Fotografia cu neurochirurgul Leon Dănăilă a devenit virală pe Facebook: „Omul acesta ar fi putut pleca în alte țări, unde ar fi fost plătit în aur. Dar a preferat să rămână aici. Și să salveze români. Asta înseamnă patriotism”
UPDATE Reacția neurochirurgului surprins în metrou, în drum spre casă
Postarea pe Facebook a paginii Academia Cațavencu:
„Profesorul Leon Dănăilă, neurochirurg de geniu, salvatorul a mii de vieți omenești, venind de la serviciu într-o zi de marți, aprilie 2016. Omul acesta ar fi putut pleca în alte țări, unde ar fi fost plătit în aur. Ar fi putut veni de la serviciu cu o limuzină ultimul răcnet. Ar fi putut avea ceea ce un doctor din România nu poate nici măcar visa. Dar a preferat să rămână aici. Și să salveze români. Asta înseamnă patriotism: să fii un român normal într-o Românie anormală. Dacă fotografia asta înseamnă ceva pentru voi, dați-o mai departe. Dacă nu, nu”.
Credit foto: Marilena Stancu.
Şeful Clinicii de neurochirurgie vasculară a Spitalului Gheorghe Marinescu – prof. dr. Leon Dănăilă – are o poveste impresionantă, din păcate puțin cunoscută de români. Modest din fire, acest titan al neurochirurgiei românești nu se laudă cu realizările sale, însă a revoluţionat operaţiile pe creier în România.
În 1981, când prof. Arseni scotea tumorile cerebrale cu degetul, prof. Dănăilă a introdus microscopul operator şi astfel a reuşit să scadă mortalitatea în urma intervenţiilor pe creier de la peste 50% la 4%. În cei peste 50 de ani de activitate, neurochirurgul a văzut zeci de mii de creiere, de la oameni simpli, la şefi de stat şi de guverne.
Profesorul Leon Dănăilă, unul dintre cei mai mari neurochirurgi pe care i-a dat medicina românească, operează şi la 78 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni, scrie Adevărul. Legenda profesorului Leon Dănăilă se poate spune în cifre, în multe cifre – peste 37.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise şi 354 de lucrări ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Totodată, academicianul Leon Dănăilă are 28 de certificate de inovator şi inventator, este doctor în medicină din 1973 şi membru al Academiei Române, al Academiei Diplomatice din Londra şi al Academiei de Ştiinţe din New York.
Citește integral AICI