Autoritățile de mediu recunosc că, miercuri, la Ploiești, a existat o tendință de creștere la indicatorul dioxid de sulf (SO2), dar și la benzen. Pe de altă parte, aceleași autorități susțin că fenomenul de disconfort olfactiv poate fi influențat și „din cauza condițiilor meteorologice defavorabile dispersiei”.
Din articol
Sesizările celor care au reclamat, miercuri dimineață, aerul irespirabil din Ploiești au fost întemeiate. (Detalii AICI).
Reprezentanții ANMAP – Direcția Județeană Prahova recunosc că a fost înregistrată „o tendință de creștere a indicatorului dioxid de sulf”, în mai multe stații de monitorizare a calității aerului din Ploiești.
În cursul zilei de ieri, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control la o rafinărie situată în zona de nord a Ploieștiului. (Detalii AICI).
Graficele poluării la Ploiești
„În urma analizării datetor provenite din stațiite automate de monitorizare continuă a calității aerului care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și din stațiile marilor operatori economici, s-a observat o tendință de creștere a indicatorutui dioxid de sulf (SO2) începând cu ora 07:00 în stația de monitorizare a calității aerului amplasată în zona Obor (LUK3), iar începând cu ora 09:00 în stațiile PH2-Piața Victoriei, PH5-Bulevardul București și PH5-Mihai Bravu (Fig. 1)”, se arată în răspunsul transmis, la solicitarea Observatorulph.ro, de Direcția Județeană Prahova a ANMAP.

Cocktail de hidrogen sulfurat și benzen la Ploiești
Totodată, spun reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, în noaptea de 23.07 .2025 în intervalul orar 01 :00- 10:00 au fost inregistrate creșteri punctuale ale valorilor orare pentru indicatorul benzen (C6H6).
Astfel de creșteri punctuale au fost înregistrate în stația de monitorizare a calității aerului RP1 – str. Romană (Fig. 2).
Totodată, mai susțin reprezentații agenției de mediu, au fost înregistrate valorilor crescute ale indicatorului hidrogen sulfurat (H2S) pentru probe medii de scurtă durată – 30 minute în stațiile de monitorizare a calității aerului RP1 – str. Romană si RP2-Țânțăreni (Fig. 3).
Condiții meteorologice „defavorabile dispersiei”
Autoritățile de mediu susțin că fenomenul de disconfort olfactiv poate fi influențat și „din cauza condițiilor meteorologice defavorabile dispersiei”.
„Precizăm că in întervatul orar în care s-a manifestat fenomenul de disconfort olfactiv, parametrii meteorologici au înregistrat valori ale vitezei vântului între 0.9 si 1.8 m/s pe o direcție predominant nordică.
Totodată menționăm faptul că pe fondul condițiilor meteorologice defavorabile dispersiei, impactut emisiilor de poluanți poate fi sesizat ca disconfort olfactiv, chiar și in cazul în care valorite limite prevăzute de legislație nu sunt depășite”, a anunțat ANMAP Direcția Județeană Prahova.
APM ar trebui desființată! Ne spune ce știam deja, ca miroase urât si că s-au depășit indicatorii. Dacă tot se face economie, să se facă si la ei…
Incompetenta se vede dar toata lumea se face ca nu vede. Raspunsul oferit este unul de noaptea mintii. Un alt organ la fel de eficient precum Politia Locala.
Simplu: benzenul este de la Vega. Nu mai căutați, ACȚIONAȚI!
Aha, deci a batut vântul….
Benzenul stătea liniștit când a fost surprins de o rafală de vânt.
APM nu numai ca nu-si face treaba in mod proactiv ( gen: sa amplaseze noapte laboratorul la gard cu un potential poluator si pana dimineata sa faca inregistrari) dar acopera poluatorii si chiar ne dezinformaza” a batut vintul” si s-a ridicat benzenul iar hidrogenul sulfurat era de la ultima oferta de fasole din supermaket-uri