După ce Observatrorul Prahovean a publicat articolul Praf alb pe casele din Țânțăreni. Explicația rafinăriei Vega, mai mulți locuitori din comuna Blejoi ne-au sesizat această situație.
Printre aceștia se numără și A.D., care a trimis pe adresa redacției, dar și la Garda de Mediu Prahova, următoarea sesizare:
”De aproape trei ani, de când m-am mutat în satul Țânțăreni din comuna Blejoi, în anumite perioade ale zilei, care variază, se fac lucrări în interiorul Rafinăriei Vega. În perioada de primăvară/vară se ridică un praf alb, care se depune pe mașini, rufe, mesele din curți etc. În timpul când se ridică această pulbere se simte un miros înțepător de gaze, care ne provoacă accese de tuse și dispnee (respirație dificilă). Din câte cunosc s-au facut verificări de către garda de mediu și la măsuratori cei de la Vega au fost în parametri legali. Aș vrea ca aceste măsurători să fie repetate și să-mi comunicați rezultatele” a fost mesajul cititorului nostru.
Reamintim că Primăria Blejoi a sesizat, de asemenea, Garda de Mediu Prahova, după ce a primit numeroase reclamații de la locuitori (detalii AICI)
La solicitarea redacției, reprezentanții Rompetrol au transmis următorul punct de vedere:
”Pe fondul reluării procesului de neutralizare a gudroanelor acide din batalul 19, aflat în proximitatea gardului rafinăriei, anumite cantități de praf de var au fost dispersate de vânt.
Facem precizarea că varul este o materie primă uzuală folosită în acest tip de procedee de tratare și nu intră în categoria substanțelor periculoase.
Mai precis, varul nestins folosit (oxid de calciu), este folosit în diferite domenii, de la construcții (liante, ipsosuri, mortare), la industria alimentară, ca aditiv cu rol de regulator de aciditate.
În calitate de beneficiar al proiectului, Rompetrol Rafinare a solicitat contractorului ca o atenție sporită să fie acordată impactului asupra mediului și a comunităților din zonă, dar și să efectueze o monitorizare strictă a dispersărilor accidentale, cauzate exclusiv de condițiile atmosferice nefavorabile.
În acest sens, contractorul lucrărilor a luat toate măsurile tehnice necesare, perdele speciale de apă și tunuri de apă de mare capacitate fiind instalate în zona de lucru, de asemenea fiind efectuate monitorizări continue ale factorilor de mediu.
În acest an sunt prevăzute volume mari de deșeuri care urmează să fie tratate, solidificate și depozitate în condiții de siguranță, bugetul lucrărilor fiind estimat de Rompetrol Rafinare la aproape 20 de milioane de dolari”