- Publicitate -

Tradiții și datini din luna lui Brumar

Luna Noiembrie, numită popular “Brumar” sau “Vinicer” marchează căderea primei brume din an (“Brumar”), dar și momentul mult așteptat al fermentării și limpezirii vinului (”Vinicer”). Noiembrie este a unsprezecea lună a anului şi ultima lună calendaristică de toamnă.

- Publicitate -

Denumirea “Noiembrie” vine din latinescul “novem” (nouă), pentru că, în vechiul calendar roman, era a noua lună a anului deoarece romanii numărau anii începând cu fondarea Romei, în luna Martie, iar anul avea doar zece luni, ultima fiind Decembrie.

Principalele sărbători ale lunii Noiembrie îmbină tradițiile pre-creștine cu cele creștine și sunt împărțite de-a lungul celor patru săptămâni, fiecare dintre acestea având o denumire proprie:

Săptămâna Miriștilor (cand se fac însămânțările pentru anul următor)

  • 1 Noiembrie – Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian;
  • 5 Noiembrie – Moșii de toamnă;
  • 8 Noiembrie – Soborul Sfinților Mihail și Gavriil;
  • Săptămâna Filipilor (când lupul, simbolul dacic, își începe monta)
  • 11 Noiembrie – Sfântul Mina;
  • 14 Noiembrie – Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Filipii de toamnă.

Săptămâna Ovideniei (când se spune că dacă va fi soare, vara următoare va fi secetoasă și dacă va fi înnorat, peste an vor fi epidemii)

  • 21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • Săptămâna Andreiului (când Sfântul Apostol Andrei a călcat pentru prima dată pe pământul Daciei)
  • 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

Clăcile și șezătorile de iarnă din Postul Crăciunului:

  • 14 Noiembrie – 24 Decembrie

După finalizarea treburilor agricole, când țăranii purcedeau spre o perioadă de răgaz și odihnă hibernală, în special după Lăsata Secului de Crăciun, începea sezonul clăcilor și al șezătorilor.

Era singurul moment din an în care țăranii se veseleau și tihneau din truda îndelungată și grea de peste an.

Luna Noiembrie, aflată la trecerea dintre anotimpuri, conservă din vremuri străvechi, reminiscenţe ale unor sărbători precreştine, peste care s-au suprapus noile sărbători creştine.

În timpurile vechi, acesta era răstimpul în care, după muncile de peste an, oamenii îşi luau răgazul pentru povestit, pentru gospodărie şi pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă.

- Publicitate -

Clăcile și șezătorile erau un fel de adunări ale vetrei comunitare cu caracter activ dar și distractiv, organizate încă de la înserarea zilelor în care se putea și lucra, în una sau mai multe gospodării, locul de desfășurare fiind vestit din timp.

În Postul Crăciunului principala preocupare casnică era legată de țesut și cusut iar torsul cânepii, a inului și a lânii se făcea cu mai multă plăcere, cu mai mult spor și în condiții mult mai bune în cadrul unor vetre sătești.

Gospodarii în casa cărora avea loc întrunirea, se pregăteau cu băutură și mâncare frugală și anunțau din timp flăcăii, de mersul șezătorilor.

- Publicitate -

Casa era dereticată și se pregăteau mai multe lavițe sau scaune necesare torcătoarelor.

Era locul în care se învățau deprinderi practice dar se derulau și numeroase obiceiuri. În zilele de sărbătoare sau duminica, nu se făceau șezători.

Odată cu lăsarea întunericului, femeile porneau cu furca de tors către casa în care avea loc șezătoarea. În cazul în care șezătoarea avea drept scop întrajutorarea, după sosirea tuturor invitatelor, acestora li se distribuia în mod egal cantitatea pe care o aveau de tors în acea noapte.

- Publicitate -

Când claca sau șezătoarea era doar un simplu prilej de întrunire comunitară, fiecare își aducea de acasă ceea ce avea de tors.

După ce participantele își primeau „partea” pentru crearea unei atmosfere plăcute, ele erau servite cu un păhărel de țuică îndulcită, de obicei, cu miere de albine.

Claca sau șezătoarea odată începută, participantele făceau schimb de informații referitoare la viața cotidiană din sat și comentau evenimentele cele mai importante petrecute în propria comunitate sau în localitățile învecinate.

- Publicitate -

Fetele tinere erau însoțite la șezătoare de mamă sau de bunică. În cadrul șezătorilor, niciodată nu se coseau cămăși.

Acest lucru era făcut de fiecare persoană, în propria casă. Apoi se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cânta sau se rosteau balade, nestemate folclorice ce s-au păstrat până în zilele noastre.

În acest mod fetele erau integrate și consacrate în colectivitatea femeilor, începând să-și însușească, cu această ocazie, deprinderi practice și spirituale.

- Publicitate -

În vechime oamenii erau de omenie, nu stăteau pe gânduri când era vorba să ajute pe cineva.

În timpul clăcilor se dezvăluiau aspectele și înțelesurile ritualice ale sărbătorilor populare și se învăța comportamentul individual.

În șezătorile ce aveau loc înaintea Crăciunului și a Anului Nou, se învățau și se repetau colindele și urăturile și se discuta în amănunt despre buna pregătire a acestor sărbători.

La un moment dat, lucrul înceta, participantele fiind servite cu diferite preparate de către gazdă, în funcție de starea sa socială sau de posibilitățile sale materiale. Se mâncau boabe de porumb fiert, nuci, fructe uscate și alune.

Flăcăii, știind din timp locul de desfășurare al șezătorilor, cutreierau în grupuri însoțite de muzicanți, pe la toate casele unde aveau loc astfel de întruniri.

De multe ori ei se organizau de cu seara, repartizându-se pe case, în așa fel încât, către sfârșitul șezătorii, ei să apară cu muzica pentru a înveseli atmosfera.

La intrarea acestora în casă, munca era abandonată. Muzicanții își ocupau locurile prestabilite și începeau să interpreteze melodii de joc.

Fetele și chiar femeile erau invitate la joc de către flăcăi, unele dintre fete jucând acum pentru prima dată, iar cele mai tinere dintre ele învățau pașii de joc. Atmosfera creștea în veselie și bună dispoziție.

Jocul era alternat cu multă dibăcie cu perioadele de pauză, când cei prezenți erau serviți cu mâncare și băutură, și cu cele de lucru, când se spuneau glume și snoave.

Șezătorile, desfășurate în toată plenitudinea lor până târziu, prin anii ’60, se constituiau într-o adevărată instituție socială și erau o formă de întrajutorare comunitară dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă.

Chiar dacă se desfășurau în perioada Postului Crăciunului, aspectul distractiv era tolerat deoarece în cadrul lor erau învățate colindele și urăturile ce urmau să fie rostite în timpul sărbătorilor de iarnă.

Astăzi vedem sărbătorile cu ochii omului modern. Nu mai știm de șezători, nu mai facem mâncare de prune, nu mai dăruim colaci și nuci, nu mai postim.

Țesutul mai este cunoscut doar de câteva bătrâne. Nu se mai gătește în oale de lut sau în ceaunul de tuci de pe pirostrii.

Ce era pe vremea bunicilor, nu mai este prezent. A pătruns noul!

Provocarea observatorul prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Află cum poți sprijini campania de informare publică a colegului Mihai Nicolae

Colegul nostru, Mihai Nicolae, s-a aflat astăzi în a patra zi a campaniei sale de informare a cetățenilor despre starea critică în care se...

Noi mărturii ale foștilor angajați ai firmei SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, acuzată că a „țepuit” salariații și clienții: „Managerul mă punea...

După publicarea articolului Foști salariați ai firmei de construcții SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, reclamă faptul că au fost țepuiți. Angajator: „nu...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Află cum poți sprijini campania de informare publică a colegului Mihai Nicolae

Colegul nostru, Mihai Nicolae, s-a aflat astăzi în a patra zi a campaniei sale de informare a cetățenilor despre starea critică în care se...

Noi mărturii ale foștilor angajați ai firmei SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, acuzată că a „țepuit” salariații și clienții: „Managerul mă punea...

După publicarea articolului Foști salariați ai firmei de construcții SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, reclamă faptul că au fost țepuiți. Angajator: „nu...

Electrica Furnizare își disperă clienții! Facturi întârziate și ”încărcate”

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au discutat la Observatorul Prahovean LIVE despre facturile emise cu întârziere de Electrica, dar și despre...

De ce merită să investești în decorarea locuinței cu piatră naturală. Care sunt avantajele

Într-o lume în care sustenabilitatea și durabilitatea devin criterii esențiale în alegerile noastre cotidiene, piatra naturală se distinge ca o opțiune preferată pentru amenajări...

Cum au fost sancționați poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să comită tragedia de la 2 Mai

În vara anului trecut, Vlad Pascu, un șofer drogat, a provocat un accident rutier în zona Stațiunii 2 Mai. În urma impactului, au murit...
Emisiuni
- Publicitate -

Se asfaltează Bulevardul Castanilor. Cum vor circula șoferii

Primăria Ploiești anunță că vineri, 29 martie, vor fi reluate lucrările de reparație la Bulevardul Independenței. În prima etapă se va turna stratul de asfalt...

Scandal monstru la o școală din Ploiești. Ce s-a întâmplat după ce s-au certat două eleve

Incident la Școala Candiano Popescu din Ploiești. În această dimineață, o femeie a sunat la 112 să anunțe că fiica sa fost agresată verbal...

Pensionarii cu pensii de până la 3500 de lei vor beneficia de gratuitate la transport în Ploiești

Pensionarii cu pensii de până la 3500 de lei vor beneficia, începând cu 1 aprilie 2024, de gratuitate la transportul în comun în Ploiești....

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, prelungirea perioadei în care tarifele polițelor asigurărilor de răspundere civilă auto rămân plafonate. ”Măsura este necesară pentru a...

Domnule Volosevici, ce faci dacă te surprinde un cutremur la spitalul Schuller?

Zilnic, între orele 13 și 14, colegul și prietenul Mihai Nicolae îi invită pe ploieștenii care trec prin  fața sediului Primăriei să se oprească...
Emisiuni
- Publicitate -