cu privire la deschiderea pentru public în data de 26 aprilie, Primăria Ploiești a transmis că acest lucru s-a realizat în conformitate cu programul de funcționare, întrucât structura imobilului nu a fost afectată și zona de incendiu a fost izolată, efectuându-se igienizarea acesteia și evacuarea produselor arse încă din dimineața zilei de 25 aprilie.

Ulterior acestui eveniment, deși chiriașii SC Hale și Piețe au prevăzute în contractele de închiriere clauze referitoare la măsurile pe care aceștia trebuie să le întreprindă în ceea ce privește organizarea prevenirii și stingerii incendiilor, conform Legii nr. 307/2006 privind situațiile de Urgență și ordinul MAI 163/2007 SC Hale și Piețe a emis notificări prin care acestora li s-au pus în vedere să respecte aceste obligații sub sancțiunea rezilierii contractelor.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

Câini crescuți în grădina unui bloc din Cina. Ce măsuri a dispus Poliția Locală

După ce Observatorul Prahovean a publicat sesizarea unui ploieștean din cartierul Cina, sătul de mirosul imposibil provenit de la mai mulți câini ținuți de...

Concurs inedit la Liceul “Toma Socolescu” din Ploiești. Cum s-au descurcat elevii la probele practice din atelierele liceului – VIDEO

Liceul Tehnologic “Toma Socolescu” din Ploiești a organizat joi, 12 mai 2022, concursul profesional județean “Împreună construim viitorul!”. Concursul, aflat la prima ediție, s-a adresat...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Câini crescuți în grădina unui bloc din Cina. Ce măsuri a dispus Poliția Locală

După ce Observatorul Prahovean a publicat sesizarea unui ploieștean din cartierul Cina, sătul de mirosul imposibil provenit de la mai mulți câini ținuți de...

Client umilit și jignit de către un agent de pază la magazinul Carrefour din PSC. Reprezentanții supermarketului regretă incidentul

Un ploieștean, Călin Mihai, acuză pe unul dintre paznicii magazinul Carrefour din interiorul PSC de faptul că a fost jignit și umilit în fața...

Concurs inedit la Liceul “Toma Socolescu” din Ploiești. Cum s-au descurcat elevii la probele practice din atelierele liceului – VIDEO

Liceul Tehnologic “Toma Socolescu” din Ploiești a organizat joi, 12 mai 2022, concursul profesional județean “Împreună construim viitorul!”. Concursul, aflat la prima ediție, s-a adresat...

Mai nou ori Mai vechi? Recomandările Observatorul Prahovean de muzică și filme

Bine v-am regăsit! Sper ca măcar una dintre recomandările mele de săptămâna trecută să vă fi încântat, dacă nu chiar toate! … Iar de...

Tarife noi pentru curățenia căilor publice și deszăpezire la Ploiești

Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, noi tarife pentru activitatea de salubritate. De data aceasta, proiectul de hotărâre a fost inițiat după ce firma...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -