Un nou boom imobiliar? Dezvoltatorii anticipează o creștere a prețului locuințelor cu 30%

0

Să fie lăcomie sau doar o creștere anticipată de explozia prețurilor la materialele de construcții? Ceva nu se leagă, atât timp cât criza economică este un factor care influențează atât puterea de cumpărare cât și felul precaut în care potențialii cumpărători se feresc de astfel de investiții.

Estimările dezvoltatorilor imobiliari spun că, până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020.

Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului„, a declarant la Digi24 Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. El a spus că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %.

El a afirmat ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil și a dat ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.

Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”.

S-au înregistrat cereri crescute și pentru locuințe cu curte proprie, în contextual pandemiei, când oamenii nevoiți să stea mai mult acasă, s-au reorientat cu privire la spațiul în care și-au dorit să locuiască.

Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor

Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an„, a spus Gherman.

Economistul Iancu Guda: „Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.

Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%. Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.”

sura declarații Digi24

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău