Cum a reușit o ploieșteancă să convingă autoritățile să ia măsuri împotriva ambroziei. FOTO

0
WhatsApp_Image_2019-08-28_at_13.00.34_8a834.jpeg

WhatsApp_Image_2019-08-28_at_13.00.34_8a834.jpeg

Cristina Toma Cochinescu este unul dintre ploiestenii care sufera din cauza ambroziei, la fel ca o mare parte dintre locuitorii orasului. Printre zonele cele mai afectate se numara cartierul Mitica Apostol, manifestarile alergiei la aceasta buruiana luand amploare pe an ce trece.

Este motivul pentru care Cristina Toma Cochinescu a decis sa se implice activ pentru eradicarea ambroziei din orasul natal. In acest scop a constituit grupul de Facebook „Stop ambroziei in Ploiesti” unde a scris urmatoarele:

„Stop ambroziei în Ploieşti! Acest mesaj se adresează nu doar persoanelor care suferă din cauza ambroziei, ci tuturor acelora care au în familie sau cunosc cel puțin o astfel de persoană.

Manifestările alergiei la ambrozie se accentuază de la an la an, iar numărul persoanelor afectate creşte vertiginos. Ca simptome, aş enumera strănut, usturime a căilor respiratorii, mucozități, iritarea gravă a ochilor, amețeală, somnolență, nas înfundat, respirație îngreunată, aproape imposibilă pe parcursul nopții, ore nedormite, toate la un nivel accentuat. Asta în cazul meu, care este unul uşor. În situații mai grave, manifestările culminează cu declanşarea astmului şi, în cel mai rău caz, cu decesul.

Ambrozia a suferit mutații genetice în ultimii ani, care fac posibil ca oameni care nu au fost afectați până acum, să manifeste şi ei simptome ale alergiei.

În unele zone, ambrozia atinge 4 metri! Am vazut asta cu ochii mei într-o zonă pe care o frecventez des şi pe care nu am cum să o evit. Din fericire, de anul trecut avem atât o lege ce reglementează combaterea ambroziei (Legea nr.62/2018), cât şi norme metodologice de aplicare a legii. Din nefericire, acestea nu se aplică.

De aceea, am decis ca anul acesta să îndeplinesc toate formalitățile pe care legea mi le permite sau mă îndreptățeşte să le întreprind pentru ca această buruiană să dispară din Ploieşti. Odată găsită calea pentru ca acest lucru să poată fi înfăptuit, ea va putea fi aplicată cu uşurință şi în alte zone din Prahova.

Ce poți face tu?

1. Aderă la lista de semnături de care mă voi ocupa să ajungă la autoritãțile competente;

2. Înscrie-te ca voluntar pentru momentul în care va fi nevoie să identificăm zonele cu ambrozie;

3. Stai cu ochii pe această postare, unde voi actualiza starea demersurilor şi rezultatele acestora;

4. Nu în ultimul rând, cere-mi o listă de semnături pentru a o completa de către prietenii tăi.

În cadrul acestei postări voi face cunoscute demersurile înfăptuite până acum, precum şi urmarea acestora”.

Mai mult decat atat, in dimineata zilei de 28 august, cand manifestarile alergiei au inceput sa devina tot mai agresive, Cristina Toma Cochinescu a decis sa sesizeze toate autoritatile competente.

In acest sens, ea a reusit ca, intr-un timp extrem de scurt, de numai doua ore, sa determine institutiile abilitate sa isi trimita reprezentantii in cartier.

In tot acest timp, cetatenii orasului au inceput sa trimita solicitari pentru completarea listelor semnate de ploiestenii care doresc sa se alature demersului Cristinei pentru eradicarea ambroziei. 

Iata rezultatul implicarii Cristinei Toma Cochinescu, care este și vicepreședintele Asociației Prahova în Acțiune, din aceasta dimineata:

„Am făcut primul pas: autoritățile competente (SGU, Regia Autonomă de Servicii Publice din cadrul Primăriei, precum şi reprezentandul Comisiei întrunite la nivelul Prefecturii Prahova, prin Direcția Agricolă) s-au deplasat astăzi în cartierul Mitică Apostol pentru a identifica zonele cu ambrozie şi pentru a stabili atribuțiile ce revin fiecărei instituții în parte. De asemenea, reprezentantul Direcției Agricole va sesiza şi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru eraducarea ambroziei de pe marginea DNA1. În acelaşi sens, Poliția Locală va întreprinde măsurile pentru informarea şi sancționarea persoanelor fizice care dețin terenuri cu ambrozie. În Cartierul Mitică Apostol nu este necesară cartarea, având în vedere faptul că ambrozia este prezentă pe toate străzile acestuia. Recomand tuturor cetățenilor oraşului Ploieşti implicarea activă. Iată că se poate!”, ne-a transmis Cristina.

FOTO

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău