Ploieștiul are o istorie zbuciumată. O istorie în care bisericile au dat, de altfel, numele multor mahalale de la începutul anilor 1800. Cel mai vechi lăcaș de cult din Ploiești este Biserica Domnească, ridicată în 1639 de domnitorul Țării Românești, Matei Basarab.
Una dintre cele mai vechi biserici din Ploiești a fost construită pe la 1750. Este vorba despre biserica Sfântul Nicolae Trei Brazi, care avea să poarte numele de Sfântul Nicolae, așa cum consemnează Ioan Groșescu în „Mahalalele Ploieștiului”.
Din vechea biserică se mai păstrează doar câteva elemente. Lăcașul de cult a fost dărmâmat, iar în locul lui, tot pe strada Sf. Nicolae, în prezent strada Mihai Bravu, a fost construită o nouă biserică, care însă a căzut pradă bombardamentelor din 1944.
Un an mai târziu, în 1945, în aceeași zonă a fost construită o capelă, iar biserica de astăzi a fost ridicată în 1989. Clopotnița din 1856 a fost vizată, în 2008, de lucrări de restaurare.
Citește și: Istoria mahalalelor Ploieștiului. Cum arăta orașul în urmă cu aproape 200 de ani
Biserica Domnească, monument istoric, cel mai vechi lăcaș de cult
O altă mahala a Ploieștiului a fost Tabaci cunoscută sub numele de Biserica Domnească, situată la intersecția străzilor Matei Basarab și străzile Generalul Magheru și Rovine. Biserica a fost construită în 1639 de domnitorul Țării Românești, Matei Basarab.
În cartagrafia mitropolitului Ignatie, realizată cu ajutorul preoților, este menționată „Mahalaoa Biserica Domnească, cu Biserica din zid, hramul Sfinților Apostoli, metohul Sfinții Mitropolii”, se arată în „Mahalalele Ploieștiului”.
„Din monumentul original s-au pastrat zidurile groase de pe partile laterale si din spate care au mentinut astfel si planul initial simplu dreptunghiular cu o singura absida spre rasarit.
Un asemenea plan este aproape la fel cu cel al Bisericii din comuna Gherghita, judetul Prahova, construit tot de Matei Basarab in 1641”, se precizează pe site-ul Primăriei Ploiești.
Totodată se menționează că „biserica a fost ridicată, dupa traditie, în locul unui schit foarte vechi de maici, lângă care domnitorul își avusese probabil tabăra înainte de a trece în Ardeal. În jurul acestei biserici au fost primele așezări ale orasului Ploiești și tot aici un prim cimitir”.
Potrivit Primăriei Ploiești, „În clopotnita bisericii se găsește un clopot cu inscripția „acest clopot s-a făcut de Samoil Ieromonahul la Biserica Domnească din Ploiesti, hram „Sf.Apostoli Petru si Pavel” la 1794.”
Biserica Domnească figurează pe lista monumentelor istorice, fiind unul dintre cele mai vechi edificii ale Ploieștiului.
Biserica cu hramul Sfânta Paraschiva
O altă mahala faimoasă a Ploieștiului a fost Mahalaua Sfânta Vineri, după numele bisericii care avea hramul Sfânta Paraschiva.
În „Mahalalele Ploieștiului” se precizează că „Biserica cu hramul Sfânta Paraschiva (Sfânta Vineri, din greacă) avea căutare și era susținută de enoriași, de vreme ce avea trei preoți”.
În 1828, a fost construită o nouă biserică, pentru ca în 1875, după un proiect al arhitectului Toma N. Socolescu, să înceapă construcția unui nou lăcaș de cult, sfințit în 1880, fiind pictată de Gheorghe Tattarescu.
Biserica Sfânta Vineri, situată pe strada Neagoe Basarab, a beneficiat de numeroase lucrări de restaurare, cu fonduri europene, în perioada 2016 – 2021, iar lăcașul de cult a fost inclus pe lista monumentelor istorice.
Cum ți se pare subiectul?