DSC 1438

Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, și acum, în preajma zilei de 26 iunie, când s-au comemorat 80 de ani de la trecerea în eternitate a marelui patriot român Constantin Stere, membri ai Fundației "Constantin Stere" Ploiești (președinte Lia Maria Voicu), alături de personalul Muzeului "Constantin și Ion Stere" de la Bucov, au organizat o slujbă de pomenire - cu toate rânduielile creștinești, respectiv preot, colivă și vin - a celui care a redactat Actul Unirii din 1918, președinte al Sfatului Țării, precum și președinte al primului parlament al Basarabiei.

 

Evenimentul a avut loc sâmbătă, la Cimitirul “Belu” din București, acolo unde Stere își doarme somnul de veci, în imediata apropiere a altui basarabean, poetul Adrian Păunescu.

Instalat liniștit pe soclu, Stere părea interesat să afle, de la noi, realitățile de astăzi din România ruptă în două, unde românii de pe ambele maluri ale Prutului, în special tinerii din asociații civice și organizații nonguvernamentale, alături de personalități din lumea culturii și știnței luptă, prin acțiuni și activități comune, să întâmpine anul 2018 într-o Românie reunită, așa cum era ea în anul 1936, atunci când ne-a părăsit.

 

Din păcate, la realizarea acestui ideal național, nici Chișinăul - preocupat doar de alegerile prezidențiale din toamnă, și nici Bucureștiul nu par conectate la restabilirea adevărului istoric. Deocamdată…
Cu toate acestea, Centenarul din 2018 sperăm să-l sărbătorim împreună.
Doamne, apără poporul român!