Ferma de Măgărițe Prahova, din Băicoi, a fost lozul câștigător pe care doi prahoveni l-au tras în timpul pandemiei, în 2020. Atunci, rămași fără serviciu, Dragoș și Marian Pandele au pus pe picioare dezvoltarea primei ferme de măgărițe din Prahova. Acum, după mai bine de trei ani, laptele de măgăriță ajunge în casele prahovenilor, dar nu numai ale lor, comenzile venind din toate colțurile țării. „E bun laptele nostru, face bine. Ni s-a dus vorba…”, spune Dragoș, cel mai vorbăreț dintre frați.
Povestea Fermei de Măgărițe Prahova începe în primăvara lui 2020, când frații Pandele, ambii șoferi profesioniști pe camioane, au rămas fără locuri de muncă din cauza pandemiei. Pierderea surselor de venituri îi ținea noaptea treji pentru că familiile lor depindeau de ei.
„Eu nu puteam să dorm și, într-o noapte, la ora 3, m-am trezit și am început să mă uit pe youtube. Și, nu știu cum, am văzut un reportaj cu o fermă de măgărițe de prin țară. Mi s-a părut interesant, am văzut că la noi în județ nu e așa ceva și, a doua zi, am început să căutăm măgărițe pe internet. Și am găsit la Constanța 13 bucăți, 11 femele și doi masculi… și așa am început. Nici măcar nu ne-am documentat înainte, a fost o nebunie…”, povestește Dragoș Pandele.
Toate economiile lor, 3.500 de euro, au fost cheltuite pentru achiziționarea celor 13 „bucăți” care au fost punctul de plecare al unei afaceri care s-a dovedit a fi foarte inspirată, laptele de măgăriță fiind din ce în ce mai căutat pentru proprietățile sale benefice organismului uman.
Începutul, ca în orice afacere nouă, a fost greu
„Noi am făcut totul singuri. Nu ne-a explicat nimeni nimic. Am căutat pe internet…”, spun cei doi frați în timp ce au grijă de turma de măgărițe pe islaz. Nu au primit ajutor de la alți antreprenori cu același tip de afacere. „Când sunam să întrebăm câte ceva, nimeni nu voia să ne zică. Le era teamă… erau circumspecți…”, mai povestesc aceștia.
Tot Dragoș povestește că, atunci când au cumpărat măgărițele, doar una dintre ele avea pui și, deci, lapte. „Mulgeam așa, o căniță pe zi, și îl duceam în Ploiești că aveam o clientă acolo…”, își amintește amuzat de producția de lapte de la început.
Apoi, prin publicarea unui anunț pe un site al unor producători locali, au început telefoanele. „Nu aveam de unde să dăm atâta lapte câtă cerere aveam. Așa că am început să mai căutăm să cumpărăm măgărițe”, povestesc frații Pandele. „A venit o doamnă doctor de la București că a vrut să vadă măgărițele. Le-a văzut și, de atunci, ia mereu lapte de la noi…”, povestește și Marian.
La aproape două luni de la achiziționarea animalelor, când au început să producă mai mult lapte, cei doi au investit și într-un sistem performant pentru muls. Și astfel au reușit să-și dezvolte afacerea și să reușească să obțină lapte în condiții de maximă igienă pentru a evita orice fel de contaminare a acestuia.
Greu la început a fost și cu terenul. Luni de zile au ținut măgărițele pe terenuri închiriate. Acum însă, au luat în arendă terenul de lângă Băicoi, aproximativ 30 de hectare, și acolo își pasc măgărițele în fiecare zi.
Cum se desfășoară o zi la Ferma de Măgărițe Prahova
„Dimineața devreme le dăm drumul la pășune. La ora 12:00 venim cu ele ca să bea apă și să-i închidem pe ăștia mici (puii – n.r.). Îi separăm ca să putem să le mulgem. Cam 4-5 ore durează totul, să le mulgem pe toate. Apoi le dăm drumul iar”, povestesc cei doi.
Pe lângă iarba pe care o pasc, măgărițele mai primesc și cereale, mai exact ovăz. În rest absolut nimic suplimentar. „Singurul tratament pe care li-l administrăm este o deparazitare pe care o facem primăvara și toamna. Atât!”, spune Dragoș Pandele.
De câte ori însă întâmpină vreo problemă, de exemplu vreo problemă digestivă la vreuna din măgărițe, este chemat imediat medicul veterinar. Cei doi frați sunt foarte atașați de măgărițele care le aduc pâinea pe masă și asta se vede în atitudinea lor față de animale. Chiar și David, băiatul lui Dragoș, petrece foarte mult timp cu tatăl și cu unchiul lui și a prins și el drag de simpaticele animale, pe care le mângâie și cu care se joacă de câte ori are ocazia.
Frații Pandele au în momentul de față 110-120 de măgărițe de la care obțin o producție zilnică de aproximativ 15-17 litri de lapte. Producția însă fluctuează în funcție de câte femele au cu lapte, câte fată, câte înțarcă…
Afacerea lor a crescut văzând cu ochii, cum s-ar spune. „Anul trecut, pe vremea aceasta, producția era cam de 10 litri. Acum stăm ceva mai bine…”, spune Dragoș. Tot acum, în această perioadă, mai au încă patru femele gestante, ceea ce înseamnă un plus la producție.
Laptele de măgăriță și beneficiile lui
În ceea ce privește comenzile, cei doi frați nu se plâng. Au mai multe decât producția de lapte, mai ales în perioada de început a sezonului de răceli și gripe.
De la măgărițele care trebuie să fete în perioada următoare, vor obține un lapte premium, mai gros, mai concentrat în nutrienți, care se vinde mult mai bine și mult mai scump decât laptele normal. Este așa-zisul „colostru”, al cărui preț poate ajunge și la 160 de lei litrul. Și da, se vinde!
„Când fată (măgărița – n.r.) imediat, este laptele mult mai concentrat, mult mai plin de vitamine, este dublu față de cel din perioada următoare… Pe acesta îl vindem doar la sticluțe mici, de 250 ml, pentru că este mult mai concentrat…”, explică Dragoș care sunt avantajele laptelui premium.
În ceea ce privește recomandările specialiștilor, pentru obținerea imunității la copii și nu numai, este recomandat consumul unei cantități de 100-150 ml în fiecare dimineață, timp de 1-3 luni pe an, pe stomacul gol și apoi, o jumătate de oră nu trebuie să se consume nimic altceva.
Laptele de măgăriță se consumă crud, după ce a fost agitată sticla în prealabil. Se păstrează doar la frigider, la 3-4 grade Celsius, și are termen de valabilitate, teoretic, de 6-7 zile. Sunt însă persoane care îl consumă și după 10 zile și persoane cărora li se pare că se schimbă gustul după 4 zile.
Nu voi înșira ce conține exact laptele de măgăriță, ce substanțe și ce nutrienți. Dar voi aminti beneficiile pe care le are pentru imunitatea copiilor, împotriva infecțiilor respiratorii, este benefic pentru piele, scade colesterolul, are de 46 de ori mai multă Vitamina C decât laptele de vacă și lista poate continua.
Cei doi frați duc toată afacerea: ei au grijă de animale, ei le mulg, ei fac livrările de lapte
Dragoș și Marian Pandele din Băicoi, Prahova, au reușit să pună pe picioare o afacere care le asigură un trai decent lor și familiilor lor și au demonstrat că și afacerile începute în pandemie pot fi de succes.
Dar afacerea nu este deloc ușoară…
Mai ales că la început banii au venit mai greu, Dragoș s-a întors la muncă lăsându-și fratele singur. „Eu eram cu ele (cu măgărițele – n.r.), eu le mulgeam, eu le dădeam să mănânce. Erau zile când alergam după ele pe islaz și două ore jumate doar ca să le prind…”, povestește Marian. Așa că, Dragoș s-a întors alături de fratele său și împreună au făcut tot posibilul să trăiască doar din afacerea pe care au pus-o pe picioare.
În momentul de față cei doi recunosc faptul că încă investesc masiv și își opresc doar strictul necesar. „Cred că de anul viitor vom simți și noi un profit, că până acum am tot investit… Ne-am luat terenul nostru, ne-am făcut grajdul nostru, mai avem de făcut camera de lapte… abia de anul viitor o să începem și noi să simțim banii probabil”, spune Dragoș Pandele.
Din păcate perioadele fluctuează. Sunt perioade cu vânzări mari, în care nu fac față cererii, și aici este vorba de toamnă și primăvară, dar sunt și perioade în care cererea este slabă, ca, de exemplu, în perioada de vară. „Pe sezonul cald, când e lumea în vacanță… nu prea e cerere”, spun frații. Dar nu se plâng, înțeleg situația și se descurcă. „În toate domeniile e așa vara, nu doar la noi…”, mai adaugă ei.
Citește și: Povestea Atelierului Miideculori, înființat de două fete curajoase, care și-au dorit să facă în viață ce le place: obiecte cu suflet
Livrările în Ploiești și în București le fac ei, personal, cu mașina fermei. Este inscripționată cu sigla lor și este frigorifică. Pentru ca laptele să-și păstreze proprietățile este imperios necesar ca acesta să fie transportat în condiții optime, să stea la rece, la 3-4 grade Celsius. Și cei doi chiar respectă cu strictețe aceste reguli.
Sunt dispuși oricând, la orice oră, să meargă oricine cu laptele de la ei la testat. „Avem clienți în București, medici… în mod sigur au făcut ei teste peste teste. Noi vindem lapte natural, crud, proaspăt, neîndoit… Păi ne-ar bate Dumnezeu să facem altfel…”, spune Dragoș cu convingere.
Ferma de Măgărițe Prahova este o afacere mică, locală, dar care aduce multe beneficii oamenilor din zonă. Laptele vândut de Dragoș și Marian Pandele este de cea mai bună calitate, iar ferma lor de măgărițe deja și-a câștigat notorietatea în Prahova și împrejurimi. Mulți sunt cei care recomandă produsele lor iar faptul că businessul este unicul de acest fel din Prahova este un motiv în plus să promovăm o afacere a antreprenorilor locali.