Identificarea infractorilor și a celor care au umplut orașul Popești Leordeni cu gunoaie se va realiza mult mai rapid. Cel puțin așa promit autoritățile locale, care au anunțat că au fost achiziționate două drone care vor survola orașul zilnic în căutarea și identificarea celor care au umplut orașul de gunoaie.
Cel care a anunțat, pe o rețea de socializare, dotarea localității cu două drone a fost primarul orașului Popești – Leordeni, care săptămâna trecută, alături de o întreagă echipă, a făcut o demonstrație, pe teren, a modului în care vor funcționa noile echipamente.
Fiecare dronă este în valoare de aproximativ 120.000 lei, potrivit edilului din Popești Leordeni, care a precizat că achiziția a fost realizată cu fonduri europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Nu înainte de a vă invita să le vedeți în clipul atașat, atrag încă o dată atenția celor certați cu legea, că șansele să evite amenzi maxime și confiscarea mașinilor devin minime dacă vor fi prinși aruncând deșeuri ilegal. Și vor fi prinși!”, a susținut primarul orașului Popești Leordeni, care a postat un video pe o rețea de socializare, dar a explicat și care este motivul pentru care dronele au costat atât de mult.
Astfel, potrivit edilului, cele două drone se pot pilota doar de persoane instruite special cu examen și licență de zbor. Echipamentele au o autonomie în aer de câteva ore și pot survola cu ușurință tot orașul ajungând ușor până la 8 km distanță și 120 m înălțime. Pot fi înălțate până la 500 m dar 120 este limita legală.
Dronele sunt prevăzute cu sistem Night-Vision, adică pot fi folosite și pe timp de noapte, iar dacă sunt coborâte asupra cuiva la o distanță de sub 10 m până la sol, se aprinde automat un far foarte puternic pentru imagini mult mai clare cu făptuitorii.
Totodată, a explicat primarul orașului Popești Leordeni, „dronei i se poate atașa și o goarnă foarte puternică, accesorii care deja există, existând posibilitatea de a comunica cu persoanele vizate și a le da indicații audio astfel încât să înțeleagă că nu au unde să se ascundă până la sosirea echipajului de poliție”.
Primarul orașului a mai anunțat că, tot cu ajutorul dronelor, pot fi realizate hărți actualizate precum și identificarea anexelor gospodărești/piscinelor și alte construcții nedeclarate la oficiul de taxe și impozite.