Izvorul cu apă sărată de la Salcia. Localnicii spun că dețin secretul murăturilor perfecte

0

La 50 de kilometri de Ploiești, un izvor cu apă sărată este considerat de localnici o adevărată binecuvântare. De când se știu nu au avut nevoie de sare pentru murături. Apa izvorului este folosită pentru conservarea legumelor. Și, fără îndoială, gospodinele de la Salcia se pot mândri că dețin secretul pentru murături perfecte.

Zona Slănicului nu este singurul loc cu zăcăminte de sare din Prahova. La 50 de kilometri de Ploiești, în comuna Salcia, un izvor cu apă sărată reprezintă, în fiecare toamnă, o adevărată atracție, pentru cei care, spun ei, dețin secretul murăturilor perfecte.

Istoria izvorului cu apă sărată, situat la intrare în localitate, pe o coamă de deal, ca de altfel istoria comunei, nu este foarte bine cunoscută.

Prima atestare documentară a localității ar fi în anul 1577, potrivit site-ului Primăriei Salcia, într-o listă a „megieșilor”.

Ulterior, potrivit sursei citate, în analele parlamentare din 1831, localitatea făcea parte din „plaiul Buziau, al fostului județ Săcuieni și număra 105 familii (Ecaterina Zaharescu, Vechiul județ al Saacului, Cunoașterea Prahovei, an I, nr.1/ian. 1939, p.85)”.

Cât despre izvorul cu apă sărată, nimeni nu poate spune cu exactitate când a fost descoperit.

Oamenii în vârstă spun că, și pe vremuri, străbunii și bunicii foloseau apa sărată pentru conservarea legumelor, mai ales că, pe atunci, lipseau frigiderele și congelatoarele pentru păstrarea legumelor.

Pentru apa sărată de la Salcia ar exista, însă, o explicație. Localitatea este situată în zona dealurilor subcarpatice, între Valea Buzăului și Valea Cricovului Sărat, iar în subteran se bănuiește că ar fi un adevărat zăcământ de sare. De altfel, tot la intrare în localitate este și o groapă de sare.

„Localnicii folosesc apa sărată inclusiv pentru brânză, șuncă, dar și pentru murături. Există și o groapă de sare la intrarea în localitate, de unde ciobanii iau bulgări de sare pentru animale”, a precizat Iulian Marin Gherghe, primarul comunei Salcia.

Localnicii bănuiesc chiar că în zonă ar exista grote cu sare, însă nimeni nu poate estima cât de adânci ar fi având în vedere că nu au existat cercetări aprofundate.

Teoria este susținută de faptul că, mai ales când plouă abundent, apar diverse alunecări de teren.

Secretul murăturilor de la Salcia

Cert este însă că apa izvorului sărat de la Salcia nu dă niciodată greș când vine vorba de conservarea gogonelelor sau a verzei.

Apa izvorului este suficient de sărată și, prin urmare, gospodinele spun că nu este necesară suplimentarea concentrației de sare.

„Este o plăcere să punem murături. Umplem butoiul cu gogonele sau cu varză, punem puțin hrean, puțin mărar, iar și apoi completăm cu apa sărată de la izvor.

Nu este nevoie să punem sare… Puse așa, murăturile și varza rezistă până anul viitor, până după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Asta dacă nu le mâncăm până atunci, pentru că, folosind o astfel de rețetă, niciodată nu dai greș”, ne-a spun unul dintre localnici.

În zona izvorului cu apă sărată pământul este alb de la crusta de sare. Dacă ajungi în zonă este imposibil să nu zărești colina de deal unde se află izvorul cu apa sărată folosită pentru murăturile perfecte.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău