Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești, una dintre clădirile ridicate în centrul orașului în perioada comunistă, are o istorie aparte. Oficial, Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești se află în proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor, la fel ca alte zeci de clădiri din țară care au aparținut sindicatelor.
O simplă căutare pe google dezvăluie zeci de recenzii la adresa Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploiești. Din păcate, nu toate recenziile sunt pozitive, având în vedere starea de degradare a clădirii.
În ciuda eforturilor ca, la Ploiești, să ajungă spectacole de cea mai bună calitate, problema legată de starea clădirii rămâne una spinoasă.
Anul trecut, de altfel, Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești a fost amendată ca urmare a condițiilor inumane de frig în care a avut loc unul dintre spectacole. (detalii AICI).
Sub semnul tăcerii…
Observatorulph.ro a încercat să afle care este, până la urmă, proprietarul clădirii și dacă există vreun program de reabilitare a imobilului situat în zona centrală a Ploieștiului.
La începutul anilor 2000 au existat câteva tentative nereușite ale administrației locale de preluare nu doar a clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor, cât și a imobilului aflat la intersecția străzilor Bulevardul Independenței cu strada Jurnalist Gabi Dobre (Detalii AICI)
Inițial am încercat să aflăm acest lucru de la directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Ploiești, Marian Alupoaicei. Contactat telefonic, acesta ne-a sugerat că instituția în măsură să ne răspundă la întrebări este Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR), deținătorul clădirii.
Observatorulph.ro a transmis, în luna februarie, o solicitare la ANCCSR, însă nu am primit niciun răspuns. Încercările repetate de a lua legătura cu ANCCSR, cel puțin trelefonic, au fost sortite eșecului.
Povestea unei clădiri de peste jumătate de secol
Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, la mai bine de jumătate de secol de la inaugurare, rămâne o clădire simbol a orașului.
„Lucrarea, concepută în mai 1968 a fost executată după planurile arhitectului Gheorghe Dorin de la T.C.M. Prahova și s-a încheiat în mai 1972.
Ea a găzduit numeroase întruniri politice sau culturale, simpozioane si conferinte, spectacole, Ansamblul folcloric „Chindia”, Cenaclul Plastic „Pastel”, cercuri literare, de balet etc”, se precizează pe site-ul Primăriei Ploiești.
La acea dată, construcția era considerată una modernă și ca urmare a arhitecturii care a prevăzut una dintre cele mai mari esplanade ale Ploieștiului. Să nu uităm că, în perioada comunistă, a fost configurată întreaga zonă centrală a Ploieștiului. Atunci au apărut și marile centre comerciale ale Ploieștiului(Detalii AICI)
În timpul construcției Casei de Cultură a Sindicatelor s-a prevăzut realizarea celei mai mari săli de spectacole din Ploiești, cu o capacitate 600 de locuri. Aici au fost organizate nu doar spectacole memorabile, ci și întruniri politice, clădirea fiind multă vreme sub patronajul Uniunii Generale a Sindicatelor din România, care avea, la nivel național, peste 7,5 milioane de membri.