- Publicitate -

Nu asta am votat! Ploieștiul va pierde fonduri europene de 100 de milioane de euro iar subiectul este TABU în primărie

În mandatul unuia dintre cei mai antipatici edili ai Ploieștiului, Adrian Dobre, primăria a depus zeci proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Valoarea cumulată a acestora – peste 300 de milioane de euro! Între timp s-a schimbat administrația, iar sutele de milioane de euro din fonduri europene sunt acum în mare pericol de a fi pierdute de către municipalitatea ploieșteană condusă de noul primar, Andrei Volosevici, secondat de viceprimarii Daniel Nicodim și Magdalena Trofin. În plus, există riscul restituirii sumelor decontate pe unele proiecte, precum și al plății unor despăgubiri ori penalități.

- Publicitate -

UPDATE Documentul prin care Primăria Ploiești este somată să ia măsuri pentru a nu pierde 100 de milioane de euro!

De unde știm asta?
Nu de la primărie, cum ar fi normal, ci de la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia. Printr-o adresă trimisă săptămâna trecută, agenția îl somează pe primarul Andrei Volosevici ca până la data de 23.07.2021 (vinerea viitoare), să comunice situația fiecăruia dintre cele 22 de contracte cu finanțare europeană.

ADR atenționează că ”pentru multe din ele există posibilitatea nefericită a neimplementării, implicit a pierderii finanțării și a returnării sumelor care v-au fost virate prin rambursări/cereri de plată”. Interesant este că în cele nouă luni care au trecut de la preluarea mandatului de către noua administrație nimeni nu a scos un cuvânt referitor la situația finanțărilor proiectelor pe fonduri europene. Ne referim, desigur la primarul PNL și viceprimarii PNL și USR. De remarcat că situația de criză nu a fost semnalată nici în ședințele de consiliu local.

Pe surse, am aflat adresa ultimativă de la ADR este ultima dintr-un lung șir de atenționări ignorate de conducerea primăriei. De asemenea, am aflată că, în afară de primar și viceprimari, situația de criză este foarte bine cunoscută de atât specialiștii din aparatul tehnic al primăriei, cât și de câțiva dintre consilierii locali, chiar dacă, oficial, toți ridică acum din umeri!

Cine sunt consilierii locali din comisia buget finanțe

Întrebat de observatorulph.ro dacă știa de această situație, consilierul local Paul Palaș a declarat: ”Aud acum, de la dvs., pentru prima dată, de această criză. În calitate de consilier local și președinte al comisiei de buget finanțe nu am fost informat. Cred că ar trebui convocată de urgență o ședință de consiliu local prin care să aprobăm prelungirea termenelor de execuție a proiectelor dacă legal este posibil acest lucru, astfel încât să nu pierdem fondurile europene pentru că ar fi mare păcat pentru acest oraș”. Din comisia de buget finanţe, control, administrarea domeniului public şi privat, studii, strategii și prognoze mai fac parte consilierii Sîrbu-Simion Gheorghe, Simionescu Radu, Tonsciuc Mihai și Agapie Anca.

- Publicitate -

Câți bani câștigă Milena Perpelea, șefa serviciului de implementare a proiectelor europene din Primăria Ploiești

Potrivit organigramei Primăriei Ploiești, de gestionarea proiectelor pe fonduri europene se ocupă Direcția de Relații Internaționale,  iar șef serviciu proiecte cu finanțare internațională este Milena Perpelea. Aceasta are în subordine un compartiment cu opt posturi de manageri de proiecte! De ce nimeni din această direcție nu a suflat o vorbă despre criza proiectelor pe fonduri europene de la Ploiești?! O întrebare la care, probabil, nu vom primi un răspuns prea curând… Potrivit ultimei declarații de avere, din 2020, a șefului din Primăria Ploiești care se ocupă de proiecte europene, Milena Perpelea deține trei terenuri la Păulești, Băicoi și Valea Doftanei, un apartament în Ploiești, două autoturisme, iar din salariu a câștigat suma de 82.254 lei!

În mod surprinzător având în vedere valoarea uriașă a sumei puse în pericol – aprox. 95.000.000 de euro fonduri nerambursabile, toți au ales să pună batista pe țambal și să nu aducă în discuție situația de criză. Despre ce proiecte este vorba?

