oana_cristian_6316a.jpg
Înfășatul, premergătorul și încăltămintea cu talonet ajută copilul sau sunt doar niște prejudecăți moștenite. Durerile de oase sunt oare provocate de creștere? Sunt întrebări pe care foarte mulți părinți și le pun și, de multe ori, încearcă să le găsească răspunsuri prin intermediul internetului, rețelelor de socializare etc. Dar, fără echivoc, o părere avizată ar trebui s-o obțină de la un profesionist în acest domeniu. În Prahova se pot adresa doctorului Cristian Oană, medic specialist în ortopedie pediatrică, de la Policlinica Medis din Câmpina, unde pacienții vor beneficia de un consult și diagnostic complete.

Absolvent al Facultății de Medicină „Carol Davila“ din București, Cristian Oană a ajuns în această sferă profesională ghidat de sora sa mai mare. Cei doi au „spart“ gheața în familia lor, unde nu exista o tradiție în acest sens. A plecat la drum fără prea multe așteptări, dar cu o dorință imensă de a cunoaște, de a acapara informație. Anii Rezidențiatului i-au conturat și drumul pe care avea ulterior să se specializeze, cel în Ortopedie-Traumatologie. A ales însă să facă acest lucru pentru pacienții mult mai cooperanți, copiii, fiind astfel printre puținii specialiști din România care s-au îndreptat spre Ortopedie Pediatrică.

A lucrat ca medic rezident la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală unde făcea și câte opt gărzi pe lună fără a fi plătit. Însă, în ciuda discuțiilor de acasă pe care le avea cu soția, i se părea o situație oarecum normală. Era o perioadă în care acumula și „fura“ informație, în care își forma mâna, în care lipsurile, frustrările, conștientizarea oboselii din zecile de ore petrecute printre pacienți nu-și aveau locul. Îi plăcea ceea ce făcea și probabil simțea că odată cu informațiile și experiența vor veni și recompensele financiare.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar în prezent doctorul Cristian Oană este medic specialist în Ortopedie-Traumatologie, cu competență în Ecografie ortopedică pediatrică. Îl putem găsi la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, dar și în mediul privat, la Policlinica Medis, unde vine o dată pe lună pentru consultul și diagnosticul copiilor din Prahova, și nu numai.

„Copilul este pacientul cel mai cooperant”

Domeniul ales nu este nici pe de parte unul facil. Dincolo de pacienți, ca orice pediatru, medicul trebuie să lucreze și cu părintele. Uneori, un aliat de bază, alteori, un „zid“ greu de doborât. Doctorul Oană este pentru culegerea informațiilor de către părinți, însă este de părere că ele trebuie așezate în contextul potrivit. Iar acest lucru îi revine specialistului.

„Copilul este pacientul cel mai cooperant. Fiind în creștere, există și avantaje, dar și dezavantaje. Depinde foarte mult de natura traumei și locul unde este localizată. În privința părinților care vin cu cei mici la consult, pericolul nu este informația pe care o au, ci faptul că nu o adaptează unui anumit context“, ne-a declarat doctorul Oană.

Totodată, trebuie să lucreze cu părinții și la anumite „prejudecăți“, cum este, de exemplu, înfășatul bebelușilor. Folosită în trecut cu credința că îndreaptă oasele, că pruncul va avea picioare drepte și un corp frumos, armonios, în realitate, practica aceasta este una care poate provoca mai mult rău, cum ar fi luxația de șold.
Da, știe faptul că în multe dintre maternități, bebelușii sunt înfășați încă din primele clipe. Înțelege de ce se recurge la această practică, însă o dezaprobă chiar și pentru cele câteva zile cât stau în spital mama și copilul.

„Din punctul meu de vedere nu putem vorbi de o comoditate a personalului medical. Când avem o asistentă la zeci de copii, este impropriu să vorbim despre comoditate. Probabil o fac pentru că bebelușul stă mai liniștit în această poziție“, a completat medicul.

