spot_img
- Publicitate -

Filmul protestelor împotriva otrăvirii Roşiei Montana, ignorate de Antena 3 şi RTV

Data:

In jur de 3.000 de persoane au protestat duminica seara in Piata Universitatii fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, avizat pozitiv de Guvernul Ponta in urma cu cateva zile. Fara sa aiba o autorizatie de protest, manifestantii s-au adunat in jurul orei 17:00 la fantana din Piata "21 Decembrie 1989" de langa Universitate, iar dupa 2-3 ore au pornit spre Piata Victoriei, unde au cerut demisia Guvernului.

- Publicitate -

Protestatarii au revenit apoi in Piata Universitatii, de unde au inceput sa plece abia dupa miezul noptii. Circulatia rutiera intre Piata Universitatii si Piata Victoriei a fost blocata timp de cateva ore. Mitinguri similare au fost organizate duminica seara si la Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Rosia Montana si chiar Budapesta, Praga, Bruxelles si Viena. Protestul a venit pe fondul avizului dat de Guvern, saptamana aceasta, unui proiect de lege ce da unda verde exploatarii minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Victor Ponta si alti lideri USL au declarat in repetate randuri, inainte de a ajunge la putere, ca proiectul de la Rosia Montana trebuie stopat, iar politicienii care sunt de acord cu acesta ar fi fost mituiti. Antena 3 si RTV au fost singurele televizuni de stiri care au ignorat protestul, netransmitand imagini in direct de la manifestatia de amploare din centrul Capitalei. 

Ora 09.00 Protestul s-a incheiat dupa aproximativ 10 ore, fara incidente, a declarat purtatorul de cuvant la Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Peste 100 de jandarmi au asigurat ordinea publica. 

Ora 23:20: Protestul din Piata Universitatii continua la aceasta ora, numarul manifestantilor a scazut la 1.000. 

Mihaela Rus, de pe patul de spital: „Voi face plângere penală”

Mihaela Rus, manager al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, încă din anul 2015, este internată la secția de neurologie a SJU Ploiești, după ce,...
- Publicitate -

Ora 21:53: Protestatarii au revenit in Piata Universitatii, la fantana din Piata "21 Decembrie", iar numarul lor a crescut la aproximativ 3.000. Si numarul jandarmilor a sporit considerabil fata de debutul protestului. Traficul rutier este in continuare blocat pe sensul dinspre Piata Romana spre Universitate.

Ora 21:22: Traficul pe Bulevardul Lascar Catargiu si pe Bulevardul Magheru este blocat.

Ora 21:17: Reporterul Hotnews.ro transmite ca in centrul Capitalei sunt acum 2.000 de protestatari. Acestia au inceput sa paraseasca Piata Victoriei si se indreapta din nou spre Piata Universitatii. Unii dintre manifestanti spun ca vor ramane intreaga noapte la protest.

- Publicitate -

Ora 21:06: La Barlad, sute de protestatari s-au adunat duminica seara in fata Primariei, dupa mitingul anti-Chevron organizat in Piata Sf. Ilie din oras. Ei scandeaza impotriva guvernantilor si a politicienilor care au facut posibil acordul de explorare si exploatare cu Chevron. Protestatarii au fortat intrarea in primarie, insa au fost opriti de jandarmi, relateaza Vremea noua.ro.

Ora 21:03: Protestatarii s-au imbrancit cu jandarmii in Piata Victoriei si au incercat sa patrunda in sediul Guvernului.

Ora 20:54: Antena 3 si RTV sunt singurele televizuni de stiri care nu au transmis imagini in direct de la protestul de amploare din centrul Capitalei. 

- Publicitate -

Restricții pe Valea Oltului. Trafic deviat prin Prahova

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat închiderea circulației, luni și marți, timp de câte o oră, pe DN7 (Valea Oltului)....

Ora 20:51: Manifestantii din Capitala cer demisia Guvernului.

Ora 20:40: Deputatul PDL Theodor Paleologu, Remus Cernea, deputat al Partidului Verde si cantareata Mihaela Mihai se numara printre figurile publice prezente la protest.

