Forța cu care a lovit, sâmbătă după-amiaza, grindina în zona municipiului Câmpina, dar și în alte localități din Prahova a șocat localnici, autorități și specialiști. Un fenomen meteo normal, s-a transformat prind durată (aproximativ o oră) și prin cantitate într-o anomalie a vremii care a lăsat în urmă un adevărat prăpăd.
Întreaga vegetație, de la arborii ornamentali și fructiferi până la florile de sezon și culturi au fost ciuruite de bucățile de gheață. N-au mai rămas decât tulpini dezgolite de frunze, iar peisajul este sinistru. A fost nevoie ca autoritățile locale să ceară ajutorul companiilor de salubritate care să intervină pentru a strânge vegetația căzută la pământ, dar și maldărele de gheață care s-au format pe străzi. În acest context, o singură întrebare a stat pe buzele tuturor: de ce nu au funcționat rachetele antigrindină, un sistem de protecție împotriva intemperiilor în care s-au investit aproape zece milioane de euro.
Reprezentanții SC Electromecanica S.A. Ploiești, societate care a produs acest sistem de protecție împtoriva grindinei, dar care, totodată asigură mentenanța și funcționarea rachetelor susțin că, și dacă sistemul ar fi fost funcțional încă din acest weekend, zona Câmpina nu ar fi fost protejată pentru că nu se flă în aria de acoperire. Coincidență sau nu, abia spre sfârșitul acestei veri, mai exact din data de 1 august 2016, autoritățile centrale vor să extindă sistemul de protecție antigrindină cu încă trei puncte de lansare la Câmpina, Băicoi și Vărbilău.
Până în acest moment, la nivelul județului Prahova, sunt amenajate deja opt astfel de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, și anume la Valea Călugărească, Boldeşti, Mehedinţa, Ceptura, Tătaru, Tohani, Vipereşti, Pietroasele. Niciunul dintre acestea nu este activ la ora la care scriem acest articol, ele vor fi puse în funcțiune, în 16 mai 2016, așa cun a precizat Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiești. De ce așa de târziu? Răspunsul este simplu. Costurile foarte mari (mentenanță, pază etc…) nu permit ca, pe timpul sezonului rece, atunci când nu se produce fenomenul meteo pentru care au fost create, unitățile de rachete să fie mențiunte la punctele de lansare. Stațiile mobile sunt depozitate iarna în loc sigur și remontate primăvara.
„Chiar începând de astăzi vom începe montarea lor, iar ele ar trebui să devină operaționale în maximum o săptămână. Nu au fost montate până acum din cauza drumurilor greu accesibile până la punctele de lansare, cel puțin în zona Boldești este foarte greu să ajungem cu utilajele, sunt drumuri neasfaltate și accesul este dificil din cauza vremii nefavorabile,” a declarat Constantinescu.
Acesta a adăugat că zona Câmpina – Băicoi nu se află deocamdată în aria de acoperire a lansatoarelor de rachete antigrindină, dar se preconizează ca până la sfârșitul acestei veri programul de protecție să se extindă cu încă trei puncte de lansare, care să protejeze de grindină și zona Valea Prahovei. Amplasarea stațiilor și în zona Câmpina a fost aprobată încă de acum 13 ani, prin HG 254/04.03.2003
„Prin HG 254/04.03.2003 au fost aprobate activităţile şi amplasamentele pentru punctele de lansare precum şi fondurile prevăzute pentru fiecare activitate, parcurgându-se astfel etapa IV-a de realizare a Programului de realizare a acestui Sistem National Antigrindina si de Stimularea Precipitatiilor. In acest an sunt prevazute urmatoarele:
– Fabricaţia lotului necesar de rachete antigrindină;
– Fabricaţia instalaţiilor de lansare pentru dotarea punctelor de lansare;
– Finalizarea lucrărilor de construcţii-montaj la Punctul de Comandă al Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova;
– Finalizarea lucrărilor de construcţii-montaj la 6 puncte de lansare (Valea Călugărească, Boldeşti, Ceptura, Mehedinţa, Tătaru, Pietroasele) şi efectuarea parţială a lucrărilor de construcţii-montaj a încă 3 puncte de lansare (Câmpina, Tohani şi Vipereşti); (…)”
Au fost alocate în acest scop, prin Legea bugetului pe anul 2003, fonduri de 44 miliarde lei care acopera financiar activităţile menţionate, conform presei de la acea vreme. La finele anului 2004 Unitatea trebuia să poată asigura protecţia prin 12 puncte de lansare a suprafeţei prevăzute de 170.000 hectare.
Untiatea de combatere a căderilor de grindină funcționează în Prahova din anul 2004, s-a aflat până în anul 2010 în subordinea Direcției Agricole, pentru ca în prezent să se află sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii, instituție care asigură și finanțarea anuală a acestora, adică aproximativ un milion de lei.
În mod normal, susțin surse neofociale, acest sistem antigrindină, ar trebui să fie funcțional cel târziu la 1 aprilie și să rămână pe poziții până la începutul lunii noiembrie. Din cauza costurilor ridicate, stațiile sunt activate doar în lunile de vară, atunci când fenomenele meteo extreme sunt mai frecvente, au precizat aceleași surse.