Codul Muncii valabil în 2024 prevede că anumite persoane nu pot fi obligate să muncească. Mai nou, un proiect aprobat de Camera Deputaților prevede că din această categorie fac parte și persoanele singure din familia monoparentală.
Potrivit prevederilor actuale ale Codului Muncii, tinerii care nu au împlinit 18 ani, dar și femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
Mai nou însă, nici părinții din familiile monoparentale nu pot fi obligați să presteze muncă de noapte. Cel puțin așa prevede un proiect adoptat de Camera Deputaților.
Propunerea vizează că „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”
Ce spor primesc angajații care lucrează pe timpul nopții
Angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Persoanele care efectuează ore de noapte beneficiază, potrivit Codului Mujncii, fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Totodată, salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.