Alertă alimentară. Un lot de fructe importate din Turcia au de 5 ori mai multe pesticide decât limita maximă

0

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dispună retragerea de urgenţă de la comercializare a unor loturi de rodii de provenienţa Turcia din toate spaţiile de comercializare unde a ajuns acest fruct.

Luni, 11 octombrie, ora 17.41, pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, România a fost notificată în legătură cu depăşirea limitei maxim admise la pesticidul Lambda-cyhalothrin în rodiile provenite din Turcia.

Limita maxim admisă pentru acest pesticid este de 0,01 mg/kg, în timp ce în loturile respective valoarea identificată a fost de 0,048 mg/kg, respectiv de 4,8 ori mai mult decât limita maxim admisă.

Lambda-cyhalothrin-ul (LTC) este un insecticid foarte toxic pentru insecte și mamifere, și are o durată de persistenţă foarte mare în mediul înconjurător.

Lambda-cyhalothrin-ul provoacă îngustarea căilor respiratorii și o diminuare a fluxului de aer în țesuturile pulmonare, fapt care generează astm bronșic, emfizem pulmonar şi alte boli ale căilor respiratorii.

„Fructele și legumele din Turcia au mari probleme în privința conținutului ridicat de reziduuri de pesticide, valorile găsite fiind de câteva ori mai mari decât limita maxim admisă!

Din păcate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu dorește să pună capăt acestui comerț toxic pentru consumatorii din România așa cum a făcut Bulgaria în anul 2020 când a transmis pe platforma europeană a Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele și fructele din Turcia. ANSVSA nu a transmis în anul 2020 nicio alertă cu privire la fructele și legumele din Turcia!

Conform raportului aferent anului 2020 privind situația alertelor de pe platforma SRAAF publicat de Comisia Europeană reziduurile de pesticide se situează pe locul 2 în top 10 pericole pentru produsele alimentare comercializate în țările Uniunii Europene! În anul 2020 s-au transmis de către celelalte țări membre ale Uniunii Europene 667 alerte referitoare la depășirea nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide din fructele și legumele comercializate în Uniunea Europeană.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

sursa: Asociaţia Pro Consumatori (APC)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău