mazare_adevarul_f0851.jpg

Luni, 13 Mai, este ultima zi  în care Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar.

Dacă actele nu vor ajunge la timp, fostul primar de Constanța ar putea fi liber, odată cu trecerea celor 6 zile, perioadă pentru care a fost emis mandatul de arestare.

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a precizat public faptul că în instituția pe care o conduce se lucrează ''non-stop'' astfe încât traducerea documentelor (de aproximativ 600 de pagini) să fie gata și să poată fi trimise la timp în Madagascar.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Birchall a explicat încă de vineri cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre:

Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (...) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României".

Radu Mazăre a fost arestat săptămâna trecută de către autorităţile din Madagascar.

Fostul primar are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a plajelor și falezelor din Constanța.

Extrădarea lui Mazăre nu este însă garantată, procesul ar putea dura și câteva luni, preciza, săptămâna trecută, avocatul Adrian Cuculis, și în plus, fostul primar are toate șansele își recapete libertatea, în funcție de legislația din Madagascar:

''Chestiunea extrădării excede mandatului de reținere. Autoritățile din Madagascar ar putea, foarte bine, să îl elibereze pe cauținune, dacă există o asemenea prevedere, sau pur și simplu să-l elibereze, nejustificând în vreun fel reținerea lui pentru că nu consideră că ar exista identitate între infracțiunea din România sau o infracțiune care, posibil, la ei nu există.

Cred că această informație a condamnării sau a punerii în executare propriu zisă a mandatului internațional  nu a fost dusă până la capăt până în momentul de față pentru că, pur și simplu,  autoritățile din Madagascar nu l-au întâlnit sau pur si simplu a stat ascuns, nu știm lucrurile acestea'',  preciza avocatul Adrian Cuculis.

Radu Mazăre a fugit în Madagascar la finalul lui 2017.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Miruna Alexandru
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg