Spitalul de Pediatrie Ploiești a demarat o anchetă internă, după ce mai multe mămici au reclamat timpii de așteptare prea mari petrecuți cu copiii bolnavi în fața Compartimentului de Primiri Urgențe. Conducerea spitalului spune că situația este cauzată și de faptul că la Urgențe se prezintă părinți cu copii a căror stare de sănătate nu este atât de gravă, „cei mici putând fi tratați în ambulatoriu sau chiar la medicul de familie”.
După ce mai mulți părinți au reclamat faptul că sunt nevoiți să stea cu orele în fața CPU pentru a le fi tratați copiii, mulți dintre ei îndreptându-se către sistemul privat, conducerea Spitalul de Pediatrie Ploiești anunță că a demarat o anchetă.
Managerul unității, Anca Miu, a emis următorul punct de vedere cu privire la cele reclamate:
„Pentru a vă lămuri cauza generatoare a unei astfel de situații, trebuie să vă precizăm că, la nivelul CPU, se prezintă atât pacienți a căror stare de sănătate poate necesita intervenție salvatoare de viață, cât și pacienți a căror stare de sănătate nu reprezintă urgență și ar fi permis prezentarea în ambulatoriu sau chiar la medicul de familie.
În toate cazurile se aplică, fără excepție, Protocolul național de triaj al pacienților pentru prioritizarea urgenței. Pacienții sunt avertizați prin afiș că există posibilitatea creșterii timpului de așteptare dacă, din punct de vedere medical, cazul nu reprezintă o prioritate imediată.
Numărul pacienților care se prezintă în departamentele de urgență este în continuă creștere, iar capacitatea acestora de a asista pacienții cu afecțiuni acute este constantă.
Din acest dezechilibru s-a născut necesitatea utilizării unui sistem care să permită sortarea rapidă și eficientă a pacienților, astfel încât aceștia să beneficieze de o alocare corectă a resurselor disponibile, în funcție de afecțiunile pentru care se prezintă la urgențe.
Protocolul de triaj a fost instituit tocmai pentru că se înțelege că așteptarea este sau poate deveni cel mai supărător element, pe care anumiți părinți ai pacienților minori îl acceptă cu multă greutate, fiind generator de situații conflictuale și dificil de soluționat”, precizează managerul Anca Miu.
Cu referire la situația semnalată de un grup de părinți, care, pe 4 iunie, au fost nevoiți să aștepte cu copiii bolnavi chiar și patru ore în fața CPU, „fără ca nimeni să ne bage în seamă”, același manager face următoarele precizări:
„ În acea zi, la CPU s-au prezentat 143 de pacienți minori în 24 de ore, ceea ce înseamnă că timpul alocat consultului fiecărui pacient ar fi fost limitat la 10 minute. Însă intervenția medicală nu poate fi limitată la un anumit număr de minute, fiecare caz având particularități proprii. Continuitatea activității medicale a fost asigurată cu personal medical, prin linia de gardă. Astfel, în structura de urgențe, au fost prezenți simultan doi medici, unul pentru urgențe pediatrice, unul pentru urgențe chirurgicale și asistenți medicali, conform normativului aprobat și s-au efectuat investigații/ radiografii pentru un număr de 110 pacienți minori.
În CPU, pentru un singur pacient sunt necesare următoarele activități medicale: triajul, examinarea, investigații radiologice, investigații ecografice, investigații de laborator analize medicale, tratamente specifice simptomatologiei prezentate, toate necesitând alocarea de timp suplimentar.
Pentru a stabili cu exactitate veridicitatea acuzațiilor, la nivelul unității a fost demarată o anchetă internă”, mai precizează conducerea Spitalului de Pediatrie Ploiești.