Incendiile din ultima perioadă (Pleașa și Mimiu), în care au ars cantități industriale de mase plastice și uleiuri minerale, au generat o stare deplin justificată de îngrijorare în rândul populației. În cele care urmează, vom explica pe înțelesul tuturor, ce substanțe sunt eliberate în atmosferă, cu prilejul unor astfel de arderi și ce consecințe au asupra sănătății oamenilor.
Domeniul este extrem de vast și presupune consultarea specialiștilor (chimiști și medici), care să furnizeze elementele de bază în cunoașterea manifestării și consecințelor degajărilor de fum, în astfel de procese masive de ardere. Sunt mii de substanțe și compuși periculoși care se dagajă în atmosferă, însă vom face referire doar la cele mai însemnate, cu impact major.
Fumul este nociv prin 3 mecanisme: inhalarea monoxidului de carbon, care reduce semnificativ transportul oxigenului la țesuturi, a diferitelor toxine (oxidanți și aldehide), care irită mucoasa respiratorie și a pulberilor de ardere ce aderă de căile aeriene și alveole. Se pot adauga leziuni determinate de temperatura crescută, pentru cei care se expun în imediata apropiere a incendiilor.
Cianidele sunt substanțe toxice care conțin gruparea chimică CN. Acestea pot pătrunde în organism și determină intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice – fum, gaze care se degajă în incendii. În urma combustiei diverselor materiale naturale (lana, matase) sau sintetice (poliuretan, poliacrilonitril) se eliberează cianuri
Hidrocarburile Aromatice Policiclice (HAP) sunt substanţe deosebit de periculoase cu efect cancerigen şi mutanogen, în cazul expunerilor pe termen lung. HAP este un grup de peste 100 de substanţe chimice produse din cauza arderii incomplete a amestecului aer-combustibil. Expunerea organismului uman la cantităţi semnificative ale acestor compuşi chimici provoacă iritarea ochilor, stări de greaţă şi ameţeală. Expunerea pe termen lung, pe lângă efectul cancerigen, poate provoca afecţiuni ale pielii, ficatului, rinichilor precum şi cataractă.
Sunt alcătuite din molecule de carbon care se combină cu alţi compuşi chimici (hidrocarburi, sulfiţi, azotaţi, metale) şi în funcţie de mărime formează fumul negru sau funinginea. Efectele particulelor asupra organismului uman sunt nocive, acestea provocând alergii, iritaţia ochilor precum şi inflamarea căilor respiratorii.
Inhalarea pe termen lung a particulelor are efect cancerigen.
Tăcerea autorităților, eventualele răspunsuri evazive la solicitarea presei sau în conferințele organizate pentru a justifica vreun soi de preocupare, nu sunt menite să ne liniștească, să nu căutăm în continuare răspunsuri la cee ace considerăm a fi atentat la sănătatea publică. Tăcerea ascunde afaceri oneroase, multe dintre ele neautorizate sau autorizate dubios, deși nu îndeplinesc standardele de autorizare.
Este de neimaginat că pe teritoriul unui oraș de dimensiunea Ploieștiului, autoritățile nu au știut că depozitul de deșeuri din cartierul Mimiu EXISTĂ. Un loc (8000 metri pătrați) în care erau depozitate peste 5000 de tone de deșeuri din mase plastice, uleiuri minerale și sintetice uzate, posibil și deșeuri periculoase colectare din sistemul sanitar, un astfel de loc era inexistent pentru autorități. Au fost necesare două zile pentru ca autoritățile să identifice proprietarul terenului și cine se ocupă de afacere.
Cum răspunsurile evazive nu ne mulțumesc, observatorulph.ro merge mai departe cu ancheta jurnalistică, oferidu-vă în exclusivitate imagini șocante, care leagă puncte diferite ale unei afaceri oneroase, cu consecințe deosebit de grave asupra mediului și sănătății populației. Dezvăluirile au început cu o zi în urmă și vor continua astăzi și pe parcursul zilelor următoare, cu informații și imagini care să zguduie din temelii un sistem al tăcerii vinovate.
Cum ți se pare subiectul?