Mama unui elev de clasa a 7-a: ”Copiii aceștia muncesc mai mult decât noi!”

29ad28f82b1a20c4e6aaa68b6a55f237_XL_fcd61.jpg

29ad28f82b1a20c4e6aaa68b6a55f237_XL_fcd61.jpg

Ghiozdane care depășesc 10 kg, program care depășește ziua-lumină, manuale pe care nici profesorii nu le mai înțeleg. Este calvarul pe care-l trăiesc școlarii din România.

Nu a existat minister mai ”reformat”, așa cum a fost cel al Educației, în ultimii 30 de ani. Fiecare ministru a venit cu propria ”viziune”. Au scos examene, au introdus unele noi, au lungit sau scurtat vacanțe, au schimbat regula jocului în timpul pregătirii pentru examene. 

Bulversarea a fost generală: copii, cadre didactice, părinți… întreaga societate. Manuale scrise în bătaie de joc, de autori sfertodocți, cărți pline de greșeli, nu doar de redactare. Pe toate acestea le cară cei mici în ghiozdane. Lacunele din procesul de învățământ au impus necesitatea pregătirii suplimentare, a meditațiilor. Astfel, copilul a ajuns să nu mai știe ce este aceea copilărie, cum să se bucure de ea, cum să profite de atât de necesarele pauze de odihnă, fără de care procesul de formare este profund viciat.

Se întâmplă la toate categoriile de vâstă din scoală. Iată ce spune mama unui copil de clasa a 7-a, care ne-a scris, exasperată de lipsa unor soluții care să-i protejeze pe cei mici de abrambureala din școala românească:

”Am un copil, la un colegiu din Ploiești, care termină cursurile, în fiecare zi, la ora 15. Cum pot acești copii să servească o masă la pranz? Când mai au timp să facă un sport sau o pregătire? Evident, în afara celor 7 ore de școală, mai au și teme zilnice. Acești copii muncesc mai mult decât noi, adulții. Ce autoritate îi protejează? Dacă pentru salariați există ITM, ce organism îi poate proteja pe ei de faptul că muncesc prea mult într-o zi? Au pauze de doar 10 minute. Nu au timp să mănânce normal sau să meargă la toaletă. Vă rog sa faceți publică situația lor, poate se sesizează cineva!”

Ceea ce a relatat această mamă din Ploiești este doar o mică parte din ceea ce trăiesc elevii. Desigur, durata pauzelor a fost aceeași dintotdeauna, toți trecând printr-un asemenea program. Nu aceasta ar fi cea mai mare problemă, dacă în afara orelor de școală, copiii ar putea avea parte de un program care să nu-i oblige să renunțe la copilărie.

foto cu caracter ilustrativ

29ad28f82b1a20c4e6aaa68b6a55f237_XL_fb0a3.jpg

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596