După fiecare iarnă și nu doar atunci, drumurile devin pline de gropi, indiferent de regimul lor: locale, județene sau naționale. Dacă un șofer suferă pagube din cauza gropilor, acesta trebuie să dea în judecată administratorul drumului pentru recuperarea prejudiciului.
Polița CASCO te scapă de griji
În cazul în care mașina are asigurare CASCO, proprietarul scapă de birocrație și procese. După incident, șoferul trebuie să sesizeze asiguratorul, iar inspectorul va completa dosarul de daune. Astfel, compania de asigurări îl va despăgubi pe șofer și se va îndrepta împotriva vinovate de starea drumului.
Cine răspunde de pagubele produse de gropi
În cazul în care nu există o poliță CASCO, șoferul trebuie să dea în judecată administratorul drumului. Acesta poate fi CNAIR pentru drumurile naționale, Consiliul Județean pentru cele județene și primăria pentru cele locale.
Avocații consultați de Observatorul Prahovean au transmis că, potrivit art. 5 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002 în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor sau a lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, răspunde după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.
Când poate da în judecată un șofer administratorul drumului
Conform art.1357 Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare. Astfel, pentru a fi antrenată răspunderea civilă delictuală, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
– să existe o faptă a persoanei (fapta);
– să se fi produs un prejudiciu (prejudiciul);
– prejudiciul trebuie să fie consecința faptei (legătura de cauzalitate);
– persoana trebuie să fie vinovată de săvârșirea faptei (vinovăția).
În vederea probării ”faptei lucrului”,a prejudiciul înregistrat și a legăturii de cauzalitate între aceste două elemente, înainte de depunerea dosarului în vedere recuperării prejudiciului (de la asigurator/instanța de judecată), este necesar ca persoana vătămată să procedeze, astfel:
– art. 79 alin. (1) lit. b din O.U.G. nr. 195/2002, potrivit cărora conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare;
– art. 180 alin. (9) din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002, pentru vehiculele implicate în accidente de circulaţie din care au rezultat pagube materiale, poliţia rutieră eliberează proprietarilor sau deţinătorilor acestora autorizaţii de reparaţii, cu excepţia situaţiei în care s-a încheiat o înţelegere amiabilă de accident a cărei validitate a fost atestată de societatea de asigurări abilitată, în condiţiile legii, situaţie în care reparaţiile pot fi efectuate în baza actului de atestare.
– În baza autorizației de reparație, se solicită service-ului auto Devizul de reparații și efectuarea unei revizii generale pentru a se verifica daca există și alte avarii ce pot avea legătură de cauzalitate cu ”fapta lucrului”.
– La toate aceste documente, persoana vătămată poate atașa fotografii cu partea casorabilă care a condus la avarierea autoturismului, înregistrări existente în zonă, declarații de martori și orice alte mijloace de probă care să ateste cele declarate la unitatea de poliţie competentă cu privire la avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale.
Din cauza birocrației și a costurilor, cei mai mulți șoferi renunță să mai dea în judecată administratorul drumului.
Gropi plombate la mișto în Prahova
Reamintim că Observatorul PRahovean a publicvat mai multe articole pe tema gropilor din Prahova și a metodelor penibile folosite la plobarea acestora.
Ziarul nostru a publicat recent imagini surprinse de cititori și reporteri cu echipele de muncitori care au acționat recent pe DN 1 B.
La Bucov, de exemplu, compactarea asfaltului aruncat în gropi cu lopata se făcea cu roata camionului din dotare, spre indignarea celui care a surprins marea ”operațiune”
La Blejoi, muncitorii încălzeau asfaltul cărat cu roaba cu un arzător legat la o butelie, pe marginea drumului.
Observatorul Prahoveana solicitat explicații despre ”tehnologia” folosită de muncitori conducerii CNAIR, compania care administrează drumurile naționale.