Cooperare și răbdare

Însă, de cele mai multe ori, părinții îi sunt parte esențială în reușita actului medical. Și asta pentru că tratamentul otopedic este unul atipic. Nu se rezolvă problema cu o perfuzie, un sirop sau o pastilă, ci este unul de durată care presupune efort, masaje, fizioterapie, echipamente medicale adecvate problemei și vârstei pacientului etc. Toate sunt costisitoare și adesea urgente, iar statul reacționează greoi la aceste nevoi. Este motivul pentru care mulți dintre părinți recurg la resursele proprii pentru a-și ajuta copiii.

Doctorul Oană este o persoană care insistă pe componența comunicării. Le explică părinților problema copiilor lor, dar, totodată, își dorește să primească din partea lor toate întrebările care le vor aduce acel cumul de informație necesar într-o bună desfășurare a actului medical și/sau recuperare a pacientului. Nu are orgoliul ca diagnosticul său să rămână unic și definitiv. Dimpotrivă, acolo unde vede neîncredere din partea părinților recomandă și a doua părere.

E normal, este dreptul lor. Dar, de obicei, la mine vin pentru o a doua părere“, ne-a mai spus specialistul ortoped.

Doctorul fără halat

Nu acceptă „atenții”, iar pentru a nu fi pus și a nu pune aparținătorii pacienților în situații jenante a găsit metoda evitării „plicului“.

„Am ales să nu port halat ca să nu existe buzunare pentru «atenții»“, ne-a mărturisit medicul.

Când vorbești despre ortopedie pediatrică, inevitabil îți vine în minte și scandalul de amploare în care a fost implicat doctorul Gheorghe Burnei. Nu a lucrat cu cel care pentru unii a fost „Dumnezeu pe Pământ“, iar pentru alții cel care a semnat „sentința” la invaliditate. S-a limitat cu comentariile despre acest subiect la a preciza că ortopedia pediatrică este foarte greu de revoluționat. O invenție va fi omologată sau invalidată în decursul a cel puțin două decenii de la punerea ei în practică.
Nu s-a gândit niciodată să plece în afară. Ortopedia pediatrică este una destul de nouă în lume. În România, de altfel, a avut și momente în care a fost „ștearsă“ de pe lista specializărilor recunoscute și finanțate de Ministerul Sănătății. Doar că practica a demonstrat și a convins până la urmă și pe cei din ministerul de resort că ortopedia pentru adulți diferă de cea pentru copii.

La cei 42 de ani pe care-i are se consideră un om împlinit prin prisma faptului că face ceea ce-i place. Dacă nu ar fi fost medic, s-ar fi îndreptat, probabil, spre inginerie. Dacă-i lipsește ceva, timpul liber este acesta. Când prinde câteva frânturi și le petrecere cu fiica și soția sa. Îi plac plimbările, să joace când și când baschet, dar, în general, ieșirile în aer liber sunt preferatele sale.

Consultații complete, la Medis!

O dată pe lună, pe medicul specialist Oană îl găsim la Policlinica Medis din Câmpina. Are o colaborare de vreo cinci ani și este una care-l mulțumește pentru că reușește să ofere pacienților săi investigații complexe și un diagnostic complet.

Datorită aparaturii de aici și supraspecializării mele în ecografie ortopedică pediatrică, pacientul află toate informațiile dintr-un singur loc. Nu trebuie să meargă la mai multe cabinete, în mai multe locuri“, ne-a precizat doctorul Cristian Oană.

Cei care vor să-i ceară sfatul, își pot face programări fie la sediul Policlinicii Medis, din Câmpina, de pe strada strada Griviței, nr.83, fie pot suna la 0244 373 108 sau 0731 319 352.

Sursa foto: facebook Medi’s Camp

oana_cristian_e6041.jpg

WhatsApp_Image_2019-05-08_at_12.42.03_76076.jpeg

(P)

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg