Aproape 600.000 de lei, echivalentul a 120.000 de euro. Atât au costat cele două podețe metalice montate recent peste Dâmbu, în dreptul străzilor Cometului și Neajlov. Comandate de Primăria Ploiești în decembrie 2021, construcția lor trebuia să fie gata în trei luni. În realitate, ele au fost montate în vara acestui an, adică după un an și jumătate de la încheierea contractului.
Acum câteva zile, Observatorul Prahovean a publicat un amplu material despre noua punte de pe strada Neajlov, din zona oborului, unde au apărut numeroase nemulțumiri ale pietonilor.
Aceștia s-au plâns de accesul dificil și de faptul că există o diferență de nivel între partea metalică și ”picioarele” de beton.
Detalii aici: O nouă ”capodoperă inginerească” marca Primăria Ploiești. Cum arată podețul metalic peste Dâmbu care a costat cât o garsonieră
Ieri, reporterii noștri au ajuns și la cealaltă punte, de pe strada Cometului, în apropiere de AFI.
Aici am descoperit aceeași structură masivă din beton, cu o rampă având o înclinație destul de mare, care face dificil accesul persoanelor cu dizabilități și chiar al bicicliștilor.
Lăsând la o parte cromatica discutabilă, am observat că pe traversele metalice de susținere a punții pietonale au apărut deja numeroase puncte de rugină.
Interesant este faptul că, în memoriul justificativ al proiectului de construire a pasarelei, este menționat că durata de viață este de 100 de ani. Vorba unui coleg, se bazează pe faptul că murim și nu mai are cine să verifice? 🙂
Reamintim că firmele care au construit cele două podețe metalice sunt S.C. SOS Service S.R.L. (lider al Asocierii) și S.C. Dineng Dev S.R.L. (asociat).
Au dat cu vopsea direct peste rugina. Normal, profilele de curata de rugina, se grunduiesc si numai dupa aia se vopsesc. E de tras la raspundere si constructorul, care a fcaut ” economie „, dar si cei care l-au controlat. Controlul ISC a fost eliminat tocmai ca sa permita asemenea mizerii.
Asta e clar doar s-a facut ca a vopsit dar cred k normal era ca fierul sa nu fie deja ruginit pana sa fie pus in ececutie asta daca era nou ,daca e recuperat cum se procedeaza e clar cel putin sablat trebuia dar exact nu sunt controlati nu face nimeni nimic bun normal.
Astia sunt Constructori si tot ei se vaita.
Avem exemple multe.
Proiectantul va dati seama ca e unul care habar nu are doar nu scotea la Licitatie si Proiectarea separat unul probabil face garduri cevanu intereseaz ape nimeni doar sa ia bani muulti
Mereu de 3 ani bataie de joc pe banii cetateanului. Primarul se duce la 1,00 noapta in control(!) la piata centrala,care are de 3 ori mai multi sefi decat este necesar. Sa se duca ziua sa vada ce confirma ,,armata” de angajati ai primariei,multi,multi,dintre care cam 30% nici nu stiu de ce vin la….servici,…..adica ,stiu…salarii babane,pe degeaba !!! Bogdaproste, Andrei !
Un capat de pasarela, cel care nu este la nivel cu solul, este un adevarat pericol fara o balustrada de protectie. Pe acolo poate „zbura” garantat unul pe bicicleta, sau vreun cetatean turmentat.
Probabil trebuie sa se accidenteze cineva, daca nu chiar mai grav, ca sa „descopere” o asa mare anomalie.
Vai de noi ce alesi, ce proiectanti, ce oras (blestemat), sau chiar locuitori.
Oare ne mai vindecam???
Buna ziua!
Ca sa nu facem comentarii gratuite și lipsite de sens, eu as ruga pe domnul ziarist sa solicite Primăriei Ploiesti in baza Legii nr. 544/2001, toate actele publice pentru acest proiect: cerințele de execuție ale Primăriei Ploiesti, proiectul tehnic de execuție avizat de expert tehnic, cartea construcției care sa conțină toate documentele – lista materialelor folosite, cantitățile, certificatele de calitate, adică cartea construcției. Dacă Primaria a solicitat sa se folosească materiale din dezmembrări nu are rost sa certam constructorul. Deci, aflam aceste date sau ne plângem degeaba și ne meritam soarta? Site-ul nu functioneaza corect, se șterg cuvintele, nu se salvează și sunt pus sa-mi dau de fiecare data, datele de contact.