- Publicitate -

Lista investițiilor aflate în pericol de a nu fi realizate
Pe lista proiectelor de investiții cate au primit aprobare la finanțarea din fonduri europene figurează:
– modernizarea străzii Grigore Cantacuzino prin lărgirea la patru benzi a tronsonului dintre Șoseaua Vestului și ieșirea spre Parcul Industrial unde se produc frecvent ambuteiaje,
– lucrări de anvelopare de blocuri și unități de învățământ precum Grădinița 23, Liceul Tehnologic Sf Apostol Andrei, Școala George Coșbuc,  Colegiul Național A. I. Cuza),
– modernizarea sistemului de iluminat public (pe traseul tramvaiului 101 și 102),
– realizare unui terminal multi-modal în locul mizeriei de autogară improvizată de ani buni pe strada Găgeni,
– reabilitarea depoului de tramvaie,
– realizarea unui drum de legătură între Gara de Sud și cea de Vest,
– modernizarea cartierelor Râfov și Pictor Rosenthal,
– construirea unei grădinițe noi pe strada Poștei.

Ei bine, în lipsa contractelor încheiate cu constructorii, toate aceste proiecte se află în riscul de a pierde finanțarea. Să facem puțină istorie recentă.

Adrian Dobre: ”Las următorului primar al Ploieștiului proiecte de 300 de milioane de euro”
Într-un mandat cu puține realizări notabile, fostul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, s-a lăudat cu întocmirea a numeroase proiecte pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 300 de milioane de euro.

- Publicitate -

Dobre a și transmis într-o conferință de presă, pe final de mandat, că lasă moștenire viitoarei administrații zeci de proiecte cu finanțare europeană aprobată, care vor schimba radical fața orașului. ”Am atras fonduri europene de peste 200 milioane de euro (plus alte 100 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare) și s-au putut face proiecte care vor dezvolta orașul.

Cele 300 de milioane, obținute prin fonduri europene sau alte finanțări, reprezintă întreg bugetul Ploieștiului pe 3 ani de zile. Asta ca să existe un ordin de comparație, importanța acestor sume și efortul depus. Las, așadar, următorului primar proiecte pe care doar să le execute și desigur să le inaugureze, o moștenire frumoasă, spun eu” a fost mesajul celui care ocupă acum funcția de administrator public al Municipiului Câmpina.

La vremea respectivă, cei mai mulți au zâmbit sceptic și l-au suspectat pe Dobre de populism ieftin înaintea campaniei electorale. Ei bine, fostul primar nu se lăuda, ci expunea realități care au început să se contureze sub forma unor proiecte pentru care a început să fie acordată finanțarea. Cum a ajuns primăria Ploiești în această situație dezastruoasă pentru oraș?

- Publicitate -

Ei bine, noile autorități locale conduse de primarul Andrei Volosevici și viceprimarii Nicodim și Trofin nu au încheiat până acum contractele pentru lucrările de executare a investițiilor. Din acest motiv, așa cum spuneam, nu doar că există pericolul real al pierderii finanțării, ci primăria va fi obligată să returneze și sumele virate deja în contul investițiilor, cum ar fi costurile uriașe ale proiectării și taxele către consultant, de exemplu.

Contactat de Observatorul Prahovean, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a declarat: ”Din păcate, am ajuns în această situație din cauza exploziei prețurilor materialelor de construcții. Deși au câștigat licitațiile, firmele refuză să semneze contractele pentru că dacă nu vor fi actualizate prețurile vor ieși în pierdere.

În situația noastră se află toate primăriile. Această problemă trebuie rezolvată urgent de executiv și apoi armonizată cu legislația privind finanțările europene”.

- Publicitate -

Referitor la această declarație, nu putem să nu subliniem faptul că aceasta este singura declarație publică făcută de primarul Volosevici pe tema problemelor legate de finanțare. Timp de nouă luni, de la preluarea mandatului și până în prezent, tema pur și simplu nu a existat pe agenda publică a acestuia sau a viceprimarilor săi, Nicodim și Trofin.

Ca să vă dați seama ce pierdem aflați că…
Bugetul de investiții al Ploieștiului este anul acesta de numai 2,5 milioane de euro. Ratarea celor aproximativ 95.000.000 de euro fonduri nerambursabile înseamnă că orașul ar putea bugetul de investiții pe aproape 40 de ani.

Nimeni din administrație și mediul politic local nu pare să înțeleagă pierderile de pe orizontală suportate de întregul oraș și bugetul local. Ne referim la materia primă, forța de muncă, micile afaceri care s-ar fi dezvoltat cu acești bani, la taxele aferente etc.

Lor le adresăm următoarea întrebare: gândiți-vă la ce ar putea însemna pentru oraș o injecție de 95.000.000 de euro fonduri nerambursabile în doar câțiva ani. Nu credeți că este momentul unei mobilizări exemplare pentru a nu rata această oportunitate?

