Milioane de șoferi români sunt vizați de o taxă auto pentru poluare, inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie.
Într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a afirmat că măsura „va avea un impact destul de mare”, fiind vorba de „peste opt milioane de mijloace de transport”.
Potrivit Digi24.ro, România a promis prin PNRR că va taxa utililajele grele și mijloacele de transport poluante și va trebui să prezinte cum va face asta până în iunie, când trebuie depusă cererea de plată numărul 4 și care are o valoare de 2,7 miliarde de euro. Jalonul este la Ministerul Transporturilor.
Neîndeplinirea lui ne poate costa între 300 și 600 de milioane de euro bani europeni, potrivit unor surse Digi24. Ministrul Marcel Boloș a declarat vineri că acestă măsura va avea un impact semnificativ, căci vizează 8 milioane de autovechicule. Noua taxă ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Peste 8 milioane de mijloace de transport, afectate
„Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut.
Tot în 4 avem legea taxării utililajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport.”, a precizat Boloș.
Daca tot se insista sa revina aceasta taxa, guvernantii trebuie sa plece de la intrebarea: cand poleaza masina? Doar atunci cand se arde combustibil, corect?. Asadar masina cu motorul oprirt nu polueaza. In acest caz trebuie calculat si stablit un coeficient functie de tipul combustibilului folosit si de norma de poluare a masinii. In aceasta situatie guvernul va elibera un card nominal pentru fiecare masina, care se va folosi inainte de calcularea pretului cantitatii de combustibil la pompa. Coeficientul prestabilit se va inmulti cu cantitatea de combustibil introdusa in rezervor obtinandu-se un pret final care va contine si asa zisa taxa de poluare. Asta daca este vorba de taxa despre poluare, daca e vorba doar de o taxa care sa aduca alti bani la guvern atunci altfel stau lucrurile.
Domnule suntem in România , nu mai fiți naiv 😂…vor da legea si plata se va face fie ca mergeți sau nu cu masina.
Și câte miliarde se pierd din PNRR pentru că guvernanții nu vor sa rezolve problema pensiilor speciale și numirile politice la firmele de stat?
OK OK, sa bage taxa dar:
1. Sa faca la un fel astfel incat „poluatorul plateste”, pe distante parcurse, pe din astea, nu ca indiferent daca mergem sau nu, platim
2. Sa o scoata cu adevarat de pe unde mai ramases, ca niciodata cand a fost scoasa taxa asta de pe unde era introdusa, nu s-a mai scos
3. Scaderea obligatorie a accizelor si taxelor la combustibil. Ca doar n-om plati de 5-6 ori pretul pe litru ca tampitii…
4. Demonstrarea destinatiei acestei taxe. Nu ca lasa ca o dam noi unde trebuie, fiecare leu dovedit unde s-a dus
5. SCOS MIZERIA DE IMPOZIT AUTO DE 10 ORI MAI MARE PENTRU MOTOARELE PESTE 2 LITRI!!!