fbpx

Prezență cotidiană mai ales pentru ploieștenii care locuiesc în zona de est a municipiului, pârâul Dâmbu s-a dovedit a fi o piatră de încercare pentru mulți edili. La inundațiile din 2005, firicelul de apă s-a transformat  într-un adevărat pericol, pentru cei care locuiesc în zona Gării de Nord. Însă istoria s-a uitat repede, iar promisa ecologizare și regularizare a pârâului Dâmbu a devenit numai un subiect electoral.

Chiar dacă mulți spun că Dâmbu este numai un firicel de apă, iar alții au crezut că pot să-l transforme într-o oază de agrement, cu ambarcațiuni în toată regula, realitatea este că de ani buni, la Ploiești, s-a promis ecologizarea și regularizarea pârâului. Promisiune trecută numai în documente, care niciodată nu a mai fost pusă în practică.

Exproprieri pentru firul de apă

În 2002, Consiliul Local a aprobat valoarea despăgubirilor ce urmau să fie acordate pentru exproprieri, în vederea executării lucrărilor de investiții „Regularizare și reprofilare pârâu Dâmbu”. La acea dată s-a vorbit despre exproprierea a două terenuri și a împrejmuirilor aferente care aparțineau societăților SC Comcereal și SC Autotrans Taxi Marfă, precum și a unei construcții și a unui teren care aparțineau unei persoane fizice. În același an, 2002, a fost elaborată Agenda Locală 21, document care viza dezvoltarea municipiului Ploiești. La capitolul proiecte identificate pentru perioada 2002 – 2012, pârâul Dâmbu reprezenta o prioritate. Prioritate care, precum un balon, s-a dezumflat. Întotdeauna scopul a fost nobil: respectarea legislației de mediu și gospodărirea apelor, salubrizarea și ecologizarea zonei riverane, evitarea inundațiilor în perioada viiturilor care se produc ca urmare a configurației albiei, asigurarea descărcării apelor pluviale de pe raza municipiului prin intermediul deversărilor din rețeaua de canalizare... Care ar fi fost investițiile? Regularizarea pârâului Dâmbu ar fi însemnat consolidarea de maluri și reprofilarea albiei pe 8.600 de metri... La acea dată s-a vorbit de un cost estimativ al proiectului în valoare de 17.403.000 euro, durata de finalizare fiind estimată la 7 ani, în acest sens fiind realizate studii de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție, ba chiar și caietul de sarcini, documentație care exista încă din 1999. 

Dâmbu, în strategia de dezvoltare

Iar dacă acesta credeți că este singurul document în care se vorbește despre o astfel de lucrare vă înșelați amarnic. La inundațiile din 2005, când locuitorii municipiului din apropierea Gării de Nord s-au trezit cu apă în casă, oficialitățile au promis că situații de acest fel nu se vor mai repeta. În urmă cu șapte ani, 33 de case au fost afectate de revărsarea pârâului Dâmbu. Podul de legătură dintre străzile Nămoloasa și Berzei a fost înfundat cu resturi vegetale și deșeuri menajere, iar canalizarea de pe strada Robănești a fost inundată. Au fost afectate imobilele de pe strazile Bogdan Vodă, Petriceicu Vodă, Poieniţei, August Treboniu Laurian, Lăutari, Negurii, Radu cel Mare, Harpei, Florari, Arborilor, Pârâului, Moara Nouă, Teiului şi Doaga. Iar acestea nu sunt povești, ci sunt realități care fac parte din viața ploieștenilor. În același an, rapid, a fost consolidat podul de la Gara de Nord. Cu atât s-au ales locuitorii din zonă, dar și pârâul Dâmbu. Doi ani mai târziu, aleșii au elaborat Strategia de dezvoltare a Ploieștiului 2007 - 2025, document în care se arată că una dintre direcțiile majore de „dezvoltare” va fi influențată de „patru clase de investiții de capital realizate la nivelul infrastructurii urbane”, printre care și „realizarea centurii de transport auto pe traseul Gara de Sud – Gara de Vest – Gara de Nord – cartier Râfov – Gara de Sud, însoțită de lucrările de ecologizare și regularizare a pârâului Dâmbu”.

Dâmbu, tărâmul buruienilor și broaștelor

Cine a avut curiozitatea să treacă în aceste zile pe lângă pârâul Dâmbu a putut să vadă că firicelul de apă este mai mare. A plouat în ultima vreme, iar acest lucru se vede și în debitul pârâului. Apa își croiește însă drum cu greu printre buruienile crescute de-a valma de o parte și de alta a albiei. În zona Oborului, chiar dacă reprezentau o prioritate, cele două poduri pe sub care trece pârâul nu sunt refăcute. Unul dintre ele, chiar dacă a fost oarecum îngrădit și în prezent permite numai accesul pietonal, reprezintă un adevărat pericol. Infrastructura podului s-a deteriorat într-atât încât s-a format o imensă gaură în cimentul care, pe vremuri, reprezenta o cale de acces pentru mașini. Doamne ferește să nu pice un om acolo, pentru că nimeni nu s-a gândit să îngrădească în vreun fel groapa. Spre deosebire de alți ani, nu sunt multe gunoaie în zonă, însă nici ecologizat nu este singurul pârâu al Ploieștiului. Plin de buruieni și de broaște, Dâmbu așteaptă investițiile promise de mai bine de un deceniu. Probabil, autoritățile, oricare au fost ele și vor mai fi de acum încolo, se gândesc ca Dâmbu să devină subiect de documentar Discovery... Cine știe dacă nu cumva planul ascuns este ca, peste alți zeci de ani, Dâmbu să fie transformat într-o mică juglă cu vegetație luxuriantă. Barem dacă nu a fost transformat în fluviu, cu ambarcațiuni, cum își dorea pe vremuri un ales local, măcar junglă să fie...

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg