Un studiu realizat de ASE și intitulat ”Analiza performanței economice și operaționale în sistemul de sănătate” relevă situația ocupării paturilor din spitalele de stat.
Din articol
Potrivit documentului, citat de hotnews.ro, 48 din cele 353 de spitale publice care lucrează in contract cu Casa Națională de Sănătate au goale aproape jumătate din paturi.
Spitalele din România cu cei mai puțini pacienți
Spitalul de Pneumologie „Sf. Andrei” din localitatea Valea Iașului din județul Argeș are doar 4,26% din paturi ocupate. În top 5 regăsim Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan din București – grad de ocupare de 18,54%, Spitalul orășenesc Victoria din județul Brașov – 18,88%, Spitalul orășenesc Făurei din județul Brăila – 21,75% și Spitalul general CF Sibiu – 23,69%.
Un spital din Prahova are 60% din paturi goale
În Lista spitalelor publice cu grad de ocupare sub 40% pe secțiile de ”acuți” regăsim și unul din Prahova. Este vorba de Spitalul Orășenesc Mizil. Cu toate acestea, unitatea sanitară asigură gărzi la Medicină Internă, Pediatrie și Chirurgie. La nivelul județului Prahova, gradul de ocupare al paturilor de spital este de 53,55%, sub media națională de 54,60%.
Autorii studiului menționează că în Prahova sunt 16 spitale de stat, 18 private, cu 3.564 de paturi. Dintre acestea, cele mai multe – 1.319 paturi se regăsesc la spitalul județean de urgență din Ploiești.
Reamintim că Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete (parlamentar PSD de Prahova), a susținut într-o conferință de presă recentă că în România există unităţi sanitare în care gradul de ocupare nu depăşeşte 20-30%. El a precizat că sunt spitale în ţară unde „sunt mai mulţi şefi de secţie decât pacienţi”.