Fără smartphone, player cd-uri sau fără aparate foto digitale de ultimă generație. Cine își dorește o călătorie în timp, în urmă cu peste 100 de ani, este invitat la o expoziție deosebită, la Muzeul Județean de Științele Naturii din Ploiești, unde mai mulți colecționari și-au dat întâlnire și au expus gramofoane, aparate foto cu plăci, arme, insigne, medalii, dar și felinare ori pictură, grafică și acuarelă.
Printre piesele de rezistență se regăsește și un gramofon de buzunar, părintele actualului MP3 Player. Ce-i drept dimensiunea este mai mare, dar în 1923, când a fost produs era de ultimă generație în această materie. Gramofonul de buzunar Mikiphone este originar din Elveția.
Dar acesta nu este singura noutate la nivelul anilor 1920 – 1930. La expoziția organizată în Sala Coloanelor este expus și un telefon de perete Ericsson, dar și un telefon centrală Grammont din 1910. Colecționarul ultimelor piese este Doru Fărcuș, care s-a născut în Băicoi, în prezent fiind furnizor de obiecte de patrimoniu pentru muzee din țară. Totodată, a încheiat peste 200 de contracte de colaborare cu diverse case de film, piesele sale fiind recuzită în numeroase filme. Doru Fărcuș se poate mândri că a construit instrumentarul optic pentru un documentar despre Nostradamus, dar și că a închiriat arme pentru celebrele filme „Sherlock Holmes” și „Highlander” sau „Restul e tăcere”. Tot printre piesele sale de colecție care sunt expuse la Muzeul Județean de Științele Naturii se numără și aparatul foto Kodac, Model Junior 620, din Stuttgard (Germania), în perioada 1936 – 1938.
Un alt colecționar, tot din Băicoi, colecționează obiecte vechi din târguri sau de la centrele de colectare de fier. Nelu Coman a avut pasiunea de a colecționa din copilărie. Printre obiectele expuse se numără mai multe felinare, dar și un cântar de bucătărie Florenz, precum și un cântar balanță din 1900. În fine, se poate lăuda că deține și o râșniță de cafea din fontă fabricată în anul 1920.
Acestea nu sunt singurele colecții expuse. Alexander Hirsch și fiul său, Gabriel, dețin o importantă colecție de numismatică, cu peste 2.000 de monede din diferite țări, dar și o impresionantă colecție de pipe, 20 de tabachere și 50 de brichete, precum și o impresionantă colecție de icoane.
O altă colecție impresionantă este cea a lui Lucian Mihăilescu, care se poate mândri cu un număr deosebit de mare de insigne olimpice, precum și de la competiții sportive românești, dar și din străinătate. Colecția sa mai include și numeroase medalii sportive.
Iar cei care vor trece pragul expoziției vor regăsi și o colecție de artă a lui Miclu și Mircea Mitroiu, care cuprinde peste 120 de lucrări de pictură, grafică, acuarelă aparținând unor artiști consacrați în domeniu.
Tot aici pot fi admirate săbii rusești de la 1756 ori un stilet german al ofițerului Luftwaffe, model 1935, din colecția lui Cristian și Ciprian Rădulescu, fii de armurier, care au transformat meseria tatălui în pasiune pentru arme, istorie , fiind membri ai Asociației „6 Dorobanți”.
În fine dacă ajungeți la Palatul Culturii zăboviți, măcar pentru un moment, lângă gramofonul Odeon produs în 1910 din Berlin, dar și lângă colecția de arme, unele din 1891.
Expoziția este deschisă timp de o lună, până la 30 martie, iar intrarea este gratuită.