Ora 20:19: Protestul din centrul Capitalei nu este autorizat. Manifestantii aveau o autorizatie de protest valabila pana la ora 17:00, in Parcul Izvor.

- Publicitate -

Ora 20:15: Protestatarii adunati in Piata Universitatii se indreapta spre sediul Guvernului, pe Bulevardul Magheru. Circulatia rutiera este oprita intre Piata Romana si Piata Victoriei.

Ora 19:42: B1 Tv anunta ca circulatia rutiera in Piata Universitatii este blocata. 

Printre protestatarii din Piata Universitatii a venit si deputatul PDL Theodor Paleologu, care a anuntat ca se va opune proiectului, la votul in Parlament.

- Publicitate -

La Cluj-Napoca, inaintea inceperii protestului, un banner imens impotriva exploatarii de la Rosia Montana a fost amplasat pe cladirea fostului Hotel Continental din Cluj.

In Piata Unirii protestatarii poarta pancarte pe care scrie "Trei guverne au incercat, noi nu i-am lasat", "Viitorul Rosiei Montane = Viitorul Romaniei", "Indiferenta ucide" "Ministerul Mediului este sclavul goldului", "Revolutia incepe la Rosia Montana", "Base, lingoule", "Avem cu totii o rana, Rosia Montana", "Vrem cultura, nu cianura", "Nu corporatia face legislatia".

La ora transmiterii acestei stiri, protestatarii iau cuvantul la un microfon pe rand pentru a spune ce ii nemultumeste legat de proiectul de exploatare.
 

- Publicitate -

La protestul din Piata Unirii este prezent si fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs, care spune ca legea care permite exploatarea la Rosia Montana este neconstitutionala.

"E lume tanara si interesata de problemele comunitatii, ceea ce este ultra-bine, proiectul de lege este, zic eu, neconsitutional, in primul rand, dar nu exclusiv, in ceea ce priveste exproprierile, nu este de utilitate publica, este pentru o firma privata, dar sunt vreo 10 puncte in proiectul de lege care spun ￯prin exceptie de la legea padurilor, de la codul silvic, de la orice prin exceptie. Nu cred ca acest proiect poate sa treaca in conditii normale. Cred ca protestul este absolut binevenit", a spus Peter Eckstein-Kovacs.

Manifestatii similare au loc, duminica, in Bucuresti, Barlad, Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Targu-Mures, Iasi, Bruxelles si Viena.

- Publicitate -

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

sursa: hotnews.ro

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Risc de viituri și inundații în Prahova

Hidrologii au emis vineri un cod galben de inundații...

Restricții pe Valea Oltului. Trafic deviat prin Prahova

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a...

Trafic îngreunat pe DN1A, la Măgurele, în urma unui accident

Traficul rutier se desfășoară cu dificultate pe DN1A, la...

Fundația „Copiii Noștri” va fi desființată

Înființată în 2013, pentru strângerea de fonduri pentru viitorul...

Decizia de la Curtea de Apel Ploiești a fost anulată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a anulat, vineri,...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce nu cred în hotărârea Curții de Apel Ploiești

Într-un climat politic agitat și cu o democrație aflată...

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Restricții pe Valea Oltului. Trafic deviat prin Prahova

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a...

Decizia de la Curtea de Apel Ploiești a fost anulată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a anulat, vineri,...

Cine este judecătoarea care a îndemnat atacarea deciziei CCR

Înainte de avalanșa de cereri depuse la curțile de...

Cum a fost orchestrată operațiunea ”turul 2 înapoi”

Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a...
- Publicitate -

Programul Rabla 2025. Care este valoarea ecotichetelor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis noi detalii privind...

Contract AUR pentru lobby în SUA. AEP a demarat verificări

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat pentru HotNews că...

Guvernul declară zi de doliu național în memoria Papei

Papa Francisc s-a stins din viață luni, 21 aprilie,...

Festivalul Neversea, ediția 2025, a fost anulat

Festivalul Neversea nu va mai avea loc anul acesta....