 

 

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

5 COMENTARII

  1. Ca de obicei nimeni nu e responsabil, nimeni nu stie nimic, daca nu era articolul acesta publicat nici ca stia cineva de asa ceva…mai mult ne trezeam ca avem de plata impozite si taxe mai mari ca sa returnam banii deja chelutuiti.

    Le-as fi taiat cu 50% salariile pentru ca nu si-au facut treaba. Practic, din banii nostri, tinem in functii bine platite niste oameni incompetenti si iresponsabili…
    oameni numiti politic, care nu au nici o treaba cu postul pe care-l ocupa.

  2. Decit mizeria de legatura Gara Vest – Gara Sud proiectata de Ganea (o singura banda pe sens, comuna cu tramvaiul – pentru ca nu se puteau reloca utilitatile, raspunsul idiot al unui idiot pus aum sef la ADI) mai bine nu. Luata treaba de la capat cu profesionalism.

  3. Un referendum pentru demiterea primarului si a consiliului local. Este strict o problema polititca. Atata timp cat ei stiu ca stau pe scaune 4 ani si dupa aia sunt lucruri care se uita sau vin din nou cu justificari si povesti de adormit votantii nu isi fac treaba. Cu toate ca vad ca dupa 4 ani de dezastru si incompetenta liberala au votat tot un liberal ceea ce spune multe despre ploiesteni.

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Concert special la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești

Prima seară simfonică a lunii decembrie de la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești aduce în fața spectatorilor un program extraordinar, o călătorie muzicală de...

Au fost reținute trei persoane implicate în înjunghierea unui tânăr pe un patinoar din Ploiești. Alți doi complici sunt cercetați

În seara zilei de 2 decembrie, în jurul orei 21.00, un tânăr de 20 de ani a fost înjunghiat pe patinoarul amenajat în parcarea...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Concert special la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești

Prima seară simfonică a lunii decembrie de la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești aduce în fața spectatorilor un program extraordinar, o călătorie muzicală de...

Au fost reținute trei persoane implicate în înjunghierea unui tânăr pe un patinoar din Ploiești. Alți doi complici sunt cercetați

În seara zilei de 2 decembrie, în jurul orei 21.00, un tânăr de 20 de ani a fost înjunghiat pe patinoarul amenajat în parcarea...

Amenzi mai mari pentru fumători. Senatorii au votat proiectul

Fumătorii riscă plata unor amenzi mai mari, conform unui proiect de lege votat deja de senatori. Potrivit proiectului, inițiat de mai mulți parlamentari PSD și...

Cât timp scutești dacă circuli cu viteză peste limita legală și faci depășiri în stil ”slalom” . Merită riscul?

Viteza excesivă, combinată cu depășirile periculoase, de tip ”slalom”, reprezintă o pondere importantă în cauzele producerii unor accidente rutiere grave. Dacă mai adăugăm și...

Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae. Legenda darurilor pentru copii

Sărbătoarea de Sf. Nicolae este așteptată de cei mici, care, conform obiceiului, primesc daruri în ghetuțe. Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe...
Emisiuni
- Publicitate -

Elevii navetiști din Prahova nu mai pot cumpăra nici măcar abonamente, ci doar bilete. Explicația transportatorilor

Peste 11.000 de elevi navetiști din Prahova au rămas de la 1 decembrie fără transport gratuit, deși legea prevede ca ei să beneficieze de...

Mașină răsturnată marți dimineață pe DN1A, la Coada Malului [VIDEO]

Traficul rutier pe DN1A, sensul de mers Vălenii de Munte-Ploiești, s-a desfășurat cu dificultate marți dimineață din cauza unui eveniment rutier. Șoferul unui autoturism a...

Angajări în instituțiile publice din Prahova. Posturile disponibile

Mai multe locuri de muncă sunt disponibile în această perioadă în instituțiile publice din Prahova. Majoritatea anunțurilor de angajare vizează ocuparea posturilor vacante din...

Criză de profesori la Școala de Poliție din Câmpina, unde predarea se face în sistem TV

„Numărul de profesori este insuficient în momentul acesta, pe anumite perioade, pe anumite materii”, a declarat Vasile Tache, comandantul Școlii de Agenți de Poliție...

Un copil de 13 ani a murit după ce a căzut de la etajul nouă al unui bloc din Iași

Tragedie într-o localitate din județul Iași. Un minor în vârstă de 13 ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul nouă...
Emisiuni
- Publicitate -