La nici 23 de kilometri de Ploiești, la Băicoi, pe un teren extravilan de aproximativ un hectar se întinde plantația de mure a familiei Beșteroiu. Cei care ajung aici își pot culege fructele singuri, departe de agitația marilor orașe.
Povestea plantației de mure de la Băicoi a început în urmă cu șase ani. Familia Beșteroiu, de fel din Plopeni, a decis să-și cumpere, la Băicoi, un teren extravilan, cu gândul de a înființa o plantație de mure.
„Muncim în străinătate, în Torino, de peste 25 de ani, însă ne-am gândit să revenim în țară pentru a pune pe picioare această afacere de familie.
Soțul meu s-a gândit să înființăm această plantație de mure, pentru că ne dorim să nu rămânem în străinătate, să revenim în țară.
Citește și: Un prahovean și-a transformat pasiunea pentru flori în afacere de familie. Își permite o singură săptămână de concediu pe an
Este o afacere pornită de la zero, cu banii noștri, fără niciun fel de ajutor de la stat. Pentru mure nu se dau fonduri de la APIA și nici nu există vreo altă finanțare din partea statului”, ne-a povestit Liliana Beșteroiu, în vârstă de 50 de ani.
Povestea plantației de mure din Băicoi. Fructele pot fi culese direct de clienți
În urmă cu șase ani, soțul Lilianei, după o intensă documentare, a înființat plantația de mure de la Băicoi.
Citește și: Prima recoltă de roșii din Prahova obținută, pentru al șaptelea an consecutiv, de Daniel Matei din Tomșani
Bineînțeles, ca orice afacere de familie, au existat și destule obstacole. Producția de mure depinde foarte mult de vreme. Anul trecut, din cauza ploilor, nu a fost un an prea bun, ne-a povestit Liliana.
Anul acesta, în schimb, din cauza temperaturilor ridicate, culesul fructelor a început încă de la finele lunii iulie și, cu siguranță, se va întinde până în septembrie.
Este un an mai bun, spune Liliana, care ne-a dezvăluit și cum a luat ființă plantația de mure de la Băicoi, unde clienții își pot culege singuri fructele.
Citește și: Cum a fentat un fermier din Prahova speculanții care profită acum de supraproducția de roșii și prețurile derizorii – FOTO
Povestea plantației de mure din Băicoi. Fructele pot fi culese direct de clienți
„În urmă cu șase ani, când soțul meu s-a decis să planteze mure, a încolțit ideea de a invita clienții direct la plantație, ca să aibă libertatea de a culege singuri fructele pe care le vor. Sau, cum spunem noi, să îmbine utilul cu plăcutul. Cine ajunge la noi va fi întâmpinat cu sirop de mure și pot degusta și dulceața de mure.
Cei care vin la plantația de mure au posibilitatea să petreacă, în aer liber, câteva ore, alături de cei dragi. Le lăsăm libertatea de a culege fructele de unde vor din plantație.
Citește și: Cum a ajuns să coste un kg de ceapă 10 lei la Halele Centrale din Ploiești. Explicația comercianților – VIDEO
Avem clienți care vin cu copiii din București, din Brașov, dar și din Câmpina, Breaza și Ploiești. Vin și persoane singure, dornice să guste din murelele de la Băicoi. Prețul kilogramului de mure este 13 lei, dar la final pleacă și cu o experiență deosebită”, ne-a povestit Liliana, care spune că preferă să vândă murele direct din plantație.
Programul de la plantația din Băicoi este zilnic, inclusiv în weekend, de dimineață, de la ora 08.00, până seara la ora 19.30. Locația exactă este publicată pe pagina de Facebook „Mure și Puieți”.
Povestea plantației de mure din Băicoi. Fructele pot fi culese direct de clienți
La final, Liliana ne-a povestit și care sunt avantajele unor astfel de fructe, din care se pot prepara siropuri, dar și dulceață.
Citește și: Fermierul prahovean Aurelian Ene a refuzat să vândă laptele cu 2 lei intermediarilor. Ce soluție a găsit
Bogate în vitamina K, cu puternic efect antioxidant, murele conțin și o cantitate mai mare de minerale.
În plus, câteva ore departe de agitația marilor orașe, pe plantația de mure de la Băicoi, pot reprezenta o ocazie perfectă pentru petrecerea timpului liber.
Citește și: Observatorul Prahovean a lansat o aplicație gratuită pentru știri într-un format simplu de citit
05