- Publicitate -

Incendiul de la Halele Centrale, ”acoperit” cu ”hârtii”. Reacția ISU și Primăriei Ploiești

Data:

Distribuie articolul:

În Prima Zi de Paște, în clădirea Halelor Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu, soldat din fericire fără victime. Pe lângă distrugerile pe care le-a provocat, incidentul a scos la iveală și modul în care ani la rând siguranța ploieștenilor a fost pusă pe plan secund de către Primărie și SC Hale și Piețe cu ”acoperirea” ISU Prahova.

- Publicitate -

În Prima Zi de Paște, la Halele Centrale din Ploiești a izbucnit un incendiu. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care focul pornește de la o instalație luminoasă lăsată în priză peste noapte la un stand de marfă.

Citește și: O cameră video a surprins momentul când izbucnește incendiul de la Halele Centrale. De la ce a pornit focul

Focul s-a extins cu repeziciune și în câteva minute a afectat o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. În urma evenimentului, doi paznici au fost intoxicați cu fum și au fost asistați medical la fața locului.

În cazul incendiului din cadrul obiectivului menționat de dumneavoastră, cauza a fost stabilită după finalizarea intervenției și înlăturarea efectelor negative generate de incident. Cercetările efectuate au indicat drept cauza probabilă un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice.”, au precizat atunci reprezentanții ISU.

- Publicitate -

Citește și: OFICIAL: Cauza incendiului de la Halele Centrale din Ploiești

În ciuda gravității evenimentului, Primăria Ploiești, prin SC Hale și Piețe, a decis deschiderea platoului marți, 26 aprilie, fără vreo expertiză tehnică privind starea construcției monument-istoric.

Detalii aici: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Plecând de la această situație,  Observatorul Prahovean a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și Primăriei Ploiești informații suplimentare despre producerea incendiului dar mai ales motivele care au stat la baza redeschiderii Halelor Centrale a treia zi după incident.

Am aflat astfel că Halele Centrale din Ploiești funcționează în baza unei autorizații de prevenire și stingere a incendiilor emisă de ISU Prahova în anul 1999, la care au fost constatate modificări/dotări suplimentare pentru care nu a fost obținută anexă la autorizația de securitate la incendiu inițială.

- Publicitate -

Citește și: S-au redeschis Halele Centrale din Ploiești. Cum arată după incendiu – FOTO/VIDEO

Extras din răspunsul transmis de ISU Prahova la solicitarea Observatorul Prahovean:

Ultimul control dispus la clădirea Halelor Centrale a fost în anul 2019. Pe timpul controlului au fost identificate 22 de nereguli din care o neregulă a fost soluționată pe timpul controalelor. Au fost aplicate 19 avertismente și 3 amenzi contravenționale în cuantum de 11.000 lei. Principala neregulă constatată a fost nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru modificările executate. Facem mențiunea că acest tip de neregulă în legislația în vigoare a fost abrogată. Toate neregulile constatate au fost sancționate potrivit legii.”, au precizat reprezentanții ISU Prahova.

Principalele nereguli constatate de pompieri în perioada 2018-2022 la clădirea Halelor Centrale din Ploiești:

  • Neasigurarea verificării instalației de protecție împotriva trăsnetului ce echipează construcția la toate elementele componente – dispozitiv de captare, conductori de coborâre, cu excepţia prizei de pămant;
  • Neverificarea instalației electrice ce echipează construcțiile respectiv a instalațiilor/echipamentelor care pot genera incendii;
  • Neverificarea semestrială a instalaţiei de hidranţi interiori ce echipează clădirea;
  • Neactualizarea unor documente specifice pe linia activității de apărare împotriva incendiilor;
  • Utilizarea unor siguranţe fuzibile necalibrate, respectiv a unor elemente artizanale pentru ajustarea distanţei între patronul fuzibil şi lăcaşul dedicat;
  • Exploatarea instalatiei electrice cu deficienţe, prin folosirea contactelor imperfecte la legături şi conexiuni;
  • Neobținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcția cu destinația de comerț (arie desfășurată mai mare de 600 m²), ca urmare a lucrărilor de construire/modernizare realizate (închidere cu uși automate de tip glisant pe căile de evacuare, montarea unei centrale de detecție semnalizare și alarmare incendiu).

În ceea ce privește lipsa instalației automată de stingerea focului, care putea preveni incendiul din Prima Zi de Paște, reprezentanții ISU au transmis că „pentru construcțiile monumente istorice sau de arhitectură, prevederile prezentului normativ au caracter de recomandare, urmând a fi aplicate de la caz la caz, sau înlocuite cu măsuri de îmbunătățire a cerinței fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat și care să nu afecteze caracterul monumentului”.

- Publicitate -

Primăria Ploiești contrazice ISU Prahova

Citește șiHalele Centrale Ploiești – incendiul care arată că e nevoie de manageri, nu de eternele sinecuri

Deși pompierii au stabilit drept cauza probabilă a incendiului „un conductor electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice”, Primăria Ploiești contrazice acest lucru și precizează că acestea acestea (cauzele) „nu au fost clarificate și de către reprezentanții acestei instituții (n.r. ISU Prahova), fiind în desfășurare o anchetă a parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. La data emiterii prezentei, reprezentanții SC Hale și Piețe nu cunosc cauzele care au dus la producerea acestui eveniment, dar aceștia afirmă că incendiul nu a fost generat de instalația electrică a imobilului”.

În același răspuns transmis de Primăria Ploiești este precizat că incendiul nu a afectat structura de rezistență a clădirii, nefiind necesară o expertiză în acest sens întrucât focul nu a afectat pereții și tavanul clădirii, ci doar pardoseala.

Ulterior incendiului, rapoartele întocmite de DSP și DSVSA Prahova nu au relevat necesitate reavizării autorizațiilor de funcționare de funcționare ale imobilului.

- Publicitate -

Cu privire la deschiderea pentru public în data de 26 aprilie, Primăria Ploiești a transmis că acest lucru s-a realizat în conformitate cu programul de funcționare, întrucât structura imobilului nu a fost afectată și zona de incendiu a fost izolată, efectuându-se igienizarea acesteia și evacuarea produselor arse încă din dimineața zilei de 25 aprilie.

Ulterior acestui eveniment, deși chiriașii SC Hale și Piețe au prevăzute în contractele de închiriere clauze referitoare la măsurile pe care aceștia trebuie să le întreprindă în ceea ce privește organizarea prevenirii și stingerii incendiilor, conform Legii nr. 307/2006 privind situațiile de Urgență și ordinul MAI 163/2007 SC Hale și Piețe a emis notificări prin care acestora li s-au pus în vedere să respecte aceste obligații sub sancțiunea rezilierii contractelor.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

S-a deschis Bursa Angajatorilor de la Palatul Culturii Ploiești! Oficialități prezente la eveniment

La deschiderea târgului sunt prezenți ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu,...

Cine este suspectul uciderii șoferului ridesharing din Ploiești

Un tânăr de 21 de ani este acuzat că...

Oana Zanfir, cea care dă viață ulcelelor de lut, vine la Târgul pentru Meșteșugari de la Ploiești

Târgul Național pentru Meșteșugari și Artizanat, ediția 2024, are...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Zeci de mii de oameni, în pelerinajul de la Iași, de Sfânta Parascheva

Record de pelerini la Iași, la pelerinajul de Sfânta...

Spectacol pe cerul din Prahova. Imagini cu aurora boreală, surprinse la Tomșani

Furtuna geomagnetică, un fenomen produs de o importantă masă...

Bătaie între muncitorii români și albanezi, care lucrau pe stadionul echipei FC Barcelona, din Spania

Mai mulţi muncitori care lucrau pe şantierul stadionului echipei...

Câți bani primesc școlile din Prahova pentru „Săptămâna Verde”

Școlile care au aplicat pentru a primi bani prin...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Super ofertă de locuri de muncă la Bursa Angajatorilor din Ploiești

Cea de-a treia ediție a Bursei Angajatorilor din Ploiești...

Navetiștii Ploiești-București, bătaia de joc a administrației Volosevici [VIDEO]

Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au fost invitați în...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Zeci de mii de oameni, în pelerinajul de la Iași, de Sfânta Parascheva

Record de pelerini la Iași, la pelerinajul de Sfânta...

Spectacol pe cerul din Prahova. Imagini cu aurora boreală, surprinse la Tomșani

Furtuna geomagnetică, un fenomen produs de o importantă masă...

Bătaie între muncitorii români și albanezi, care lucrau pe stadionul echipei FC Barcelona, din Spania

Mai mulţi muncitori care lucrau pe şantierul stadionului echipei...
- Publicitate -