Spitalul CFR Ploiești are nevoie de sprijin. Situația este la limită în spitalul declarat cel mai curat din țară

0

Într-un sistem medical în colaps, Spitalul CFR Ploiești este excepția, iar asta se întâmplă datorită unei echipe care nu a stat la mila nimănui, găsind mereu soluții de finanțare.

Cu toate acestea, chiar și Spitalul CFR a ajuns la limită, fiind unitate medicală suport covid.

Ce înseamnă asta, în raport cu distribuția pacienților infectați sau cu cea a suspecților? Spitalul CFR Ploiești preia cazurile pacienților infectați care nu au evoluții grave. Aceștia din urmă sunt preluați de către SJU Ploiești, unde din informațiile ObservatorulPH situația este foarte gravă, joi dimineața fiind la UPU 46 de suspecți, pe care spitalul nu are unde să-i mai ducă.

Revenind la Spitalul CFR, acesta are 62 de paturi doar pentru cei infectați, din care joi dimineața erau ocupate 54. Directorul medical al unității, dr. Irinel Totolici, ne-a precizat că se așteaptă ca, în foarte scurt timp, ”și cele 8 paturi rămase să se ocupe, nu de alta, dar avem alte 14 paturi cu supecți și toate sunt deja ocupate.” 

Spre deosebire de alte unități medicale, Spitalul CFR Ploiești este în subordinea Ministerului Transporturilor, care a asigurat fondurile pentru activitatea curentă, respectiv pentru profilul spitalului. Și banii de la CJAS au fost virați la timp, însă acest spital nu primește sprijin suplimentar de la autoritățile locale. Din păcate, profilul spitalului s-a schimbat, fiind de câteva luni suport covid. Asta înseamnă că și cheltuielile au crescut considerabil: echipamente de protecție, măști, viziere, mănuși, toate de unică folosință, plus dezinfectanți și tot felul de proceduri medicale suplimentare depășesc acum posbilitățile financiare ale spitalului.

CFR-ul nu a fost privilegiat ca alte unități medicale, neprimind fonduri care să acopere cheltuielile specifice perioadei. După cum spuneam, echipa de acolo a făcut ca acest spital să fie desemnat ”cel mai curat spital din România”, având la bază un studiu făcut exclusiv cu ajutorul pacienților. Se pare că aprecierea nu ține de cald prea mult, fiind doar o recompensă morală pentru cei de acolo.

Ar ai fi de menționat că, la începutul stării de urgență, când campania ObservatorulPh a capacitat sume considerabile din donații și sponsorizări, sume care au mers direct către spitalele din Prahova, alături de echipamente și consumabile, Spitalul CFR Ploiești a fost primul care a răspuns la solicitarea noastră de a fi făcute publice toate cheltuielile. Le-am publicat AICI.

Așa se face că am apreciat în mod deosebit transparența conducerii Spitalului CFR, fiind însă dezamăgiți profund de alte unități medicale. Este și motivul pentru care acum am acceptat să facem acest apel, deși știm foarte bine că un astfel de demers stârnește și reacții negative vehemente din partea unui segment al comunității, însă considerăm că tocmai o astfel de unitate trebuie sprijinită la nevoie, o unitate medicală care merită.

Și dacă în linii mari cheltuielile de funcționare sunt acoperite din resurse proprii, problemele sunt la consumabilele specifice Covid 19, respectiv măști, viziere, combinezoane, dezinfectanți. Cei care doresc să sprijine Spitalul CFR Ploiești, pot contacta administrația la numărul de telefon 0244 593 233.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău