Tocmai ți-a dat cerere de prietenie pe Facebook o tipă sau un tip super? I-ai dat accept și ai văzut, apoi, că distribuie citate din Biblie? Pe urmă ai constatat că deși are doar 23 de ani și locuiește în Brazilia, culmea, a terminat liceul de la tine din localitate? Ei bine, cel mai probabil, te-ai ales cu un prieten online fals, care poate fi bot, hacker sau o persoană care face parte dintr-un organism de propagandă și dezinformare.
Evenimentele ultimelor luni din România au scos la iveală o practică veche în universul online, devenită adevărat fenomen: profilurile și paginile false. Deși, aparent inofensive, ele pot fi folosite pentru a înșela oameni, pentru a răspândi informații false sau pentru a obține acces la date tale personale, inclusiv cardurile bancare.
Dacă ți-au atras atenția aceste aspecte, mai mult ca sigur te întrebi cum poți să combați fenomenul acesta și să te protejezi mai bine. Recunoașterea unui astfel de cont este mai ușoară decât pare, dacă știi la ce să fii atent.
Observatorul Prahovean continuă seria articolelor campaniei de informare privind siguranța în mediul online, oferindu-ți o serie de ponturi despre cum să supraviețuiești asaltului de informații false care circulă în www.
Poza de profil spune multe despre un cont fals. Cum îți dai seama dacă este falsă
Cum spuneam mai devreme, poza de profil este primul lucru care atrage atenția pe Facebook. Dacă imaginea pare prea perfectă, cum ar fi fotografia unui model profesionist, este bine să îți pui întrebări.
Spre exemplu, să luăm un profil de fată care are o poză extrem de instagramabilă și un nume comun în România. Descărcăm poza în calculator sau telefon și efectuăm o simplă căutare cu serviciul Google Images (reverse image search pe Google și găsiți resursa).
Dacă poza mai apare și pe alte site-uri (ex.: site de modele din Rusia) care nu au nicio legătură cu numele respectiv, acest lucru confirmă că profilul care tocmai ți-a dat cerere sau follow e fake.
Există și cazuri mult mai subtile. De exemplu, un profil de bărbat, să spunem, care are ca imagine de profil o poză cu un câine husky. Când te uiți mai atent, observi că nu există alte fotografii personale sau indicii că profilul ar aparține unei persoane reale, deși el spune că a terminat liceul la Ploiești.
La fel, nici că ar avea pasiune pentru câini. Aceste detalii sunt semnale clare că ai de-a face cu un cont fals. Și sunt foarte ușor de pus în practică.
Ce ar trebui să urmărești referitor la datele personale?
Atunci când este studiat, un profil real spune multe despre persoana respectivă. Există unele cazuri în care, în mod expres, persoana respectivă a ales să nu afișeze către public datele personale de tipul: domiciliu, unde a învățat, unde a locuit în trecut.
Dacă chiar vrei să verifici acest aspect, poți accepta cererea de prietenie pentru ca datele de contact să devină vizibile și, dacă nu corespund, o poți șterge ulterior.
A învățat la Ploiești, locuiește în Paris și lucrează la Google, dar nu găsești nimic în ziare despre ea
Odată ce apar informații în secțiunea Despre, trebuie să urmărești anumite aspecte. Profilurile false fie omit deseori detalii despre viață sau le exagerează. De exemplu, dacă o persoană care îți cere prietenia susține că lucrează la Google, locuiește în Paris și a studiat la Harvard, dar a plecat din Ploiești, este foarte probabil ca ea fie un profil fals.
Asta deoarece, la activitatea academică deosebită pe care o afișează, ar fi trebuit ca, în ultimii ani, să existe cel puțin un articol sau o referire online despre reușita sa, fie în presa presa locală, națională sau în publicațiile de profil.
Verifică lista de prieteni. Dacă e româncă, are prieteni puțini și de prin toată lumea, e ceva în neregulă
Un alt aspect de urmărit este lista de prieteni a persoanei/profilului care face cererea. Profilurile reale au de obicei o rețea logică de prieteni – oameni din aceeași zonă geografică sau cu interese comune.
Un profil suspect, precum cel al exemplului de mai jos, are doar 20 de prieteni, dintre care majoritatea sunt din țări complet diferite, precum India, SUA și Brazilia. Acest tipar este tipic pentru conturile false, care adaugă prieteni la întâmplare, fără nicio legătură reală.
Mai mult, dacă verifici prietenii unui astfel de cont și descoperi că și aceștia par falși (fără poze reale sau cu activitate minimă) este aproape sigur că ai de-a face cu o întreagă rețea de conturi false.
Verifică URL-ul profilului
O altă metodă eficientă este verificarea URL-ului profilului. Profilurile autentice au, de obicei, un URL personalizat, cum ar fi facebook.com/nume.prenume.
În schimb, un cont fals va avea un URL lung și plin de cifre, așa cum este creat în primă instanță de Facebook. Iar, când ai de-a face cu nevoia de crearea a mii de conturi într-un interval scurt, vă dați seama că nici inteligența artificială și nici hackerii nu stau să aleagă câte un nume de URL pentru fiecare cont.
Raportarea profilurilor false
Dacă ai parcurs toți pașii de mai sus și ai realizat că profilul care ți-a cerut prietenia este fals, îl poți raporta către Facebook. Din fericire, în această perioadă încă mai există echipe cu moderatori umani la Facebook care pot verifica veridicitate profilului.
Un simplu click pe cele trei puncte din colțul dreapta sus a postării sau dreapta jos a pozei de copertă te ajută trimiți conținutul suspect la Facebook. Selectează „Raportează” și urmează opțiunile care ți se par corecte în situația ta.